Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kis Magyarország Pristinában

1999.12.22. 18:20
Mindent rendbelévőnek talált Orbán Viktor a szerdai pristinai magyar KFOR-alakulat megtekintésekor. Ez egy kis Magyarország - mondta elégedetten a miniszterelnök, akinek népes kormánykíséret járt nyomában. A magyar sajtót ugyanis a Miniszterelnöki Hivatal a miniszterelnöki gépet kisérendő, különgéppel ajándékozta meg. Lehetett volna ez egy vidám kirándulás is, de nem volt az. Egyrészt azért nem, mert Koszovó - és benne Pristina - nem vidám hely: a látszólagos nyugalom ellenére a golyóálló-mellényes, állandó készenlétben lévő géppiszolyos katonák, a tankok és egyéb páncélozott járművek inkább a veszélyérzetet és a félelmet juttatják az ember eszébe. Másrészt szinte a küldöttség érkezése napján hullott le az idei első mínusz tíz fokos hó.

- Alaptalanok azok az aggodalmak, amelyek megkérdőjelezik, hogy a magyar hadsereg részt tud-e venni NATO-kötelékben nemzetközi akciókban és amelyek azt mondják, hogy a magyar hadsereg részvétele rontaná az ország hírnevét - értékelte a miniszterelnök szerdai pristinai látogatását. Orbán Viktor, akinek konvoját a repülőtérre érkezés után páncélozott BTR-ek, az út mentén gépkarabélyos magyar katonák és a levegőből angol harcihelikopter biztosította, a táborban is védve volt: 18 állig felfegyverzett magyar katona biztosította diszkrét20-30méteres távolságból minden oldalról.

A miniszterelnök a tábor láttán nem is fukarkodott a dicsérő sorokkal. Amint mondta: a magyar katonák öregbítették az ország hírnevét, hiszen amit a táborban végrehajtottak, az példaértékű.

Magyar katona Pristinában
Gyorsan, pontosan készült el, tiszta, rendes, a magyar katonák fegyelmi helyzete több mint kielégítő. "A jövő évi költségvetésben van pénz az itt dolgozó magyar katonák további munkájához" - jelentette ki. Eddig egyébként mintegy négymilliárd forintot költött az ország a magyar KFOR-alakulatra, a költségvetés jövőre 2,3 milliárd forintot szán a fenntartásukra.

A tábor mintaszerű, nem hiába volt büszke a miniszterelnök. Igaz, látogatását egy hét készülődés előzte meg, a tábort teljesen kisuvickolták a katonák (amit pedig nem, azt a hó jótékony leple takarta el). A magyar tábor egy albán gyár és az angol KFOR-tábor közé ékelődik. Magyarjaink nem járnak kimenőre, ha a tábor kapuját elhagyják (szigorúan golyóállómellényben), az csak munka miatt lehet. Az egyetlen hely, ahova átjárnak, az az angolok kantinja, ott mindent kapható. Ami pedig nem, azt a kinti parkolóban szerzik meg (5 DM egy CD, de olcsón bizonytalan eredetű Hifi-tornyokat is beszerezhetnek).

Hideg volt a fogadtatás

A nemzetköziségről egyébként annyit, hogy magyarjainknak leginkább az orosz és a német KFOR-erők örülnek, hiába, a felejthetelen közös múlt... ,,Az amcsik és az angolok nem vesznek rólunk tudomást". Különbség van persze a fizetésekben is: amíg nálunk egy őrnagy 2300 DM-et keres, addig az angolok ennek négyszeresét is hazaviszik (ők három hónapig vannak Koszovóban), az orosz főtiszt pedig 1000 dollárt keres. Az angoloknál a katonák nem dolgoznak, cipekedni pedig még annyit sem - mondja Kovács Lajos logisztikai örnagy. És ez meg is látszik. Ők az evolúcióban még csak a sátraknál járnak. Nemrég egyenesen a ködös Albionból érkezett egy bizottság, hogy körülszimatoljon, miért nem épültek fel még az angolok konténerei. A bizottság ezért ellátogatott a magyarokhoz is, akik a KFOR-nemzetek közül legelőszőr (és ez idáig egyedül) érték el a konténerfokozatot. Nálunk mindenki építkezett.

Az építkezésben félbemaradt gyárépületben elhelyezett konténerek egyébként összkonfortosak, és nagyon nemzetköziek, osztrák zászló alatt futnak. Van ott minden: a szobákban zárt láncú tévéhálózat, videó, konditerem, klubhelyiség, csocsó, ping-pong-asztal, könyvtár, CD-hegyek (többek között Metallica!!!). A ,,munkaidő" reggel 1/2 8-tól délután négyig tart, utána a táborban pihenhetnek. A KFOR-lét három fázisa ismert: készültség, őrség, pihenés. Szabadságra egy hétre idáig szinte mindenki hazamehetett. Az első váltás pedig januárban lesz: a kinn szolgáló 324 katonából közel 140-en cserélnek helyet az újonnan jövőkkel. A magyarok egyébként a környékbeli hegyekben, 1000 méteren elhelyezkedő Goles-hegyi átjátszót (az amerikai légicsapások egyik első célpontja volt, azóta amerikai újjáépítésben részesült) és a KFOR-főparancsnokságot védik. Ez idáig nem keveredtek semmilyen konfliktusba, igaz, még gyakorlólövéseket sem eresztettek el, pedig ígérték nekik. Talán majd nemsokára.

Bejgli is volt ebédre

A miniszterelnök a program végén az ebédlőt látogatta meg. Gulyáságyú helyett azonban csirkeragu levest, paradicsomos-sajtos marhahúst, sült csirkét, bejglit és déligyümölcsöt evett. Aki azt hiszi, hogy ezt a kedvéért főzték, az téved: Dr. Zsíros Lajos alezredes, az egység orvosa szerint 6-os norma szerinti kaját kapnak, ami több mint elég. A katonák híznak, mint a libák. Az alezredes elmondta, hogy alig győzi a zsírégető tablettákat felírni és futtatni őket. Egy, az újságírók őrzésével megbízott katona úgy fogalmazott, ha itt nem lakik jól, az hazudik. Ő mindig repetázik. A kaja-utánpótlás egyébként hetente, kamionon érkezik, csupán a péksüteményeket szerzik be egy albán péktől.

Orbán Viktor a búcsúzkodás előtt a jó miniszterelnökként magával hozott ajándékokat adta át: egy videót, egy szintetizátor (a tábori misékhez is kellhet), 170 üveg bor, töménytelen bejglit és mindenkinek egy bicskát. A nem mindennapi zsebkésekre egy, a régi magyar címereken szereplő latin idézet ("Se nem arany, se nem ezüst, csak becsület") egy részletét vésették: csak becsület. Csak ez fért ki rá, mivel a bicska szintén nemzetközi: svájci.

  Tekintse meg helyszíni tudósítónk képriportját (22 db fotó)!