Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kaucióval lehetne csak népszavazást kezdeményezni

2008.03.11. 13:09
A Political Capital Institute és a Századvég Alapítvány ellentmondásokat érzékelt a népszavazás szabályozásában, és javaslatokat tett politikai használat újragondolására és újraszabályozására. A két közvélemény-kutató cég keddi közleménye hangsúlyozza, hogy olyan megoldásra van szükség, amely a jelenlegi alkotmányos kereteken belül a politikusok aktív szerepvállalásával közelít a kérdés rendezése felé.

Fennáll a veszélye annak, hogy a népszavazási kezdeményezések a pártok kampányeszközeivé válnak, vagyis a rövidtávú, haszonmaximalizáló politikai logikának alárendelten érvényesülhetnek. Másfelől "a demokratikus politikai versengés végletekig vitt zérus összegű játszmává egyszerűsödött, amelynek beláthatatlanok a következményei, elsősorban a gazdasági és társadalmi életre nézve".

A Political Capital Institute és a Századvég Alapítvány tehát kezdeményezik a népszavazás intézményének újragondolását, az erről szóló szakértői-társadalmi párbeszéd megindítását. A két cég szerint új jogi szabályozásra is szükség van, de a meglévő alkotmányos keretek megváltoztatását nem érintő módon.

A politikai életben gyökerező gond, hogy a népszavazás jelentőségét egyesek relativizálni, vagy elbagatellizálni akarják, ami a demokrácia gyengüléséhez vezethet. Akadhatnak viszont olyanok is, akik a politikai cselekvés egyetlen módját látják benne, ami szintén a parlamentáris demokrácia erejét gyengíti.

A két cég szerint nem megengedhető, hogy politikai játszmák tétjévé és terepévé váljon a népszavazás intézménye, és az alkotmányos intézmények (Alkotmánybíróság, OVB) kiüresedésének és lejáratódásának a veszélye kialakuljon. "A politika nem a háború folytatása más eszközökkel, egy demokratikus politikai kultúrában az egymással versengő politikai szereplőknek keresniük kell legalább a szakmai és társadalmi párbeszéd lehetőségét" - figyelmeztet a közlemény.

A népszavazás intézményének újraszabályozása – A Political Capital Institute és a Századvég Alapítvány jogi természetű javaslatai az alkotmányos kereteken belül

1. Az országos ügydöntő népszavazás érvényességi küszöbével kapcsolatban helyre kell állítani a többségi elvet. Az országos ügydöntő népszavazás akkor legyen érvényes, ha a szavazásra jogosult állampolgárok több mint fele részt vesz a népszavazáson. A lokális civil kezdeményezések erősítése érdekében ugyanakkor a helyi népszavazásra indokolt alkalmazni a jelenlegi országos referendumra vonatkozó szabályozást. A helyi népszavazás tehát legyen érvényes akkor, ha a szavazásra jogosultak több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

2. A népszavazás mindennemű költségét az államnak kell állnia. Azaz, az állam alapvető kötelezettsége, hogy minden releváns információ (érvek-ellenérvek) megjelenését biztosítsa. A népszavazással kapcsolatos költségekkel a kezdeményező szervezet, valamint az állami támogatásban részesülő pártok és a kormány kötelesek a nyilvánosság előtt elszámolni. Az aláírásgyűjtés megkezdésének időpontjától a népszavazás napjáig terjedő időszakra vonatkozóan a felsorolt szervezetek – az ÁSZ ellenőrzése mellett – honlapjukon tegyék közzé elszámolásukat. Az elszámolás érinti a fizetett hirdetéseket, szóróanyagokat, rendezvényeket, valamint a kampánnyal kapcsolatos szervezeti kiadásokat (kampányszervezés, fizetett kampánymunkatársak bére) – mindent, ami az itt meghatározott időszakban megjelenik és történik.

3. Le kell rövidíteni a népszavazási kezdeményezés benyújtása és a népszavazás megtartása közötti időszakot. Erre lehetőséget kínál egyes ésszerűtlenül hosszú határidők megváltoztatása. Ideális esetben a jogszabályoknak megfelelő népszavazási kezdeményezés fél éven, háromnegyed éven belül a szavazók elé kell, hogy jusson.

4. A népszavazási folyamat felgyorsítása érdekében tehermentesíteni kell az OVB-t a nyilvánvalóan komolytalan kezdeményezések elbírálása alól. Ez nem tiltást vagy törvényi szűkítést kell, hogy jelentsen, hanem kaució bevezetését, amelyet minden olyan kezdeményező visszakap, amelynek, vagy akinek népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban az OVB hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket. A kaució kérdésenként értendő.

5. Egyértelművé kell tenni a kapcsolatot a sikeres népszavazási eredmény és az arról szóló parlamenti döntés között. A Parlamentnek a népszavazás eredményéről néhány, maximum három hónapon belül törvényt kell alkotnia, tartalmi változtatások nélkül.

6. Az eredményes és sikeres népszavazás esetén öt évben kell meghatározni azt az időintervallumot, amely után a népszavazásból eredeztethető parlamenti döntés a jövőre vonatkozóan már nem érvényes.