József, Bánk
-6 °C
0 °C

Pokorni az Európa tervről: Ami új az nem jó, ami jó, az nem új

2003.02.14. 19:47
Pokorni szerint a Smart Hungary csak egy lebutított Széchenyi-terv, a kormány húsz százalékkal csökkentette az árvízi védekezésre fordítandó összeget. Az Európa-terv jó részleteit véleménye szerint még az Orbán-kormány dolgozta ki.
Ami az Európa-tervben új, az nem jó, ami pedig jó benne, az nem új - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a kormány pénteki ülése után, ötletbörzének minősítve a szóvivői tájékoztatón elhangzottakat. Véleménye szerint az Európa-tervben nem új például az érettségivel egyenértékű nyelvvizsga, illetve az iskolafelújítási program. Ez utóbbit a kormány csak az önkormányzatok eladósodásának veszélyével tudja megvalósítani - mondta.

Az úthálózat fejlesztésével kapcsolatban örömtelinek nevezte, hogy a kabinet "nem folytatja tovább a számháborút". "Most már elbátortalanodtak és számok nélkül határozták meg, hogy mennyi autópályát kívánnak építeni" - mondta, megjegyezve, hogy a költségvetésben csak 60 kilométernyi autópálya építésére van pénz.

A Vásárhelyi-tervet is az Orbán-kormány dolgozta ki

A Vásárhelyi-tervvel véleménye szerint az Orbán-kormány dolgozta ki, és most a kabinet 9 hónapnyi "hibernálás után éleszti fel". "Ebből a tervből azonban vajmi kevés valósulhat meg, hiszen 20 százalékkal csökkentette a kormány az erre az évre szánt árvízi védekezésre fordítandó összegeket" - mondta.

A gazdasági minisztérium által előterjesztett Smart Hungary programot a Széchenyi-terv megcsonkított és gyengített változatának minősítette.