Vizsgálódik az ügyészség Gyurcsány cégügyeiben

2006.01.30. 18:43
Három napja gyüjtik az adatokat Polt Péter munkatársai Gyurcsány Ferenc volt vállalkozásáról, a Nomentana Kft-ről. A cég 1993-95 között cégbírósági papírok nélkül működött, mert hiányosságok miatt elutasították bejegyzését. Az ügyészség hamarosan dönthet a nyomozás megindításáról.

Elkezdte az adatgyűjtést az egykor Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő, szabálytalan cégbejegyzésű Nomenta Kft. ügyében a Legfőbb Ügyészség, válaszolta Répássy Róbert fideszes képviselő interpellációjára Polt Péter legfőbb ügyész a parlamentben. Répássy az iránt érdeklődött, hogy Polt indokoltnak tartja-e a nyomozást a Nomentana Kft. ügyében, ami véleménye szerint 1993-95 között törvénytelenül működött, mivel a cégbíróság elutasította bejegyzését.

Polt válaszában elmondta, hogy az interpellációt törvényességi kérelemnek tekinti. Munkatársai már három napja elkezdték begyűjteni azokat az információkat, ami alapján eldönthető, hogy az ügyészségnek van-e hatásköre a kérdés vizsgálatára.

Elvi vélemények

Répássy Róbert arra is választ várt interpellációjában, hogy törvényesen működik-e egy olyan gazdasági társaság, amelynek bejegyzését a cégbíróság jogerősen elutasította, megfelel-e a jogszabályoknak, ha ezt cég nem közli a hatóságokkal, illetve törvényesen jár-e el az a személy, aki egy nem létező társaság nevében jár el.

Polt szerint ezekre a kérdésekre csak általánosságban válaszol, nem a konkrét ügyre vonatkozóan. Mint mondta, általánosságban a cégbírósági bejegyzés elutasítását követően a megalapítani kívánt társaság tevékenységét meg kell szüntetni, ha azonban a társaság más gazdasági társaságból kíván átalakulni, akkor korábbi formájában tovább működhet.

Nem létező gazdasági társaság nevében vállalt kötelezettség, illetve nyilatkozat tekintetében az ezekért viselt polgárjogi felelősséget kell vizsgálni, mondta. A legfőbb ügyész álláspontja szerint a jogi személyiséggel rendelkező társaságok működésének éppen az a jelentősége, hogy a tagok nem viselnek önmagukban felelősséget, azt kell vizsgálni, hogy az általuk kötött szerződések a társaságot hogyan érintik.

A választ az interpelláló képviselő elfogadta.

Gyurcsány perel

A Nomentana-ügyet a Magyar Nemzet január 18-21 között megjelent cikksorozata robbantotta ki. A lap állításai szerint a Nomenta 1995-ös Kft-vé alakulása előtt törvénytelenül működött, mivel a cégbíróság hiányosságok miatt visszadobta a cég bejegyzési kérelmét.

Gyurcsány Ferenc a lapban megjelentek miatt két pert is indít. Személyiségi jogai megsértése miatt a Magyar Nemzet ellen, rágalmazás miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a Magyar Nemzet újságírói "nem merték névvel vállalni cikküket", indokolta Batiz András kormányszóvivő a kormányfő döntését.

Batiz szerint "miközben a miniszterelnök az őt havi rendszerességgel lejáratni próbáló kampány újabb állomásának tekinti az ügyet, nem lehet szó nélkül hagyni, ha valakit bűncselekmény elkövetésével rágalmaznak meg". A kormányfő tekintettel "a jogsértés súlyosságára, és a hasonló esetek megelőzése érdekében" 500 ezer forint közérdekű célra fordítható bírság kiszabását is indítványozta a napilap kiadójával szemben, valamint nem vagyoni kártérítést is kér. "Az egymillió forintot Gyurcsány Ferenc jótékonysági célokra kívánja felajánlani" - mondta Batiz András.  • Hírek
  • Bankszámla