Árpád
-2 °C
4 °C

Magyar érintettek az orosz-amerikai pilótajátékban

2000.08.29. 16:26
Akár sokmillió dollárral is gazdagabbak lehettek azok a feltehetően orosz, ír és magyar ,,vállalkozók", akik Stock Generation néven online tőzsdejátékot indítottak a tengerentúlon. Az ügyben állítólag már az FBI is nyomoz, mert alapos a gyanú, hogy a piramisra emlékeztető szervezet mögött az orosz bíróságok elől elmenekült, egykori Duma-képviselő, Szergej Mavrodi áll. A pilótajátékot egy SG Ltd. nevű dominikai cég üzemelteti, ám a stockgeneration.com elnevezést egy magyar vállalkozás, a budapesti székhelyű, V. V. Kopcsenov tulajdonában lévő Valver Kft. regisztráltatta domainnévként - derül ki a Wired magazin legfrissebb, interneten nem elérhető kiadásából.

A Valver Kft. jogi székhelye Budapesten, a Kende utcában
Az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC vizsgálatot indított a www.stockgeneration.com internetcím alatt található online tőzsdejáték ellen - közölte a Wired magazin. A piramisjátékra emlékeztető cégszerkezet mögött állítólag egy olyan orosz vállalkozó áll, aki ellen már 1994-ben eljárás indult hazájában csalás miatt, mert körülbelül egymilliárd dollárral megkárosította az MMM orosz piramisjáték ,,befektetőit".

Szergej Mavrodinak azonban nemcsak orosz, hanem ír és magyar társai is lehettek (G. Gy. és I. V. személyében) a legújabb, a Stock Generationnel összefüggő machinációkban.

Pilótajáték a tengerentúlon

A dolog lényege egy pilótajátékhoz hasonló online tőzsdekonstrukció, amely a www.stockgeneration.com név alatt érhető el az interneten. A "játékosok" befizetik a pénzüket, abban a reményben, hogy rövid időn belül óriási összeget kapnak vissza.

A részvényárfolyamokat a szervezők állapítják meg - természetesen fiktív részvényekre lehet elhelyezni valódi pénzt - és a részvényárfolyamok alakulásától (illetve bizonyos bónuszoktól, például az újonnan beszervezett játékosok után járó jutalékoktól) függően kapnak vissza pénzt a befizetők. Természetesen annál több pénzt lehet így szerezni, minél több új játékos (vagy régi játékos friss pénzzel) száll be a játékba.

Nagy hozam - busás jutalom - jelentős ráfizetés

A Stock Generation (továbbiakban: SG) szervezői magas hozamot ígértek, s természetesen kezdetben ezt be is tartották, hiszen igen dinamikusan bővült a befektetők tábora, s ebből busásan megjutalmazták azokat a korábbi ügyfeleket, akik sok új klienst ,,szerveztek be". Ám az 1997-98 táján indított vállalkozás tavaly év végére, az idei év elejére kezdett kifulladni.

Állítólag egy észt bank zárolta az SG számláját, ezért késtek a kifizetések. A végén már több hónapos késéssel kapták meg a pénzüket a befizetők - ha egyáltalán hozzájutottak ,,jogos" nyereményükhöz.

Sőt, az SG végül egytizezredére csökkentette a játékosok "pontszámát", vagyis gyakorlatilag semissé tette a korábban befizetett összegeket. Voltak, akik több tízezer dollárt vesztettek ekkor.

Esély a befektetés megduplázására

Az SG tőzsdejátékában a csúcsponton állítólag 275 ezren vettek részt, főleg az Egyesült Államokból, de több angolszász országból, így Kanadából, Ausztráliából és máshonnan is.

Hasonló játékok a Wired magazin szerint ma is üzemelnek az interneten, sőt, a stockgeneration.com site-ja jelenleg is. Az SG egyébként honlapján ma is azzal csábítja az új játékosokat, hogy megduplázhatják befektetésüket.

Nyomoz az FBI - Budapesten regisztráltatták a domainnevet

A Wired magazin szerint az FBI is elkezdett nyomozni az ügyben. A Stock Generation fizikailag - legalábbis a számítógépes berendezések üzemeltetését, a szerverek helyét illetően - Dominikán, egy karib-tengeri szigeten működik, az SG Ltd. nevű cég helyiségeiben.

A stockgeneration.com domainnevet (internetescímet) azonban 1997 szeptemberében egy budapesti webfejlesztő cég, a Valver Kft. jegyeztette be a Wired szerint.

A magyar cégnyilvántartásra hivatkozva a Wired megemlíti, hogy a Valver Kft. tulajdonosa egy moszkvai illetőségű személy, V. V. Kopcsenov. Az Interpol őt Valerij Valentyinovics Kopcsenovként azonosította állítólag. Kopcsenov 41 éves, és annak a Szergej Mavrodinak volt a társa, aki MMM néven egy óriási botrányt kirobbantó piramisjátékot szervezett Oroszországban a kilencvenes évek első felében.

Hol működik a Valver Kft.?

A Valver Kft. adatai

A VALVER Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2000. augusztus 29-én hatályos adatai az Igazságügyi Minisztérium Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálata szerint.

Bejegyezve: 1997. január 21.
A cég székhelye: 1111 Budapest Kende u. 11., II. em. 5.
A létesítő okirat kelte: 1997. január 8.

A cég tevékenysége: külkereskedelem, közvetítő nagykereskedelem, egyéb nem bolti kiskereskedelem, piac- és közvéleménykutatás, könyv- és zeneműkiadás.

