Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Nem ad pénzt parlagfűirtásra az állam

2005.01.25. 07:48
Kizárólag az adózók felajánlásaiból fedezné a parlagfű-mentesítés költségeit az állam. Tavaly, a program kései kidolgozása miatt az eredetileg gyomirtásra szánt összeg felét sem sikerült elkölteni. Ennek ellenére idén is csak május végére készülhet el a parlagfűirtás koncepciója.

Nem támogatja a parlagfű-mentesítést idén a kormány. A kabinet tavaly még másfél milliárd forintot különített el a legtöbb allergiás megbetegedésért felelős gyom kiirtására, igaz, az összeg a költségvetési megszorítások miatt a felére csökkent. Ezt sem sikerült azonban maradéktalanul elkölteni, írja a Népszabadság.

Későn osztanak

A tavalyról megmaradt 136 millió forintra még decemberben pályázatot írtak ki, a nyertesei kaszálógépeket, illetve a gazos parcellák azonosítására használható GPS-készülékeket vásárolhatnak.

Idénre a védekezés költségeit kizárólag az adófelajánlások fedezhetik, a kormány reményei szerint 1,1 milliárd forint folyhat be egyszázalékos felajánlásokból erre a célra, írja a Népszabadság.

A pénzhiánynál is nagyobb gond, hogy idén sem készült még el a parlagfű-mentesítési program. A program elkészítésére május 31-ig adott határidőt a kormány, az asztmás és allergiás betegek érdekvédelmi szervezetei szerint ez azt is jelentheti, hogy idén sem sikerül majd célszerűen felhasználni a parlagfű-mentesítésre rendelkezésre álló összegeket.

Növelnék a bírságokat

Az érdekvédők a program menetrendjének mihamarabbi összeállítása mellett a tavaly bevezetett bírságrendszer szigorítását is javasolták, írja a Népszabadság. A tavaly életbe lépett rendelkezések szerint a növényvédelmi szolgálatok és az önkormányzatok hatósági eljárás keretében kényszerkaszálásokat rendelhetnek el az elgazosodott földeken, melynek költségeit bírság mellett a telek tulajdonosára terhelhetik. Tavaly csaknem százezer hatósági eljárás indult, ezekből hatvanhárommillió forint folyt be.