Teréz
1 °C
14 °C

Több per elé nézhet a Károli Egyetem

2004.01.13. 15:37
A Károli Gáspár Egyetem nem változtat a homoszexualitásáért kicsapott hallgató ügyében kialakított kari tanácsi állásponton. Ez tűnik ki a dékán szűk szavú közleményéből, amely szerint az egyetem megkapta a hallgató keresetét, ezért az intézmény nem nyilatkozik a jogerős ítélet megszületéséig. A Háttér Társaság a Melegekért szintén pert helyezett kilátásba az egyetem ellen, amenyiben az esélyegyenlőségi törvény január 27-i hatályba lépéséig nem vonják vissza a hallgatóval szemben hozott döntést.
A Károli Gáspár Egyetem Hittudományi Kara kedden nyilatkozatban jelezte, hogy az egyetem megkapta a homoszexualitásáért kicsapott hallgató bírósági keresetét. A Németh Dávid dékán által aláírt közlemény leszögezi, hogy az ügyben a jogerős bírósági döntés megszületéséig nem kívánnak nyilatkozni.

Korábban a Klub Rádió egyik műsorában hangzott el, hogy a Károli Gáspár Egyetem "kirúgta az intézményből" azt az ötödéves teológia szakos hallgatót, aki lelki támaszt keresve számolt be szexuális irányultságáról az egyik professzorának, aki a segítségnyújtás helyett a kari tanács elé citálta a fiút. A testület végül a hallgató kicsapása mellett döntött, miután a hallgató és családja nem fogadta el az a feltételt, hogy a fiú eleve mondjon le a lelkészi hivatásról.

Az esélyegyenlőségi törvény előtt

A miniszter elítéli a egyetem döntését
Az oktatási tárca vezetője elítéli a Károli Gáspár Egyetem eljárását, amelynek keretében az intézmény "kirúgta" azt az ötödéves hallgatót, aki nyíltan homoszexuálisnak vallotta magát - erről Magyar Bálint nyilatkozott az MTI-nek. A miniszter úgy vélte "az alkotmány, a magyar törvények nem írhatók felül holmi házszabályokkal, belső rendelkezésekkel." Rámutatott, a magyar alkotmány és a törvények tiltják a hátrányos megkülönböztetést akár nemre, fajra, vallásra, szexuális orientációra való hivatkozással. Magyar Bálint hozzáfűzte: ráadásul olyan intézményről van szó, amely közpénzekből tartja fenn magát, így a normáknak, amelyeket érvényesít, mindenképpen összhangban kell állniuk a magyar törvényekkel. A szaktárca vezetője annak kapcsán, hogy az a tanár vitte kari tanács elé az esetet, akivel a diák megosztotta problémáját, elmondta: ez külön súlyosbítja a helyzetet. Kifejtette: hiszen ha valaki bizalommal viseltetik egy tanára iránt, aki visszaélve az információval, a diák kiszolgáltatottságával, hátrányos helyzetbe hozza a hallgatót, az nemcsak jogilag, de erkölcsileg is negatívan ítélendő meg. Magyar Bálint felhívta a figyelmet arra, hogy a felsőoktatási törvény tavalyi módosítása lehetővé teszi: a hallgatók jogorvoslatért forduljanak a bírósághoz egyetemi döntésekkel szemben. Ez is egy olyan eset, amikor a hallgató ezt megteheti - mutatott rá a miniszter.
Az ügy kipattanása után tiltakozó közleményt bocsátott ki a Háttér Társaság a Melegekért nevű szervezet. Megítélésük szerint az egyetem alkotmánysértően diszkriminálta a hallgatót, mert az alaptörvény szerint nem lehet megkülönböztetni senkit szexuális orientációja alapján. A Háttér Társaság közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy a kari tanács nyilatkozatának kibocsátására közvetlenül az esélyegyenlőségi törvény január 27-i hatályba lépése előtt került sor. A társaság ezért kilátásba helyezte, hogy a törvény hatályba lépésének napján, amennyiben az egyetem újabb közleményben nem vonja vissza állásfoglalását, polgári peres eljárást kezdeményez.

Szemben az idővel

A magyar reformátusok egy ilyen döntéssel nem csak az idővel, de saját hittársaikkal is szembe mennek, hiszen a holland, svájci, amerikai protestáns közösségek az utóbbi években egymás után áldották meg homoszexuális lelkészeiket - jelentette ki Birtalan Balázs, az Öt Kenyér Közösség ügyvivője. Birtalan szerint a protestáns egyházak története során a katolikusokkal ellentétben nem volt szokás az egyház lelkészeinek magánéletébe, szexualitásába beleszólni, alapjában a reformáció is a központi akarattal való szembeszállás miatt jött létre, ezért az egyetem döntése tulajdonképp a reformáció alapvető szándékait "köpi szembe".