Jolán, Vid
11 °C
28 °C

'Csak egy Magyarország van'

2003.12.24. 15:19
A miniszterelnök és a köztársasági elnök is a PSZÁF-jogszabály körüli vitákról, és a jövő évi kilátásokról beszélt év végi interjújában.
A köztársasági elnök meglátása szerint nem ő lett aktívabb, a "helyzet hozta reakcióit". Azoknak, akik jobboldali elfogultsággal vádolják, azt válaszolja: meglehet, vannak ilyen érzetek a mai politikai légkörben, ám ő csakis az alkotmány betartása felett őrködik - nyilatkozta Mádl Ferenc egy szerdai lapinterjúban.

"Politikai vagy gazdasági életünk néhány kérdésében a kormánykoalíció és végső soron az Országgyűlés olyan lépéseket tett, amelyek jelentős kritikát váltottak ki a társadalomban, különféle szakmai fórumokon s még külföldön is. Olyanokat is, amelyek már az alkotmányosság kérdését is fölvetették. Úgy éreztem, a köztársasági elnöknek bizonyos esetekben nagyon finoman jeleznie kellett: nincs egészen jól, ami történik egyes intézmények működését illetően" - mondta az államfő a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában, utalva a kórháztörvény visszaküldésére és a PSZÁF-jogszabály normakontrolljára.

Hozzátette: ha meggyőződött arról, hogy tényleg alkotmányellenes lépésről van szó, akkor kötelessége nemhogy belső aktivitását fokozni, de fel is lépnie az alkotmány értelmében.

Polgári, de nem jobboldali

Arra a kérdésre, hogy nem zavarja-e az, hogy sokan mondhatják értékelései a jobboldali pártok minősítéséhez állnak közel az államfő kifejtette: "Nem zavar, mert engem nem ilyen szempontok vezetnek. Csak a lényeg érdekel: törvényesen születnek-e döntések, céljaikat illetően alkotmányosak-e."

" Mintha én azért, mert engem annak idején a Fidesz vezette koalíció jelölt elnöknek, egyik oldal államfője lennék. Az nem vitás, hogy polgári értékrend szerint nőttem föl, e szerint élek, de alkotmányos helyzetem világos. Mégsem mondom, hogy ez a feltételezés szamárság, mert a társadalom így értékeli a közélet megosztottságának politikai tényét" - fogalmazott az államfő.

Hozzátette: ha valaki végiggondolja, látja, nem volt még olyan eset, hogy olyasmit írt volna alá, amellyel zászlót bontott volna valamelyik párt mellett. S láthatja azt is, hogy eddig minden esetben kiderült, jól ítélte meg a konfliktusok lényegét.

Magyarország elmúlt évét értékelve az államfő elmondta, hogy a gazdasági mutatók magukért beszélnek, az ideit nem mondhatjuk jó évnek. A világban háború dúlt, s az érintetteket ez mérhetetlen szenvedéssel sújtja. A világot fenyegető terrorizmus ebben az évben talán minden korábbinál jobban megmutatta az erejét, s ennek hatása alól mi sem vonhattuk ki magunkat ."Bízom abban, hogy nyugodalmasabb év köszönt ránk" - fűzte hozzá Mádl Ferenc.

Meg kell oldani a konfliktusokat

Medgyessy Péter szerint nincs alternatívája az "egy Magyarország" politikájának, hiszen modern országot csak együttműködve lehet építeni - mondta a miniszterelnök egy szerdán megjelent lapinterjúban.

"Nem engedek ebből a politikából, mert a politikai pártok egymás közötti vetélkedése nem szakíthatja szét a társadalmat"- jelentette ki a kormányfő a Népszabadságnak adott nyilatkozatában.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem kerülni, hanem megoldani akarja a konfliktusokat. Vannak azonban olyan helyzetek, hogy a konfliktust éppen a megoldás érdekében kell kiélezni. Európa ügyében például kifejezetten konfliktusélező volt. Minden alkalommal azt mondtam, tessék választani: nincs "igen, de" meg "ámbátor és noha", hanem vagy "igen", vagy "nem". Akarjuk vagy nem akarjuk Európát? Én abban hiszek, hogy Magyarország az Európai Unióban van sikerre ítélve.

Medgyessy Péter arra vonatkozóan, hogy a köztársasági elnök hétfőn előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a PSZÁF-törvény ügyében azt mondta, meggyőződése szerint a törvényjavaslat kiállja az alkotmányossági próbát. Hozzátette: reméli, hogy az alkotmánybírósági normakontrollal, egyszer s mindenkorra lezárul a törvény körül mesterségesen keltett politikai hisztéria.

"Nézzék, vannak ügyek, amelyekben engem jobban érdekel a magyar polgárok érdekeinek védelme, mint az, hogy európai politikusok vagy tisztségviselők mit mondanak" - mondta utalva az EU belső piaci felügyelete vezetőjének, valamint az Európai Központi Bank elnökének megnyilatkozásaira.

Nem professzionális

A kormányfő szerint a változtatást az indokolja, hogy az elmúlt hónapok felhívták a figyelmet: a PSZÁF tevékenysége nem kielégítő. Utalt arra, hogy a PSZÁF orra előtt sikerült a Magyar Fejlesztési Bankban összehozni 130 milliárd forintos veszteséget. Továbbá: a PSZÁF orra előtt történtek a sokmilliárdos pénzmosások, a K and H-botrány, és a kisbetétesek veszteségei.

"A PSZÁF nem végzett professzionális munkát, döntései egyszemélyi döntések voltak, néha nem is politikasemlegesen" - mondta a kormányfő. Hozzátette, hogy a kisbetétesek, valamint az állami és nem állami bankok védelmében cselekedni kellett. Mint mondta olyan törvényt hoztak, mely független, de hatékonyabb felügyeleti munkát, pártatlanabb és kompetensebb döntéshozatalt eredményez.

Medgyessy Péter pénzügyi politikai és gazdaságpolitikai kérdésekre vonatkozóan kifejtette, hogy az állam nem adósodott el, a belső államadósság most sem haladja meg a GDP 60 százalékát, ami az eurózónához való csatlakozás feltétele. Mint mondta jó pár ország nem felel meg ennek a feltételnek azok közül sem, amelyek már csatlakoztak az eurórendszerhez. Ha hagynánk, hogy tovább folytatódjanak az eddigi tendenciák, az valóban eladósodáshoz vezetne - fogalmazott.

A szigorú költségvetési politika folytatásáról a kormányfő elmondta, hogy azért akart egy nagy lépést tenni a 2004-es költségvetésben, hogy a következő év már a továbbépítésről szóljon. "Felelősséggel nem ígérhetem azt, hogy 2005 már könnyű év lesz. Ez nagy mértékben attól függ, hogy miként alakul a világgazdaság helyzete. Most már vannak jelek, amelyek alapján okkal bizakodunk" - jelentette ki Medgyessy Péter.