Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Aláírásgyűjtésbe kezdenek a gyógyszerészek

2006.10.03. 17:25
Az üzletek zárva tartása helyett aláírásgyűjtéssel folytatják a patikaliberalizáció elleni tiltakozást a gyógyszerészek.

Az aláírásgyűjtés elindítását az MTI információja szerint szerdán jelenti be a gyógyszerész kamara. Egyelőre nem döntötték el, hogy hol kérik az embereket, aláírásukkal jelezzék: nem értenek egyet azzal, hogy megkönnyítsék a patikaalapítást és -működtetést, bizonyos készítményeket gyógyszertáron kívüli árusíthassanak, illetve azzal, hogy eltöröljék a kötelező kamarai tagságot.

Molnár Lajos a bírósághoz fordult

A patikusok szerint a biztonságos gyógyszerellátás megőrzéséhez kérik az emberek támogatását. Múlt csütörtökön a magyarországi patikák nagy része reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyitott ki, tiltakozva a kormány patikaliberalizációs elképzelései ellen. A Magyar Gyógyszerész Kamara közölte, hogy a patikusok mindaddig folytatják a demonstrációt, amíg a kormány nem változtat álláspontján.

A sztrájkfelhívás miatt Molnár Lajos egészségügyi miniszter a munkaügyi bírósághoz fordult, mert ezt a fajta tiltakozását jogszabályellenesnek tartotta.

A bíróság visszadobta a miniszter beadványát

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság elutasította a miniszter beadványát. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyógyszerellátás biztonságáért felelős, a kamarák felett törvényességi felügyeletet ellátó miniszternek nincs lehetősége a jogszerűség vagy jogellenesség megállapítása érdekében keresetet benyújtani. A szaktárca közölte, hogy fellebbez.

A miniszter a háziorvosok ellen is fellépett kedden. Pénzbeli büntetést kaphatnak a háziorvosok januártól, amennyiben nem tudják megindokolni, hogy a két azonos hatóanyagú gyógyszert közül miért a drágábbat írták fel - közölte Molnár Lajos a közszolgálati televízió kedd reggeli műsorában. "Ha azonos hatóanyagú gyógyszerek közül van nevesebb, de a hatóanyaga ugyanaz (mint az olcsóbb készítményé), akkor az orvos a gazdaságosabbat kell, hogy felírja" - fogalmazott Molnár Lajos a Nap-kelte című műsorban.