Éles ellentétek a kisgazdáknál

2001.02.14. 20:57
Pokol Béla (FKGP) országgyűlési képviselő fegyelmi eljárást kezdeményezett a kisgazda frakcióban Szentgyörgyvölgyi Péter, a képviselőcsoport általános helyettes vezetője ellen, mert szerinte a tisztviselő szabálysértést követett el, amikor kedden összehívta a képviselőcsoport ülését, ahol ,,puccsot kíséreltek meg a frakció vezetője ellen." Bánk Attila szerint nyilvánvalóan félreértés történt, ugyanakkor úgy gondolja, hogy a többség őt támogatja. Két megyei kisgazda szervezet mindeközben nyilatkozatban ítélte el a Pokol nevével fémjelzett Polgári Platform megalakítását, mert az szerintük bomlasztja a párt egységét.
Pokol Béla
Pokol Béla (FKGP) országgyűlési képviselő szerdán fegyelmi eljárást kezdeményezett a kisgazda frakcióban Szentgyörgyvölgyi Péter, a képviselőcsoport általános helyettes vezetője ellen, álláspontja szerint ugyanis a frakcióvezető-helyettes megsértette a képviselőcsoport szabályzatát, amikor kedden összehívta a frakció ülését. Pokol Béla szerint ezt a szabályzat szerint csak a frakció vezetője jogosult megtenni, és ennek súlyos következményei lehettek volna, mivel puccsszerűen Bánk Attila frakcióvezető leváltását is megkísérelték.

A politikus úgy vélte: az FKGP országos elnöksége nem volt jogosult arra, hogy Horváth Béla hasonló - Gyimóthy Géza ellen indítványozott - fegyelmi eljárásra vonatkozó kérését elutasítsa.

Bánk: ,,Nyilván félreértés történt"

Bánk Attila félreértésnek nevezte, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter február 9-én levélben jelezte volna Áder János házelnöknek: már nem ő a frakció vezetője. A levélről Vancsik Zoltán szocialista képviselő beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen elmondta, hogy a házbizottság kedd esti ülésén erről Áder János tájékoztatta a képviselőket.

Bánk Attila hangsúlyozta: a házszabály értelmében ilyen bejelentést csak ő, mint a képviselőcsoport vezetője tehet az Országgyűlés elnöke felé.

Lemondásra szólították fel Bánkot

Eközben országgyűlési képviselői mandátumáról való lemondásra szólította fel Bánk Attilát a párt Győr-Sopron-Moson megyei szervezete, csatlakozva a Hajdú-Bihar megyei kisgazdák keddi kezdeményezéséhez.. Ebben a megyei elnökség ,,elkeseredettségének" adott hangot amiatt, hogy Bánk Attila, aki az FGKP Hajdú-Bihar megyei pártlistájáról, a párt tagjainak segítségével, a vidéki szavazók bizalmából került a parlamentbe, ,,képviselői mandátumát nem a vidéki emberek képviseletére használta fel, hanem elárulta a vidéki kisgazdákat egyéni karrierista érdekei és egyéni politikai ambíciói érdekében".

Turi-Kovács: válasz volt, nem javaslat
Nem javaslat, hanem egy kérdésre adott válasz volt az, amikor közölte: szükség esetén elvállalná az agrártárca ideiglenes irányítását - jelentette ki Turi-Kovács Béla, az FKgP főtitkárhelyettese, környezetvédelmi miniszter az Aktuálisban. Turi-Kovács Béla hozzátette: kialakulhatott volna ugyanis egy olyan helyzet, amikor a lemondott miniszter és államtitkár és az éppen betegeskedő közigazgatási államtitkár miatt előállhatott volna egy ilyen kéréssel a kormányfő, ő pedig - tekintve egy hatalmi hierarchiát - miniszterként eleget tett volna e kérésnek. Turi-Kovács megismételte: személy szerint úgy gondolja, hogy mások alkalmasabbak erre a feladatra.
Liebmann Katalin, az FKGP volt budapesti elnöke tudatos provokációnak tartja, hogy az FKGP elnöke ellen péntekre szervezett békés demonstrációval egy időben Torgyán József országos vezetőségi ülést hívott össze a Belgrád rakparti székházba. Beszámolt arról is, hogy információik szerint Gulyás Balázs Győr megyei elnök, illetve Balogh Gyula is ellendemonstrációt szervez február 16-ra. Mindkét érintett cáfolta Liebmann Katalin állítását.

