Judit
3 °C
7 °C

Emelkednek a képviselői fizetések

2000.09.24. 19:06
Nem emelkednek sem jövőre, sem 2002-ben a pártok költségvetési támogatásai - feltéve, hogy jelenlegi formájában hagyja jóvá a költségvetés tervezetét a parlament. A képviselői fizetések és egyéb juttatások a köztisztviselőkhöz hasonlóan 8,75 százalékkal nőnek, így a képviselői alapdíj a mostani 140 750-ről 153 ezer forintra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy az az átlagos képviselő, aki egy parlamenti bizottság tagja és Budapesten lakik bruttó 267 750 forintra számíthat január elseje után.
A költségvetés kormány által készített tervezete szerint sem jövőre, sem pedig 2002-ben nem emelkednek a pártok költségvetési támogatásai, ami azt jelenti, hogy reálértékben csökken a pártok állami hozzájárulása. Így az MSZP, mint a legtöbb listás szavazatot szerzett párt az idén 754,9 millióra számíthat. A Fidesz 635 millióval kell, hogy beérje, a kisgazdák 386,4, az SZDSZ 295, a MIÉP 234, az MDF pedig 94,7 millió forintos állami juttatásban részesül majd. A parlamenten kívül rekedt, de listán legalább egy százalékot szerzett pártok állami hozzájárulása sem változik: a Munkáspárt 72,9, a KDNP 45,5, az MDNP pedig 30,6 millió forintból gazdálkodhat 2001-ben és 2002-ben egyaránt.

Az átlagos képviselő, aki egy parlamenti bizottság tagja és Budapesten lakik bruttó 267 750 forintra számíthat
A büdzsé jelenlegi változatában a képviselők éppúgy 8,75 százalékos fizetés- és költségtérítés emelésre számíthatnak, mint a köztisztviselők. Az alapbérük, így a mostani 140 750-ről 153 000 forintra emelkedik. A képviselők fizetésükön kívül különféle pótlékokban is részesülnek. Bizottsági elnökként az alapdíj száz százalékára, alelnökként nyolcvan, egyszerű tagként negyven százalék plusz pénz jár.

A honatyák utazási hozzájárulásban is részesülnek, ennek mértéke attól függ, hogy Budapesttől milyen távolságra laknak. A fővárosiak 35, míg a 200 kilométernél távolabb lakó képviselők alapilletményük hatvan százalékát vihetik haza ezen a címen. A kormánypárti képviselők évi alapilletményük 25 százalékát fordíthatják szakértői díjakra, míg az ellenzékiek és a függetlenek ennek dupláját.

A nem budapesti képviselők alapilletményük legfeljebb feléig lakástámogatásra is jogosultak. A bizottsági tagságért negyven, alelnökségért nyolcvan, elnöki tisztért pedig száz százalékos pótdíj jár. Az Országgyűlés jegyzője hetven, alelnöke pedig százötven százalékkal kap többet, mint egy mezei képviselő. Egy törvénymódosítás értelmében a közjogi méltóságnak számító országgyűlési elnök azonos díjazásban részesül, mint a mindenkori miniszterelnök.

Egy átlagos budapesti képviselő, aki csak egy bizottságnak a tagja január elseje után havonta 267 750 forintot vihet haza. De az a honatya például, aki az alkotmányügyi bizottságnak a tagja a szokásos pótlékokon felül plusz negyven százalékkal lesz gazdagabb. Az a képviselő tehát, aki Budapesttől távolabb lakik, mint 200 kilométer és tagja két állandó bizottságnak, melyek közül az egyik az alkotmányügyi, akkor nem kevesebb, mint 367 200 forintból gazdálkodhat. Egy budapesti bizottsági elnök 359 550 forintot vihet haza január elseje után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?