Gyurcsány-idézetek

2005.11.14. 12:27
A futballozó szaúdi terroristákon, az öregecskedő feleségecskéken, illetve az otthon kifizetetlen gázszámlák mellett fagyoskodó édesanyján kívül Gyurcsány Ferenc számtalan szebbnél szebb képet vetített elénk az elmúlt hónapokban, években. Ezek közül most a kevésbé ismerteket idézzük fel. Összeállításunkban főként a miniszterelnok.hu hivatalos weboldalon olvasható szövegekből citálunk részleteket.

Egyenruha a titkosszolgákon

"Sokfajta hivatás képviselőit látom önök között. Elég megtanulni ezt egy civil embernek, hogy az egyenruha hány és hány fajta szakmát takar, ha takar. Vannak közöttünk rendőrök, határőrök, tűzoltók, a büntetés-végrehajtásban résztvevők, de még a különböző titkosszolgálatoknál dolgozó kollégák is. Sokfélék, sokfajta szakma, sokfajta tudás, sokfajta ember, mégsem az a közös elsősorban, ami szemmel látható, ami egy ilyen parancsnoki értekezleten mindenki számára szembeötlő: az, hogy többségük egyenruhát hord."
(A Belügyminisztérium állománygyűlésén, 2005 november 10.)

Hatalmas gépezet egy korty víz mögött

"Úgy vagyunk ezzel, tudják, mi, civilek, hogy akkor vesszük észre, hogy milyen érték a biztonság, amikor sérül. Egyébként pedig, mint az ivóvíz: kinyitjuk a csapot, és bele sem gondolunk, miközben kortyoljuk a vizet, hogy micsoda hatalmas gépezet van mind e mögött."
(A Belügyminisztérium állománygyűlésén, 2005 november 10.)

Miért?

"Megértettem, hogy miért van az, hogy van, aki távol tartja magát a parlamenttől: azért, mert jobb közöttetek lenni. Hogyha választani kell, hogy az ember kivel van együtt, kinek a tekintetét és arcát nézi, kivel beszélget, kivel osztja meg a nézeteit, és hogyha csak a jóérzés a fontos, a pillanatnyi jó hangulat, akkor én is szívesebben járok közétek, mint a parlamenti ülésterembe."
(A Fiatal Baloldal tagtoborzó kampánynyitója, 2005. november 6.)

Szeretnénk magunkat picikét rosszul érezni

"De nem erről szól ez a történet! Nem arról szól egy demokratikus politikusnak az élete, hogy jól érezze magát az övéi között. Az ember jól érzi magát a barátaival, a rokonaival, a szeretteivel. A parlamentbe nem ezért járunk, sőt, kifejezetten nem ezért járunk! A parlamentbe azért járunk, mert szeretnénk magunkat picikét rosszul érezni, azok között a kihívások között, amelyek között az ország él. És pontosan értjük, hogy ezeket a kihívásokat abban a vitában lehet jobban megérteni, amely a parlamentben, a nemzet házában zajlik."
(A Fiatal Baloldal tagtoborzó kampánynyitója, 2005. november 6.)

Nem tudok olyan rossz lenni...

"Engem itt ma Ti meg fogtok tapsolni. Nem tudok olyan rossz lenni, hogy a végén ne tapsoljatok meg. De nem arról szól egy demokratikus politikusnak az élete, hogy hazamegy, és azt mondja: "ez nagyon jó volt, megtapsoltak az enyémek, tényleg, szóval ez kiváló". Hanem arról szól, hogy újra és újra meg kell azzal a gondolattal küzdeni, hogy ma nem voltam igazából jó, ma mintha a másiknak lett volna kettő vagy három olyan mondata, ami, azt hiszem, jobb volt, mint az enyém. Itt nem járunk jó úton, itt fordítani kell, igazítani kell. Sőt, kényelmetlenül érzem magamat: ma jobb volt a másik, ma jobb volt a harmadik, ma jobb volt a negyedik. Ettől a fajta versenytől megy előre az ország."
(A Fiatal Baloldal tagtoborzó kampánynyitója, 2005. november 6.)

