Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Pénzügykutató más minisztériummal is kapcsolatban állt

2003.02.25. 17:02
A Pénzügyminisztérium cáfolta, hogy pályáztatás nélkül bízták volna meg, összességében 27,9 millió forint értékben a gazdasági miniszter korábbi munkahelyét, a Pénzügykutató Rt-t. Máté Dániel szóvivő az Indexnek azt mondta, nemhogy csupán jogilag vannak rendben a megbízások, de túl is teljesítettek azáltal, hogy három céget hívtak meg, amelyek közül választották ki a Pénzügykutatót.
Kiss Elemér azóta lemondott miniszter ügyének napvilágra kerülését követően, a Magyar Nemzet, Csillag István korábbi munkahelyének (ahol ügyvezető és vezérigazgató is volt) a jelenlegi kormánnyal kötött megbízásait hozta nyilvánosságra. A Pénzügykutató Rt. a Gazdasági Minisztériummal, valamint a Pénzügyminisztériummal kötött szerződéseket.

A Pénzügykutató Rt. gazdasági igazgatója, Polgár Miklós arról tájékoztatott, hogy Csillag István sosem volt a cég tulajdonosa, mint ahogyan egyikük sem, hiszen két kivételtől eltekintve, nincsenek magánszemélyek a tulajdonosok között (a magánszemélyek egyike részvény-gyűjtő, a másik árverésen szerezte az értékpapírokat), ami a miniszter váltást eredményező Kiss-ügytől annyiban mindenképpen eltér, hogy Kiss Elemér tulajdonosa volt az ügyvédi irodának.

Polgár elmondta még, hogy 1987 óta kapnak állami megrendeléseket, és az elmúlt tíz évből nem tudott olyan esetet említeni, amelyben pályázat nélkül jutottak volna állami megrendeléshez. Ez utóbbi bevételi forrás adja egyébként a cég 150-200 millió forint körüli éves forgalmának a harmadát. Az alőző kormány idején kissé visszaestek az állami megrendelések, amelyben politikai okok is közrejátszhattak - mondta az Indexnek Polgár.

A jó kapcsolat megmarad

A cég munkatársai továbbra is jó kapcsolatot tartanak fenn miniszterré avanzsált korábbi kollégájukkal, akivel azonban jó, ha havonta tudnak csak beszélni, a jó kapcsolat azonban megmaradt - tette hozzá.

Máté Dániel szóvivő elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium összesen 27,9 millió forint értékben adott megbízást a Pénzügykutatónak az elmúlt fél évben. Az eljárás úgynevezett szabadkézi vásárlás volt - tájékoztatott, amely esetben nem lenne szükség még meghívásos eljárásra sem. Ennek ellenére a PM túlteljesített és a legnagyobb cégek közül hármat meghívtak, s közülük nyert a Pénzügykutató.