Csak éjszaka használható az Európa-híd

2003.02.25. 11:15
Európa-híd néven pontonhid építül a Dunára március 12-én. Az Európai Unió Közalapítvány szerint a híd a népszavazási kampány ünnepélyes megnyitójának a helyszíne és szimbóluma lesz. Az építéssel a honvédséget bízták meg, de arról senki nem nyilatkozik, hogy mennyibe kerül a beruházás. A szimbólum küllemében ugyanolyan lesz, mint egy normál katonai pontonhíd, és csak éjszaka lehet majd közlekedni rajta.
A Fővárosi Közgyűlés várostervezési bizottsága szerdai ülésén hozzájárult a Miniszterelnöki Hivatal kérelméhez, hogy március 12-17. között Európa-híd elnevezéssel pontonhíd létesülhessen a Duna két partja között a parlament és a Margit híd által határolt területen. A híd két oldalára rendezvényeket szerveznek majd.

Mennyibe kerül?

Az Index információ szerint az "Európa hidat" a Magyar Honvédség építi, mégpedig egy kiképzési feladat részeként. Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány mint szervező vesz részt a projektben. Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója nem árulta el, hogy mekkora összegből építik fel a hidat, mondván, hogy a korlát kiépítésére 4 különböző árajánlatot adtak és a MeH még nem döntött arról, hogy melyiket fogadja el.

A már elkészített látványterv szerint a hídon nem lesz semmilyen, az unióra utaló díszítőelem, csupán abban fog különbözni egy normál katonai pontonhídtól, hogy a biztonságos használat érdekében korlátot építenek rá - mondta a kommunikációs igazgató.

Mitől lesz európai?

Arra a kérdésünkre, hogy ez a híd mitől is volna Európa-híd, senki nem tudott konkrét választ adni.

Az Európai Unió Közalapítványnál azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az Európa-híd a népszavazási kampány ünnepélyes megnyitójának a helyszíne és szimbóluma lesz. Ennél többet nem árultak el, arra hivatkozva, hogy a népszavazási részvételre buzdító kampányt és annak részeként az Európa-hidat a jövő héten külön sajtótájékoztatón fogják bemutatni.

Információink szerint a "hídszakértő" Supergroup művészeti csoport az ötletgazda. Ez a csoport öltöztette "szavazásra buzdítás céljából" tavaly április elsején hajóformájúvá az Erzsébet-hidat. Mint megtudtuk, a kormány azért tartja jó ötletnek ide szervezni rendezvényeket, mert a "híd egy új helyszín, és így nem köthető semmilyen politikai erőhöz sem".

Csak éjszaka használható

A hidat csak gyalogosok használhatják, járműveket nem engednek rá. A kancellária szerint az őrzés és a korlátok miatt nem lesz balesetveszélyes. Előfordulhat azonban, hogy a megrendelőt anyagi kár éri, ugyanis ha árad vagy zajlik a Duna, a hidat azonnal el kell bontani.

A tervek szerint a hidat folyamatosan őrizni fogja a katonaság, és csak éjszaka használhatják a civilek, ugyanis a hajóforgalom miatt napközben rendszeresen meg kell nyitni.

A szentesi dandár építi
Ma a hadsereg egyetlen alakulata tud pontonhidat építeni: a szentesi II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár, mely békefenntartói feladatokat is látott már el. A honvédség hasonló nagyszabású hídépítési gyakorlatot tavaly júliusban tartott a Tisza Szentes és Csongrád közötti szakaszán. Ekkor naponta két órára leállították a hajóforgalmat. Ezt megelőzően teljes hídzárral járó hídépítést utoljára 1990-ben hajtottak végre.


  • Tippek
  • Bankszámla