Strabag-adományok a magyar kormánypártoknak?

2006.09.21. 14:10
Az osztrák Liberális Fórum elnöke cáfolta, hogy egykori cége 2004-ben pénzt adományozott a kormányzó magyar szocialistáknak. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a Strabagtól kapott pénzek egy részét a magyar liberálisoknak utalta át. Az osztrák liberális pártelnököt a szociáldemokraták is támogatják most képviselőjelöltként Ausztriában. 2004-ben a Strabag Magyarországon csaknem 240 milliárd forintnyi állami megrendelést kapott.

Alexander Zachnak, az októberi parlamenti választásokon az SPÖ egyik képviselő-jelöltjének, a Liberális Fórum elnökének a cáfolata csütörtökön a Die Presse című osztrák napilapban jelent meg.

Az adomány évében óriási megrendeléseket kapott a Strabag

A konzervatív újság arról adott hírt, hogy Hans-Peter Martin független képviselőjelölt olyan provokatív váddal állt elő, amely szerint Zach képviselőjelölt 2004-ben a Strabag építőipari konszerntől kapott jutalékot továbbutalta a Magyar Szocialista Pártnak. Konkrétan az M5-ös autópálya építésével kapcsolatos 15,2 millió euró összegről van szó, amelyet Zach cégén, az Eurocontacton keresztül fizettek ki - állítja Martin.

A Die Presse szerint a Strabag elismerte, hogy a 15 millió eurós jutalékot ötéves időszak alatt végzett tervezői, szakértői és akvizíciós tevékenységért fizette ki az Eurocontactnak. Hans-Peter Haselsteinernek, a Strabag tulajdonosának a kifejezett kívánsága pedig az volt, hogy az Eurocontact a honoráriumának egy részét "a magyarországi politikai demokrácia támogatása érdekében pártközeli egyesületeknek és intézményeknek adományozza". A Strabag szóvivője szerint nem lehet tudni, mekkora összeget kapott a magyar címzett.

A magyar Strabag nem tud az ügyletről

Fényi Tibor, a Strabag Hungária kommunikációs vezetője - aki egyébként a Die Presse magyar munkatársa volt jó pár évvel ezelőtt -, elmondta az Indexnek: a Strabag magyar leányvállalatának nincs információja arról, hogy a multinacionális konszern anyacége milyen üzleti kapcsolatban állt azzal az Eurocontact céggel amelyet Zachhoz kötnek, és hogy az Eurocontact egyik vezetőjeként tevékenykedő Zach milyen adományokat adott esetleg magyarországi szervezeteknek.

Fényi hozzátette: a Strabag egy magáncég, amelynek központja közleményt adott ki, amely szerint Zach vállalkozásával tényleg üzleti kapcsolatban álltak, öt éves megállapodást kötöttek tervezői, szakértői és akvizíciós tevékenységre. Egyébként szakértők szerint, ha egy magyar civil vagy bármilyen más szervezet - akár párt is - támogatást kap bárkitől, és azt feltüntette mint forrást, akkor törvényesen járt el.

Zach a liberálisok támogatását elismerte

Zach az osztrák lapnak elmondta, hogy a kormányzó magyar szociáldemokratáknak nem adtak adományt, hanem csak a magyar liberálisoknak, és azt is csupán 150-200 ezer euró közötti nagyságrendben. A képviselőjelölt, aki 2005 végéig az Eurocontact egyik társtulajdonosa és ügyvezetője volt, semmi közelebbit nem tud, mert nem volt részese az ügyletnek.

A Die Presse szerint a cáfolat ellenére a liberális Zach továbbutalta a pénzeket a Magyar Szocialista Pártnak. Legalábbis ilyen címmel jelentette meg írását a lap azon az oldalán, amelyen a magyarországi rendzavarásokról számolt be. Ennek az oldalnak Magyarország: most inog a kormány a címe, és itt közölnek interjút Orbán Viktorral "Gyurcsány antidemokrata és reformdiktátor" címmel.

