Klaudia
-3 °C
3 °C

A postáé lehet a Postabank

2001.03.13. 18:58
Állami óriás bankká kívánja tenni a Postabankot a kormány, így a pénzintézet új tulajdonosa a Magyar Posta lehet - derült ki a kabinet ülése utáni tájékoztatón. Az erről szóló koncepciónak május 30-áig kell elkészülnie, mondta Borókai Gábor kormányszóvivő, aki azt is megemlítette: a tervek szerint a Postabank megvásárolja majd a Földhitel- és Jelzálogbankot, de arról még nem döntöttek, az egész bank, vagy esetleg csak a lakáshitelezési profil kerül a macis bankhoz.
A Magyar Posta szerezhet tulajdont a Postabankban, ám ennek pontos mértékéről még nem döntött a kormány. Borókai Gábor kormányszóvivő a keddi kormányülés után elmondta: a Postabank és a Magyar Posta egységes tulajdonosi irányítás melletti szoros kapcsolatát tartja célszerűnek a kormány. Borókai Gábor hangsúlyozta, hogy a Postabankot célszerű továbbra is állami tulajdonban tartani.

Hozzátette: a kormány elképzelése szerint a Postabank a jövőben megvásárolná a Földhitel- és Jelzálogbank részvénycsomagját és jelzálog-hitelezéssel is foglalkozna. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a bank helyzete stabil, jövedelemtermelő képessége azonban alacsony, ezért csak nyomott áron lehetett volna értékesíteni. Kifejtette, hogy a végleges koncepciót május 30-ig kell kidolgozniuk az érintett tárcáknak.

Ezért ma még nem látható, hogy a Postabank a teljes FHB részvénycsomagot venné meg, vagy a jelzálogbank kettéválasztása után csak a lakáshitelezési területet - mondta a szóvivő. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a Postabanknak a sajtóban napvilágot látott esetleges szétválasztása, a vállalati hitelezési terület leválasztása nem vetődött fel a kormány keddi ülésén.