Jolán
2 °C
4 °C

Titokban tárgyalhatnak az örömlányokkal

2002.01.14. 06:59
Zárt ajtók mögött tárgyalásokat kezdenek a hatóságok a prostituáltak képviselőivel arról, hogy hol és milyen feltételek mellett engedélyezhető a fővárosban a prostitúció - írja hétfői számában a Népszabadság. A prostituáltak, szószólójuk ultimátuma szerint, a héten a Rózsadombra vonulnak, mert sehol nem jelöltek ki számukra türelmi zónát. A II. kerület vezetői szerint a Rózsadombon nem dolgozhatnak a lányok, mivel ott szinte minden négyzetméter védett övezetnek minősül.
A Népszabadság rendőrségi forrásokból származó értesülése szerint hétfőn titkos tárgyalások kezdődnek a prostituáltak érdekvédelmi szervezetének képviselői és a hatóságok között arról, hogy hol dolgozhatnak a jövőben a budapesti prostituáltak. A tárgyalások valódi célja azonban az, hogy a prostituáltak ne váltsák be fenyegetésüket, és ne szállják meg a rózsadombi villák környékét. A napilap nem hivatalos értesüléseire hivatkozva azt állítja: a lányok szerdáig adtak haladékot egy minden érintett számára elfogadható megoldás elfogadására. Ha továbbra sem közelednek az álláspontok, a hét második felében elfoglalják II. kerületi új "munkahelyeiket".

Védett övezetek

Az úgynevezett maffiaellenes törvény 1999-ben törvényesítette a prostitúciót, azzal a megkötéssel, hogy bizonyos területeken, amelyeket a törvény védett övezeteknek nevezett el, a lányok nem árulhatják szolgáltatásaikat. Védett övezetnek tekintendő - egyebek között - az autópályáktól és a főutaktól számított száz, illetve ötvenméteres sáv, a népképviseleti, bírósági, ügyészségi és rendőrségi épületek, oktatási, kulturális és egészségügyi létesítmények, valamint a bejegyzett egyházak szertartásaira szolgáló helyiségek és a diplomáciai képviseletek háromszáz méter sugarú körzete. A törvény hatálybalépése óta csak Miskolc és Nyíregyháza önkormányzata jelölt ki türelmi zónát, de mindkettő életképtelennek bizonyult.

A legtöbb önkormányzat napirendre sem tűzte a kérdést, vagy ha mégis, azt állapította meg, hogy a területén nincs jelen tömegesen a prostitúció, esetleg azt, hogy nincs alkalmas területe türelmi zónának.

Tűzzel, vassal

Utóbbira hivatkozott a II. kerület vezetése is, amikor megüzente a lányoknak: tűzzel-vassal kitessékeli őket a kerületből, ha beváltják fenyegetésüket, és valóban oda mennének "dolgozni". A kerületiek jogértelmezése szerint ugyanis nemcsak a diplomáciai képviseletek háromszáz méteres körzete, hanem azoknak a lakásoknak a környezete is védett, ahol a diplomaták laknak. A Külügyminisztériumtól egy ötszáz címet tartalmazó jegyzéket kapott a kerület vezetése a területén lévő diplomáciai képviseletekről és diplomatalakásokról. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag egyetlen talpalatnyi "nem védett övezet" sincs a kerületben.

Ott, ahol az önkormányzat nem jelölt ki türelmi zónát, a lányok a védett övezeten kívül bárhol dolgozhatnak. Ez esetben tehát a II. kerület törvény által védett épületeitől 300, főútjaitól 50 méterre bárhol felajánlhatják szolgáltatásaikat a tizennyolc évesnél idősebb járókelőknek.

Biztonságosabb a struccpolitika

A tárca - a választások közelsége miatt - nem áll a prostituáltak pártjára, nem segíti őket az annak idején a BM előterjesztésében elfogadott törvény értelmezésében, mert nem akar szembefordulni az önkormányzatokkal. Azok ugyanis a törvény elfogadása óta, de már azt megelőzően is tiltakoztak a zónarendszer ellen. A polgármesterek és a képviselő-testületek ugyanis saját újraválasztási esélyeiket "játszanák el", ha szabad "munkaterületet" biztosítanának a lányoknak. Ezt még azokon a településeken és fővárosi kerületekben is így gondolják a vezetők, ahol jelen van a prostitúció, akár évek, évtizedek óta.

Leánynéző: Megállni tilos!

A II. kerületi konfliktussal kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztálya azt közölte a napilappal, hogy a rendőrség minden körülmények között fenntartja a törvényes rendet. A járőrök szigorúan ellenőrzik majd a lányok egészségügyi könyvét, és annyiszor igazoltatják őket, ahányszor csak arra járnak. Emellett, amint feltűnnek a területen a lányok, ahol csak lehet, megállni tilos táblákat helyeznek ki, hogy az autós kuncsaftok ne állhassanak meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?