Névtelen adomány nem jöhet

A magyar pártfinanszírozási szabályok egyébként alapvetően megengedően viszonyulnak a magánadományokhoz, miközben költségvetési szervtől, állami vállalattól, állami részvétellel működő gazdasági társaságtól, költségvetési támogatásban részesülő alapítványtól viszont nem fogadhatnak el adományt. A törvényben sem a magánszemélyre, sem a gazdasági szervezetekre nem fogalmaztak meg adományozási korlátokat.

Tehát bárki bármennyivel támogathatja a pártokat, amelyek azonban névtelen adományokat nem fogadhatnak el. Így ha valóban adott pénzt az Eurocontact az egyik vagy mindkét parlamenti pártnak, akkor azt ők csak úgy fogadhatták el, hogy tudniuk kellett, kitől származik a pénz.

Az SZDSZ honlapján nincs nyoma

Az SZDSZ 2004-es gazdálkodásáról készített számvevőszéki jelentés szerint a pártnak 2004-ben 136,977 millió forintnyi adományból és egyéb hozzájárulásból származó bevétele volt. A jelentés leszögezi: a párt "névtelen vagyoni hozzájárulást nem fogadott el". Az SZDSZ honlapján ugyanakkor az Eurocontact szóra nem kaptunk találatot, a Strabag nevére is csak két, sztrádaépítéssel kapcsolatos hírt.

Ugyanakkor szakértők az Indexnek elmondták, nem feltétlenül előnyös egy cégnek, ha közvetlenül adományoz pénzt egy pártnak, inkább alapítványokat szokás finanszírozni, ezek ugyanis adókedvezményt élveznek, és így olcsóbb a pénz folyósítása.

A Strabag 2004-ben 238,5 milliárd állami megrendelést nyert el

A Strabag 2004-ben az autópálya-építésekre kiírt tendereken többször nyert. Megépíthették az M5-ös és a 4-es főút közötti M0-s 13 kilométeres szakaszát 33,8 milliárd forintért, valamint 68,7 milliárd forintos ajánlattal megnyerték az M35-ös Görbeháza és Debrecen közötti 36 kilométeres szakaszára kiírt tendert is.

A cég a Hídépítővel párban tagja az M7-es Zamárdi és Balatonszárszó közötti szakaszát - benne a köröshegyi völgyhidat is - építő konzorciumnak, ezt a munkát 74 milliárd forintért végzik el. Ugyancsak a Hídépítővel karöltve építik 62 milliárd forintért az M0-ás északi Duna hídját (a Colbert hidat). Tehát csak 2004-ben 238,5 milliárd forintnyi állami megrendelést nyert el a cég (részben konzorciumban), tehát az adomány több ezerszerese volt a bevétele.

Emellett az M5-ös Szeged-Röszke közötti szakaszát is a Strabag építhette, igaz, erről nem Nemzeti Autópálya Rt., hanem az Alföldi Koncessziós Autópálya Rt. döntött.

2004-ben a Strabag nyerte a legtöbb közbeszerzési tendert

Egy másik statisztika szerint a Strabag 113 pályázaton nyert 2004-ben, ezzel a közbeszerzési eljárásokat tekintve a legtöbb kiíráson győzött, és csaknem 168 milliárd forintos megbízást kapott így.

A második legtöbb tendert egy orvosi cég, a B. Braun Medical Kft. nyerte, 62 darabot, de ez a vállalat összességében 1,25 milliárdos bevételre tehetett így szert egy a témával foglalkozó internetes site szerint.

Ha a tenderek összértékét hasonlítjuk össze, akkor is a Strabag vezet 2004-ben, hiszen 168 milliárdos megrendeléseit az érték szerinti második helyezett, a Betonút Rt. 122,6 milliárd forinttal követi. A harmadik helyen szintén egy építőipari vállalat, a Hídépítő Rt. állt, 72,3 milliárd forinttal.

A Strabag egyébként hosszú évek óta a legnagyobb magyar építőipari cég, amely 4500 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon, csaknem annyit, mint az összes többi magyar útépítő vállalat együttvéve. Általában a Starabag nyeri a legtöbb közbeszerzési tendert évente hazánkban, ezért nem számít különleges esztendőnek a cég életében.  • Hírek
  • Hírek