Lehel
17 °C
27 °C

Gyorsítanák a peres és a peren kívüli ügyek intézését

2008.07.15. 17:46
Már a nyári ítélkezési szünet idején tovább dolgoznak a reformlépéseken, tervet készítenek, hogyan lehet gyorsítani a bírósági pereket, a peren kívüli ügyek intézését, és az egységes ítélkezési gyakorlat erősítésére törekszenek, nyilatkozta kedden, a Bírák Napján Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot vezető elnökhelyettes.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) már a nyáron előkészíti javaslatait a polgári perrendtartással és a büntetőeljárással kapcsolatban. Az elképzelések szerint a kiküszöbölik a polgári eljárásból azokat a hiányosságokat, amelyek lehetővé teszik a perek elhúzását, és gyorsítják a peren kívüli döntések meghozatalát a kisebb súlyú büntetőügyeknél is. A szükséges jogszabály-módosításokra már készülnek a javaslatok.

Többek között ezek a módosítások érintik a viszontkereset, valamint a kereseti igény felemelésének, illetve leszállításának jogát is, mondta Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese, aki a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnöke is. Hozzátette, hogy a PKKB-n már külön bírói csoport intézi a nem peres büntetőügyeket, amelyek a hozzájuk érkező évi 10-12 ezer büntetőügy 25-27 százalékát teszik ki.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács a nyilvánosság jobb tájékoztatására törekszik és ezért a jövőben csökkentik az úgynevezett belső határozatok számát, felmerült az is, hogy az OIT ülések tervezett napirendjét és határozatait közzéteszik majd az interneten.

Az OIT munkáját vezető elnökhelyettes azt is elmondta, hogy a bírói munka minőségét kifejező speciális statisztikát vezetnek be próbaképpen szeptembertől három megyei és három helyi bíróságnál. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon, a Somogy Megyei Bíróságon és Pest Megyei Bíróságon, illetve a IV.-XV. Kerületi Bíróságon, valamint Nagykanizsán és Miskolcon egyebek mellett azt is elemzik majd, hogy egy-egy ügyben hány tanút, hány szakértőt hallgatnak meg, milyen terjedelműek a tárgyalási jegyzőkönyvek.

Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnökének jogkörében eljáró elnökhelyettese, a Független Hírügynökségnek nyilatkozva mindehhez hozzátette, hogy a Legfelsőbb Bíróság vezetőinek azonos az elképzelése az Országos Igazságszolgáltatási Tanáccsal. Különösen fontosnak tartja, hogy a bíróságok ítélkezési gyakorlata egységes legyen. Emlékeztetett rá, hogy ő ezt már több országos tanácskozáson szorgalmazta. A Legfelsőbb Bíróság vezetője hozzátette, hogy ebből a szempontból külön vizsgálták már az orvosi műhibapereket is. Kaposvári Bertalan szerint természetesen nem lehet minden kérdésben jogegységi döntést hozni, a jogegységi határozat csak az egyik eszköze lehet az ítélkezési gyakorlat egységesítésének.