Erik, Alexandra
EUR 386,14 Ft
USD 365,76 Ft
11 °C
23 °C

Titokban tárgyalhatnak az örömlányokkal

2002.01.14. 06:59
Zárt ajtók mögött tárgyalásokat kezdenek a hatóságok a prostituáltak képviselőivel arról, hogy hol és milyen feltételek mellett engedélyezhető a fővárosban a prostitúció - írja hétfői számában a Népszabadság. A prostituáltak, szószólójuk ultimátuma szerint, a héten a Rózsadombra vonulnak, mert sehol nem jelöltek ki számukra türelmi zónát. A II. kerület vezetői szerint a Rózsadombon nem dolgozhatnak a lányok, mivel ott szinte minden négyzetméter védett övezetnek minősül.
A Népszabadság rendőrségi forrásokból származó értesülése szerint hétfőn titkos tárgyalások kezdődnek a prostituáltak érdekvédelmi szervezetének képviselői és a hatóságok között arról, hogy hol dolgozhatnak a jövőben a budapesti prostituáltak. A tárgyalások valódi célja azonban az, hogy a prostituáltak ne váltsák be fenyegetésüket, és ne szállják meg a rózsadombi villák környékét. A napilap nem hivatalos értesüléseire hivatkozva azt állítja: a lányok szerdáig adtak haladékot egy minden érintett számára elfogadható megoldás elfogadására. Ha továbbra sem közelednek az álláspontok, a hét második felében elfoglalják II. kerületi új "munkahelyeiket".

Védett övezetek

Az úgynevezett maffiaellenes törvény 1999-ben törvényesítette a prostitúciót, azzal a megkötéssel, hogy bizonyos területeken, amelyeket a törvény védett övezeteknek nevezett el, a lányok nem árulhatják szolgáltatásaikat. Védett övezetnek tekintendő - egyebek között - az autópályáktól és a főutaktól számított száz, illetve ötvenméteres sáv, a népképviseleti, bírósági, ügyészségi és rendőrségi épületek, oktatási, kulturális és egészségügyi létesítmények, valamint a bejegyzett egyházak szertartásaira szolgáló helyiségek és a diplomáciai képviseletek háromszáz méter sugarú körzete. A törvény hatálybalépése óta csak Miskolc és Nyíregyháza önkormányzata jelölt ki türelmi zónát, de mindkettő életképtelennek bizonyult.

A legtöbb önkormányzat napirendre sem tűzte a kérdést, vagy ha mégis, azt állapította meg, hogy a területén nincs jelen tömegesen a prostitúció, esetleg azt, hogy nincs alkalmas területe türelmi zónának.

Tűzzel, vassal

Utóbbira hivatkozott a II. kerület vezetése is, amikor megüzente a lányoknak: tűzzel-vassal kitessékeli őket a kerületből, ha beváltják fenyegetésüket, és valóban oda mennének "dolgozni". A kerületiek jogértelmezése szerint ugyanis nemcsak a diplomáciai képviseletek háromszáz méteres körzete, hanem azoknak a lakásoknak a környezete is védett, ahol a diplomaták laknak. A Külügyminisztériumtól egy ötszáz címet tartalmazó jegyzéket kapott a kerület vezetése a területén lévő diplomáciai képviseletekről és diplomatalakásokról. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag egyetlen talpalatnyi "nem védett övezet" sincs a kerületben.

Ott, ahol az önkormányzat nem jelölt ki türelmi zónát, a lányok a védett övezeten kívül bárhol dolgozhatnak. Ez esetben tehát a II. kerület törvény által védett épületeitől 300, főútjaitól 50 méterre bárhol felajánlhatják szolgáltatásaikat a tizennyolc évesnél idősebb járókelőknek.

Biztonságosabb a struccpolitika

A tárca - a választások közelsége miatt - nem áll a prostituáltak pártjára, nem segíti őket az annak idején a BM előterjesztésében elfogadott törvény értelmezésében, mert nem akar szembefordulni az önkormányzatokkal. Azok ugyanis a törvény elfogadása óta, de már azt megelőzően is tiltakoztak a zónarendszer ellen. A polgármesterek és a képviselő-testületek ugyanis saját újraválasztási esélyeiket "játszanák el", ha szabad "munkaterületet" biztosítanának a lányoknak. Ezt még azokon a településeken és fővárosi kerületekben is így gondolják a vezetők, ahol jelen van a prostitúció, akár évek, évtizedek óta.

Leánynéző: Megállni tilos!

A II. kerületi konfliktussal kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztálya azt közölte a napilappal, hogy a rendőrség minden körülmények között fenntartja a törvényes rendet. A járőrök szigorúan ellenőrzik majd a lányok egészségügyi könyvét, és annyiszor igazoltatják őket, ahányszor csak arra járnak. Emellett, amint feltűnnek a területen a lányok, ahol csak lehet, megállni tilos táblákat helyeznek ki, hogy az autós kuncsaftok ne állhassanak meg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét