Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lesz március 15-én Fidesz-nagygyűlés

Fontosabb részletek
  • A vasárnapi népszavazáson mindhárom kérdésben a vártnál nagyobb arányban győztek az igenek, több mint hárommillió ember szavazott a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj eltörlésére.
  • Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy április elsejétől eltörlik a három díjat.
  • A Fidesz és a KDNP a Szerencsejáték Rt. bevételének egy részét fordítaná a kieső bevételek pótlására, Gyurcsány először úgy nyilatkozott, hogy a kieső bevételt nem tudja pótolni.
  • A lezárt Kossuth tér környékén több száz ember gyűlt össze, de az utcai rendzavarás elmaradt, néhány embert őrizetbe vettek.
  • A szabad demokrata Horn Gábor koordinációs államtitkár lemondását követelték egyes MSZP-s politikusok, miután vasárnap este Gyurcsány beszédét kommentálva vulgárisan fejezte ki magát.
  • Gyurcsány hétfőn a parlamentben azt mondta, érti a választás eredményét, de nem ért vele egyet.
  • A miniszterelnök bejelentette, hogy nem alakítja át a kormányát.
  • Napirend előtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a 2006-os kampány tévévitája után először folytatott egymással szópárbajt.
  • A Fidesz elnöke március 9.-ét az önbecsülés napjának nevezte.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Még tömegesen örülnek a Fidesz választási központjában a szimpatizánsok, de a helyszínről már kezdenek elszivárogni a a politikusok. Varga Mihály és Tarlós István már elhagyta a Polgárok Házát, Orbán Viktor pedig egy emeleti irodába vonult vissza a pártvezetéssel.
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Sólyom László köszönetet mondott mindenkinek, aki gyakorolta politikai jogát. Most a törvényhozókon van a sor: az országgyűlésnek meg kell tenniük a szükséges lépéseket, a politikusoknak le kell vonniuk a következtetéseket.

    "A népszavazás lezárult, a közelgő ünnepek felé fordulhatunk" – mondta a köztársasági elnök. Nyugodt méltósággal ünnepeljük március 15-ét, rá egy hétre pedig örrömmel a húsvétot.

  • A Nádor utcában megindult, rendőrsorfalba ütközött tüntetőket a szervezők visszaterelték a Vértanúk terére. Így a Tulipán Presszó előtt az összecsapás a rendőrökkel elmaradt. A Kossuth tér oldalában nyugalom van, körülbelül négyszáz ember követeli a kormány lemondását.
  • A nemzetközi sajtóban egyelőre csak az amerikai AP hírügynökség adott jelentést a magyarországi népszavazás kimenetéről, ezt is csak egy reklámipari oldal jelentette meg eddig. Az AP jelentésében beszámol a szavazás részeredményéról, és Török Gábor politikai elemzőt idézi, aki a Fidesz "totális győzelmeként" értékelte az eredményeket.

  • Megérkezett Toroczkai László is a Kossuth térre. A szervezők azt mondják, azért csak most érkezett, mert a rendőrök igazoltatták, feltartóztatták az autópályán.
  • Az arcukat sállal és csuklyával eltakaró, feketeruhás, bakancsos fiatalok árpádsávos zászlóik rúdjával mutogatnak a rendőrök felé a Nádor utca és a Garibaldi utca kereszteződésénél az MTI tudósítója szerint. Néhányan leköpték a rohamsisakos rendőröket és folyamatosan szidalmazzák őket.

    A hasonló megmozdulások szervezőjeként ismertté vált Budaházy György a már időközben mintegy 700-asra duzzadt tömeg előtt szónokol és arról beszél, hogy még az este "valamit tenni kell".

  • Gyurcsány Ferenc mögé és mellé a színpadon tucatnyi MSZP-politikus sorakozott fel, majd belekezdett beszédébe. Több mint hárommillió ember úgy szavazott, hogy inkább ingyen szeretné megkapni azokat a szolgáltatásokat, amiért most fizetni kell, korábban nem kellett. A papírforma győzött.

    A népszavazás eredeti célja az volt, hogy elkergesse a kormányt. Ebben az értelemben vereséget szenvedett a népszavazás, mert ezt a politikai célt nem tudta elérni.

    Tucatnyi MSZP-politikus
  • Pénze csak az embereknek van, mondta Gyurcsány. Vagy adón és járulékon keresztül, vagy közvetlen hozzájáruláson keresztül fizetik meg a szolgáltatásokat. Nem könnyű elmondani ezt az embereknek, jó 3 millió embernek nem sikerült elmagyaráznunk.

    A kormányfő szerint bíztató, hogy több mint 4 millió embernek sikerült elmondani, de nehéz megismerni, milyen motívumok vannak a választók fejében. Vannak, akik csak a 300 forintról szavaztak, vannak, főleg a jobboldalon, akik a kormányról.

  • A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséből adódó bevételkiesést a kormánynak pótolnia kell, mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke vasárnap este. "Gyurcsány Ferenc nagyon jól tudja, hogy e nélkül a bevétel nélkül, ami különösen az alapellátásban megjelent, az ágazat működésképtelenné válik."

    A kamaraelnök "arcátlanságnak" nevezte, hogy a kormányfő azt mondta, hogy a kieső bevételeket a költségvetésnek nincs módjában, a kormánynak nincs szándékában visszapótolni. Éger szeint a kormánynak a kieső bevételeket megbízható és törvény által garantált módon biztosítania kell az egészségügynek. (MTI)

  • Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy érvényesítsük a népszavazás eredményét, mondta Gyurcsány Ferenc.

    Nem változott ugyanakkor a miniszterelnöknek az a véleménye, hogy csak a polgárokkal együtt lehet jobbá tenni az egészségügyet és az oktatást. Azt mondani, hogy nem kell fizetni, mert fizetni fog az állam, az az emberek becsapása. Nem lehet egyik kézzel adni, a másikkal elvenni.

    Sokkal többet kell tenni annak érdekében, hogy értsék az emberek az összefüggéseket. A következő két évben több lehetőség lesz arra, hogy ne csak beszélgessünk, hanem közös megállapodásra is jussunk.

  • Toroczkai szerint az eredmény nemcsak a kormánynak, hanem az ellenzéknek, Orbán Viktornak is figyelmeztető erejű. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz elnöke 2006-ban még azt mondta, hogy a kormánynak nem marad más dolga, minthogy kussoljon, de erről már nincs is szó. Toroczkai azt feszegette, hogy Orbán Viktor miért nincs ott a téren.
  • A népszavazás esetleges konzekvenciáiról Gyurcsány annyit mondott a sajtótájékoztatóján, hogy személyes sorsa összefonódott a reformok sorsával. A miniszterelnök nem aggódik, úgy látja, az MSZP-elnökség - ezt a testület gyors ülése után jelentette ki - és a frakció erősen támogatja a változások politikáját. Gyurcsány szerint ez nem véletlen, hiszen a kormánynak vannak eredményei.
  • Az adatok 94,4 százalékának feldolgozása után elmondható, hogy várhatóan mindhárom kérdésben eredményes volt a népszavazás; az érvényesen szavazó választópolgárok több mint a fele a három kérdésre igen választ adott, jelentette be Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője vasárnap este.

    Az eddig feldolgozott adatok alapján 3 752 090 személy vett részt a szavazáson, ez több, mint a választásra jogosultak 50,33 százaléka. A kórházi napidíj ügyében a szavazatok 84,39 százaléka volt igen, a vizitdíj ügyében 82,75 százalék, a tandíj ügyében pedig 82,56 százalék. (MTI)

  • A játékadó-bevétel nem új bevételi forrás, hanem a mindenkori éves költségvetés részét képező adónem. Az ellenzék tehát nem talált új forrást a megszűnő intézményi és vállalkozói bevételek pótlására, mondta Veres János. A pénzügyminiszter arra a fideszes indítványra reagált, hogy 2009. január 1-jétől a Szerencsejáték Zrt.-nek játékadó címén a költségvetésbe befizetett 41 milliárd forintjából 11 milliárdot a felsőoktatási, 30 milliárdot egészségügyi fejlesztésekre fordítsanak. (MTI)
  • Toroczkai László, aki 2006-ban az ostrom előtt a tévészékházhoz vezette az embereket, ma azt mondta ma a tüntetőknek, hogy adjanak néhány nap türelmi időt a kormánynak. Tudósítónk szerint sikeresen lecsendesítette az embereket a Vértanúk terén, a tüntetés lassan véget ér.
    Toroczkai László és Budaházy György
  • Vadonatúj Ford Transit kisbuszokkal járőröznek a Kossuth tér környékét a rendőrök. Ha gyanús alakokat látnak, kipattannak, és igazoltatják őket, majd mennek tovább.
  • A főváros vonatkozásában a legfontosabb az, hogy a kórházi intézményrendszerben pótoljuk a kieső bevételeket, mondta Demszky Gábor főpolgármester a közszolgálati televíziónak adott vasárnapi esti nyilatkozatában. A szabad demokrata politikus hozzátette, a tandíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat el fogják törölni, ezeket a bevételeket pótolni kell.

    Demszky Gábor úgy látja, hogy "vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak kell többet adni", vagy ha nem, akkor a kórházaknak kell pluszbevételekhez jutniuk vagy a kiadásukat csökkenteniük. "Fel kell gyorsítani a szerkezetátalakítást" - fűzte hozzá, ami - mint mondta - további kórházösszevonásokat, kisebb létszámot jelenthet. (MTI)

  • Az unatkozó tüntetők a Vértanúk terénél ostorcsattogtatási versenybe kezdtek. "Olyan, mintha lőnének" - mondta tudósítónk.
    Kossuth tér - este 10 óra
  • Éjfélig van szükség a budapesti rendőr-főkapitány szerint a Parlament köré vont kordonra, ezért a korábban március 12-ig elrendelt létesítménybiztonsági intézkedéseket Tóth Gábor visszavonta, mondta a BRFK szóvivője vasárnap éjjel.

    Ezután a parlament védelmének mértékéről, az épület köré vont kordonról a Köztársasági Őrezred dönt, tette hozzá Tafferner Éva. (MTI)

  • Hivatalosan is véget ért a kormány-ellenes tüntetés a Vértanúk terén.

    Kossuth téren vége a tüntetésnek

    Gonda László szónok záróbeszédében azt mondta a rendőröknek, hogy megköszönhetik a tüntetők kitartását, mert nélkülük most ugyanazt a rossz és elavult felszerelést viselhetnék, mint a zavargások előtt.

  • Szárász az ország egyetlen települése, ahol nem az "igen" szavazatok kerültek többségbe mindhárom kérdésben. A Baranya megyei településen a vizitdíjról szóló kérdésben döntetlen született: 16 igen és 16 nem szavazatot számoltak össze. Szárásznak 64 lakosa van, közülük 55-nek van választójoga. Szárász már az Árpádkorban is lakott volt, a második világháború után moldvai csángók költöztek a faluba. A település határában van egy horgásztó és átcsorog rajta a Hábi patak.
  • cikkünk a témában:

    APA: Népszavazáson alapuló politizálás

    Az amerikai AP hírügynökség szerint a népszavazás nem gyengítette meg számottevően a miniszterelnök helyzetét. A brit Reuters arról ír, hogy a befektetőket elbizonytalaníthatja, hogy a kormány a támogatottság visszanyerése érdekében ismét költekezni kezdhet. Külföldi vélemények. (MTI)
  • Horváth Ágnes egészségügyi miniszter nem tervezi lemondását, hangzott el az RTL Klub hétfő reggeli híradójában. A politikus véleménye szerint az egészségügyi reform nemcsak a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szólt, a pénztári rendszerek kialakítása még előttük áll. Hozzátette: az emberek nem szeretnek és nem akarnak vizitdíjat fizetni, ez a népszavazás eredményéből kiderült.

    A biztosítási elven működő rendszernek a járulékokból kell fenntartania magát, ezért a kormánynak nincs módja arra, hogy a kieső bevételeket pótolja. A miniszter úgy fogalmazott: aggódik az egészségügyért, amelytől a népszavazási döntéssel most összességében több, mint 60 milliárd forintot vesznek el. (Független Hírügynökség)

  • Orbán Viktor szerint újabb kudarcot élhet át szeptemberben a kormány, amennyiben nem vonja vissza a februárban elfogadott egészségbiztosítási törvényt. A Fidesz elnöke erről az ATV reggeli műsorában beszélt hétfőn. A politikus szerint a vasárnapi népszavazás eredménye alapján egyértelmű, hogy az emberek az egészségbiztosítási törvényt is elutasítják. Ha pedig a kormány nem alkot új jogszabályt, akkor az Albert házaspár által kezdeményezett népszavazáson ősszel megbukik a több-biztosítós rendszer is. (MTI)
  • Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint az Albert-házaspár több-biztosítós egészségügyi rendszerrel összefüggő kérdéséről még idén ősszel népszavazás várható. A politikus az Infórádióban azt mondta: ebben a kérdésben több szervezet kezdett aláírásgyűjtést, és már össze is gyűlt a szükséges mennyiség. Idő kérdése csak, hogy benyújtsák. Ősszel valamikor népszavazás lesz erről a kérdésről is. Ez az eredmény sok jóval nem bíztatja a kormánypártokat - vélekedett Debrecen polgármestere. (Infórádió)
  • A Hír tévé felvételén látható és hallható, hogyan értelmezi a népszavazás üzenetét Horn Gábor az SZDSZ kampányfőnöke. Kóka János és Horn Gábor az SZDSZ kampánysátrában nézte Gyurcsány Ferenc beszédét. Gyurcsány éppen annál a résznél járt, amikor a választók motivációit elemezte. Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős SZDSZ-es államtitkár erre megjegyezte: „Nem azt mondták Feri, hanem azt, hogy menj a picsába! Valljuk be!” (Hír tv)
  • Hétfő reggelre lebontották a Kossuth téri kordont. A rendőrség március 9-én négy napra, március 12-ig zárta le a Parlament környékét, de mivel vasárnap éjszaka nem történt rendbontás, feloldották a tilalmat. Vasárnap összesen 3800 rendőr feülgyelte a rendet. A Budapesten elrendelt fokozott ellenőrzés keretében összesen nyolc embert állítottak elő: egyikük körözés alatt állt, egy másiknál közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, míg hat másikat igazolás céljából. (MTI)

  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélni fog a parlamentben napirend előtt. A szocialisták és a Fidesz is frakcióülésen értékeli épp a népszavazási eredményeket.
  • A szavahihetőség a politikusokkal szembeni legnagyobb elvárás a német állampolgárok szerint, tűnik ki az Infratest Dimap közvélemény-kutató intézet adataiból. A hétfőn közzétett felmérés szerint a németek 84 százaléka vallotta, hogy a politikusoknak minden körülmények között be kell tartaniuk adott szavukat, azaz korábbi ígéreteiket. A felmérésre annak nyomán került sor, hogy az elmúlt hetekben több magas rangú politikai vezetőt értek "szószegésen", ami nem csupán botrányt váltott ki, de erősen növelte a politikával kapcsolatos csalódottságot, illetve kiábrándultságot.

    A szavahihetőségi "válság" elsősorban a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) sújtja. A közvélemény-kutatásból kitűnt: a németek egyre érzékenyebben reagálnak arra, ha az ország vezető politikusai nem tartják be a választóknak tett ígéreteiket. A szavahihetőséget mindenekelőtt számon kérő 84 százalékkal szemben a megkérdezettek mindössze 14 százaléka vélekedett úgy, hogy a szószegés bizonyos esetekben "megbocsátható". (MTI)

  • Nem tudom, hogy elhangzott-e, beszélgettünk barátaimmal nagy társaságban, mondta Horn Gábor hétfő reggel a Napkeltében arra reagálva, hogy a Hír tévé felvétele szerint vasárnap este a miniszterelnök beszéde alatt azt mondta "Nem azt mondták Feri, hanem azt, hogy menj a picsába! Valljuk be!"

    A politikus a Napkeltében azt mondta: "Nem hiszem, hogy ez így elhangzott volna, de mindegy."