Információink szerint több megyei kisgazdavezetőben felmerült, hogy ne szavazzák meg a kétéves költségvetést azokban az önkormányzatokban, ahol a koalíciós pártok vannak hatalmon. A jó néhány megyei vezető ugyanis sérelmezi, hogy Orbán Viktor mindeddig nem nevezte ki az agrártárca élére a Torgyán által javasolt Gyimóthy Gézát.

Turi-Kovács is mondjon le!

A kisgazdapárt Pest megyei vezetése felszólította Turi-Kovács Bélát, hogy mondjon le mandátumáról, mivel a politikus - a megyei szervezet szerint - az FKGP ,,Pest megyei listáján gyalogolt be" a parlamentbe, ahol azóta ,,kizárólag bomlasztó tevékenységet folytat".

A pest megyei elnök szerint a platform célja a hatalom megszerzése

A szervezet elnöke, Réti Miklós ezen kívül mély megdöbbenésének adott hangot a párton belül hétfőn megalakított, Pokol Béla nevével fémjelzett tömörülés kapcsán. A pártbomlasztónak nevezett csoportosulást a megyei elnök, Réti Miklós ,,az egység elleni újabb ravasz belső, de kívülről is irányított, az FKGP teljes szétverésére irányuló támadásnak" tartja. Réti ugyanis úgy gondolja, a platform létrehozóinak valódi célja nem ezen értékek képviselete, hanem a párton belüli hatalom megszerzése.

Gyimóthy és a dokumentuma
Keller László szocialista parlamenti frakcióvezető-helyettes levélben kérte szerdán a házelnök intézkedését annak érdekében, hogy - élve képviselői jogával - haladéktalanul betekinthessen abba a dokumentumba, amelyet Gyimóthy Géza kisgazda országgyűlési alelnök magát egy nem létező állandó bizottság elnökeként feltüntetve írt alá. Keller jelzi, hogy a történteket Gyimóthy Géza a sajtón keresztül "korrekt módon" megerősítette. Az elmúlt napokban felmerült az a számomra elképzelhetetlen lehetőség, hogy a hivatkozott dokumentum a volt alelnök irattárában eltűnhet - fogalmaz a honatya, aki betekintést kér az FKGP-s politikus február 9-i, lemondó nyilatkozatába is. A szabaddemokraták pedig az ügyrendi bizottságnál támadja meg azokat az országgyűlési döntéseket, amelyek Gyimóthy Géza ülésvezetése alatt születtek, minthogy február 9-én lemondott alelnöki beosztásáról.
A szabolcsi vezetés ,,egyéb lépéseket" is kilátásba helyezett

Szabolcsi kisgazdák egy Bánk Attilának címzett nyílt levélben csatlakoztak a Pest megyei vezetéshez. A levélből kiderül, hogy Gonda Barna, a helyi főtitkár mélyen fel van háborodva a Polgári Platform megalakítása miatt. ,,Szomorúan állapítom meg, hogy a platform megalakítói között többen vannak olyanok, akik a választások óta egyetlen egyszer sem találkoztak választókkal. Így pontos információm van például arról, hogy Pokol Béla képviselő úr, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lista vezetője volt, nem találkozott a megye választóival" - tette hozzá Gonda.

A megyei főtitkár levelében végül kijelentette: ,,Ne várják meg azt, hogy a kisgazdapárt tagsága itt nem leírt egyéb lépésekre legyen kényszerülve."

Pokol nem érti a támadásokat, Bánk szerint a platform az egységet erősíti

Az Index megkeresésére Pokol Béla, a tömörülés egyik alapítója, értetlenségének adott hangot a támadásokkal kapcsolatban. A politikus - elmondása szerint - ugyanis mindeddig kizárólag bátorító és támogató kommentárokat kapott. Mint elmondta, a frakción belüli platform nem érinti a párt egészét, ezért nem érti a vidéki szervezetek kirohanásait. Bánk Attila frakcióvezető az Indexnek ugyanakkor kifejtette, hogy a frakción belüli politikai tömörülés nem bomlasztó szándékkal jött létre, hanem éppen az egységet erősíti.  • Hírek
  • Hírek