Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Egyelőre nem lesz a köztévé beszállítója a PAX TV

2004.02.16. 11:17
Az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége megakadályozta, hogy előnytelen szerződést kössön a köztévé a Pax Televízióval - közölte a Népszabadság. A Pinke György ügyvezető által beterjesztett szerződés szerint az MTV évente mintegy félmilliárd forintot utalna a vallási tévének, miközben eddig éves szinten 80 millió forintot költött vallási műsorokra.
Az MTV Közalapítvány Kuratóriumi elnöksége nem hagyta jóvá a Pinke György ügyvezető alelnök által betrejesztett szerződéstervezetet, mely a Pax Tévének rendkívül előnyös, az MTV-nek viszont rendkívül hátrányos megállapodás lett volna - írja a hétfői Népszabadság. A lap szerint a 2000-ben létrehozott, napi 14 órás műsort sugárzó tévét Ferenczy Károly erdélyi médiavállalkozó tulajdonolja.

Havonta tízmilliókkal segítenék a Pax TV-t

A megvétózott szerződés szerint az MTV napi négy órányi műsort szolgáltatott volna a Paxnak, amiért havi nyolcmillió forintot fizetett volna a vallási adónak. A Népszabadság által idézett indoklás szerint "az időtartam rendelkezésre bocsátása ellenében". Ugyanakkor azért is az MTV fizetett volna havi nyolcmillió forintot, hogy a köztévé képernyőjén sugározza a csatorna vallási és kulturális ismeretterjesztő, illetve hír jellegű műsorblokkját.

Havi 11 órányi anyag rendelését tervezte az MTV, ami éppen a fele a havonta sugárzott vallási műsoroknak. Ugyancsak havi rendszerességgel fizetett volna a Paxnak 1,2 milliót az MTV egy, a vallási csatornán már sugárzott erdélyi kultúrával foglalkozó sorozatért. Plusz lehetősége lenne a Paxnak, hogy havi tízórányi anyagot ingyen használhatna fel az MTV archívumából.

Pinke: Nem előnytelen a szerződés

Az MTV e mellett megvenné a Pax reklámidejét havi 20 millió forintért, de a vallási adó is foglalkozhatna hirdetésszervezéssel, a Népszabadság szerint a piacinál magasabb, 17 százalékos jutalékért. Ha nem sikerülne minden percet eladni, az MTV arányosan fizetne. Pinke György, a köztévé ügyvezetője sajtósán keresztül a Népszabadságnak azt üzente: a szerződés-tervezetet nem tartja előnytelennek, ezért átdolgozás után újra beterjeszti.