Auguszta
-4 °C
2 °C

Orvosi látleletet lobogtat a pécsi Fidesz

2006.02.15. 15:25
Sajtótájékoztatón ismertette szerdán a pécsi Fidesz a pénteken megvert aktivistájuk orvosi látleletét. Borhidi Attila feljelentést tett és felszólította helyi ellenfelét, Szili Katalint is, hogy határolódjon el az esettől.

A pénteken megvert fideszes aktivista ügyében tartott sajtótájékoztatót szerda délután a párt pécsi képviselőjelöltje. Borhidi Attila bemutatta az egyik helyi aktivistájuk megverését igazoló bizonyítékokat, és az ügyben szerdán tett feljelentését. Az eset Pécsen, az Endresz György utcában történt. Egy 75 éves nyugdíjas a barátnőjével szórólapokat próbált elhelyezni egy lépcsőház postaládáiba. Ez viszont nem tetszett egy ott lakó férfinak, aki előbb vitatkozni kezdett az aktivistákkal, majd olyan erővel lökte az asszonyt az ajtónak, hogy eltört a karja.

Politikai indítékról beszélnek

A Fidesz véleménye szerint politikai indíték áll a támadás mögött, ugyanis a szórólapokon jól látható volt a párt logója, ráadásul a férfi azután lépett fel erőszakosan, hogy kiderült: a szórólapozó fideszes. Borhidi Attila szerint mindennek politikai üzenete van. Szerinte a mai magyar demokrácia kritikája az, hogy a sértett nem mer a nyilvánossághoz fordulni, annyira fél. A Fidesz képviselőjelöltje felszólította szocialista ellenfelét, Szili Katalint, hogy határolódjon el az esettől, és dolgozzanak együtt a választókerületben az ellenséges hangulat "lecsendesítéséért." Mivel a megvert nő az ő megbízásából végzett munka közben sérült meg, Borhidi erkölcsi kötelességének érezte, hogy ő maga tegye meg a feljelentést.

Ki zaklatott kit?

Az ügy azonban további kérdéseket is felvet, amire a sajtó képviselői a sajtótájékoztatón nem kaptak kielégítő választ. Borhidi állításával kapcsolatban, miszerint az idős asszony nem mer nyilatkozni, az merült fel, hogy a sértett szívesen nyilatkozna, csak a helyi Fidesz iroda megtiltotta neki. Borhidi szerint azonban az eset máshogy történt: a hölgy őket kérte meg arra, hogy ne engedjék a sajtónak őt zaklatni.

Borhidi szerint azért vártak öt napot a feljelentéssel, mert az asszony a pénteki kéztörése után szombaton lett annyira rosszul, hogy orvosi segítséget kérjen. A hét elején született feljelentést azonban Borhidi - akadémiai elfoglaltságai miatt - egészen szerda délelőttig nem tudta aláírni.

Az MSZP elhatárolódik

Juhász István az MSZP pécsi elnöke úgy nyilatkozott lapunknak, hogy teljes egészében elhatárolódnak az esettől. Hozzátette, az ilyesfajta atrocitások megakadályozása érdekében a bűnüldözés teljes szigorával kell fellépni.

Kékesné Gyimóthy Marianna, a baranyai rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a rendőrség az ügyben súlyos testi sértés alapos gyanúja miatt indított nyomozást, és egy 45 éves férfit gyanúsít a bűncselekmény elkövetésével.

A nyomozók szerdán délben ki is hallgatták a férfit, aki azt vallotta, sérelmezte, hogy a hölgy papírokat gyömöszöl a postaládákba, és ki akarta tessékelni a lépcsőházból. Azt azonban nem tudta, az asszony melyik párthoz tartozik, fűzte hozzá a sajtóreferens.