A cég alaptőkéje: 1.000.000, azaz egymillió forint.
Cégjegyzésre jogosult: V. V. Kopcsenov ügyvezető.

A tagok adatai:
V.V. Kopcsenov (RU-123317 Moszkva, ul. Podvojszkogo 8/59).
V.Ny. Pavlova (RU-129 075 Moszkva, ul. III. Novoosztankinszkaja 4/81.

Az Index 2000. augusztus 29-i információi szerint a Valver Kft.-nek két tagja van: V. V. Kopcsenov és V. Ny. Pavlova. Mindketten moszkvai lakóhelyű orosz állampolgárok. A Valver Kft.-t ,,létesítő okiratot" az Igazságügyi Minisztérium Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálata szerint 1997. január nyolcadikán írták alá. A cég budapesti székhelyén egy titkos számon elérhető magánelőfizetőt tart nyilván a Matáv.

Az Index munkatársa ezért személyesen is felkereste a Valver Kft. cégnyilvántartás szerinti székhelyét. Ott - a cégen kívüli személyektől - azt a felvilágosítást kapta, hogy a Valver Kft. működő vállalkozás, amelynek a jogi székhelye van a fenti címen. A cég ügyintézése más címen történik.

A moszkvai hatóságok szerint az SG bizonyos pénzösszegeket a Valver számlájára utalt Budapestre, a Magyar Külkereskedelmi Bankhoz (MKB). Az MKB illetékese az Indexnek nem kívánta kommentálni az ügyet banktitokra hivatkozva. Mint megtudtuk, a pénzintézet csak akkor adhatna információt, ha ebbe ügyfele is beleegyezne. A bank csak a rendőrség írásos kérelmére közölhet adatokat ügyfeleiről - a hatályos magyar törvények szerint.

Ki volt az SG Ltd. főnöke: Pavlucsenko vagy Mavrodi?

Az MMM-botrány Oroszországban (1994)

Több ezer - egyes híradások szerint több tízezer - kisrészvényes valósággal megrohamozta 1994 augusztusában a legnagyobb oroszországi befektetési alap, az MMM moszkvai székházát. A környéken megbénult a közlekedés, s több kilométeres kocsisor alakult ki az amúgy is forgalmas közeli sugárúton.

A pánikszerű hangulat - amelyet a karhatalom bevetése csak fokozott - oka, hogy hirtelen támadt pénzügyi nehézségeire hivatkozva az MMM egyik pillanatról a másikra beszüntette a több ezer százalékos éves hozamot ígérő értékpapírjai visszavásárlását, s a kisbefektetők képtelenek voltak megszabadulni a szinte percek alatt elértéktelenedett MMM-papírjaiktól.

Nem csoda persze, hogy a lakosság lépre ment: az év elején alakult MMM az orosz tévében - egyes számítások szerint - napi 10 millió rubelt költött el arra, hogy a gyors meggazdagodás egyetlen lehetséges módszereként hirdesse befektetését.

A gond csupán az volt, hogy a befektetési alap részvényeseinek pénzét nem busás haszonnal kecsegtető üzletekbe tette, hanem az újonnan csatlakozók pénzét használta fel arra, hogy kifizesse az éppen lejárók papírjainak hozamát. Így aztán a klasszikus pilótajáték elvére épülő piramis kártyavárként omlott össze.

Forrás: HVG

A Wired szerint szerint a bűnözők hálózata Dublin (Írország), Budapest (Magyarország), Kijev (Ukrajna), Moszkva (Oroszország) és Dominika között jött létre.

Az SG valószínű főnökeként a Wired Okszana Pavlucsenkót nevezte meg. Okszana állítólag 45 éves, orosz, és ennél jóval többet sejtet, hogy állítólag Szergej Mavrodi sógornője.

Szergej Mavrodi 45 éves orosz állampolgár, akit pénzügyi csalással vádoltak 1994-ben, miután összeomlott az általa szervezett MMM nevű piramisjáték. Az MMM állítólag egymilliárd dollárnak megfelelő összeggel károsította meg orosz befektetők ezreit. Mavrodi a következő évben az orosz parlamentben, a Dumában szerzett egy képviselői helyet, a börtönbüntetést ugyanis a mentelmi jogra hivatkozva próbálta megkerülni.

1997-ben azonban a Duma megvonta Mavrodi mentelmi jogát, és így perrel kellett szembenéznie a vállalkozónak. Ám ekkor Mavrodi elhagyta Moszkvát, és máig ismeretlen helyre távozott.

Magyarok az SG munkatársai között

Mavrodinak (vagy Pavlucsenkónak?) több segítőtársa is volt állítólag a Stock Generation létrehozásában és működtetésében: ezek közé tartozik egy ír személy, akit Sean Murphy néven ismertek meg a ,,beavatottak".

A dominikai hatóságok szerint Roseau-ban, ahol az SG Ltd. működött, több külföldi is megfordult. Közéjük tartozik az ír Adam Byrne és két magyar "G. Gy." és "I. V.". Az Index információi szerint mindkét feltételezett magyar érintett létező, itthon élő személy.

Állítólag Sean Murphy és Adam Byrne Budapesten is lakásokat tartottak fenn.

Az SG bankkapcsolatai Ciprust, Észtországot és Lettországot is érintették - Magyarországon kívül. Így felmerült az Eesti Ühispank, vagyis a Union Bank of Estonia (Tallinn), valamint a ciprusi Limasszolban működő Alpha Bank és a lett Rietumu Bank (Riga) neve is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?