Judit
2 °C
7 °C

'Pokorninak nem kellett volna lemondania'

2002.07.03. 13:09
Mind az ellenzéki, mind a kormánypártok politikusainak véleménye szerint Pokorni Zoltánnak nem kellett volna lemondania a Fidesz pártelnöki tisztéről amiatt, hogy kiderült, édesapja III/III-as ügynök volt.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Mécs Imre SZDSZ-es politikus szerint is indokolatlanul mondott le pártelnöki tisztéről szerdán Pokorni Zoltán.

Dávid: Pokorni tisztességesen járt el

"Megértem Pokorni Zoltán megrendülését, az ő lemondása nem volt szükségszerű, de tisztességesen járt el" - reagált Dávid Ibolya, az MDF elnöke arra a hírre, hogy édesapja ügynökmúltja miatt szerdán lemondott a Fidesz vezetéséről Pokorni Zoltán.

Pokorni e lemondással időt ad magának, hogy feldolgozza, megbeszélje, mi is történt, vagy történhetett édesapjával, családjával. "Ez az eset is arra int, hogy nagyon óvatosan és körültekintően kell eljárni az ügynök- és az állambiztonsági ügyekkel foglalkozó törvényjavaslat előkészítésénél" - mondta Dávid Ibolya.

Mécs szerint a Fidesz elnöke túlreagálta a dolgot

Saját és az SZDSZ frakció nevében Mécs Imre együttérzését fejezte ki Pokorni Zoltánnak, aki szerdán bejelentette, hogy apja III/III-as múltja miatt távozik pártelnöki pozíciójából. Mécs ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Pokorni túlreagálta az apjával kapcsolatos információkat. A politikus szerint Pokorni lemondása nem volt indokolt, és ezért az SZDSZ nem tartja őszinte lépésnek.

Különbséget kell tenni apák és fiúk cselekedetei között és mindenkit csupán saját tettei alapján szabad megítélni. Mécs kiemelte, hogy az elmúlt időszakban éppen a jobboldali pártok hangoztattak a parlamentben többször is az egyes képviselők szüleivel kapcsolatos vádakat, ám apja büneiért senki sem tehető felelőssé.

Mécs szerint az SZDSZ 12 évvel ezelőtti javaslatai megakadályozhatták volna az ilyen típusú személyes tragédiák bekövetkeztét. A magyar politikai elit az elmúlt évtizedben maga előtt görgette ezt a "rettenetes batyut" és ha a rendszerváltás idején feltárták volna az előző rendszer bűneit, "ma már nem csöpögtethetnék apránként ezt a mérget a magyar közéletbe".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?