Nincs szükség több ’56-ra

"A rendszerváltás lezárult. Nincs szükség több '56-ra, nincs szükség több '89-90-re."
(A Fiatal Baloldal tagtoborzó kampánynyitója, 2005. november 6.)

Fantasztikus program

"Fölszabadítani a gyermekeinket - mi lehet ennél fantasztikusabb program?"
(A Fiatal Baloldal tagtoborzó kampánynyitója, 2005. november 6.)

Kádár

"A nagy kérdésekben Kádárnak és rendszerének talán egyszer sem volt igaza."
(A 301-es parcellánál elmondott beszéd; 2005. november 4.)

Autópálya vagy autonómia?

"És nem igaz, hogy előrébb való az autonómia, mint az autópálya."
(Nagyváradi fórum, 2005. október 21.)

Kommunistából liberális demokrata

"Az ő sorsa jól példázza nagyon sok magyar baloldali ember sorsát a XX. században: hogyan lettek kommunistákból liberális demokraták."
(Vásárhelyi Miklós emléktáblájának avatásán, 2005. október 14.)

Az ügy előrébb való, mint a hatalom

"Van, amikor az ügy előrébb való, mint a hatalom. Azt gondolom, hogy volt, amikor ezt nem értette meg az akkori miniszterelnök, akinek nem volt bátorsága személyesen azt mondani, hogy Csurka Istvánnak nincs igaza, Csurka István támogatásával nem akarok kormányozni, és nem akarok sohasem olyanokkal kormányozni, akik nem értik meg, hogy ebben nincs alku."
(Parlamenti beszéd az amerikai-magyar kapcsolatokról, az Orbán-kormány reagálásáról az ikertornyok elleni támadásra. 2005. október 10.)

Humanoid gépezet

"Ezért aki nem gondolja azt, hogy az emberi létezés és az emberi közösségi létezés egy humanoid gépezet, hanem valami többet is gondol erről, annak van dolga a művészetekkel."
(Találkozás művészekkel és galériásokkal a Ludwig Múzeumben, 2005. szeptember 29)

Nem kétséges

"Nem kétséges: nem vagyok történész, nem vagyok szociológus, egészen nyilvánvalóan nem vagyok politikai elemző. Én politikus vagyok."
(Saját könyvének dedikálásakor, 2005. szeptember 28.)

Egy életen át fonónőként

"Nagyon szerencsés vagyok, mert édesanyámhoz és feleségemhez, Klárához is sokkal mélyebb viszony fűz a szokásos fiú-anya, vagy férj-feleség viszonynál. Édesanyámból a barátom lett, sok tekintetben a lelki társam, nagyon sok esetben olyan titkok legelső tudója, amiket nagyon sok fiú csak a barátaival, vagy még azokkal sem oszt meg. Nagyon sokszor fogta gyerekkorunkban, meg később is a kezünket. Nagyon más világot járt be: olyan asszony, aki hat általános iskolai osztályt végzett, a hetediket nem fejezte be, és egy életen át fonónőként dolgozott. De mindig, amikor nagyon nehéz volt a helyzet, pontosan tudta, hogy a legfontosabbak a gyerekek és a család, és csak utána jön minden más. Ahová én eljutottam, és amit elértem, annak nagy részét ennek a fonónőnek köszönhetem. Ezért neki fogom az első könyvet dedikálni."
(Saját könyvének dedikálásakor, 2005. szeptember 28.)

Szép jó napot Dél-Békés!

"Szép jó napot, Battonya! Szép jó napot Dél-Békés! Köszönöm szépen, hogy eljöttek!"
(Battonyai beszéd, 2005. szeptember 24.)

Gráf, a legnagyobb hazafi

"Az egyik legnagyobb hazafi ma Gráf József, aki itt van közöttünk, s aki fantasztikus dolgokat tesz Magyarországon a magyar agráriumért és a mezőgazdaságért. Azt mondja például a miniszter úr: miniszterelnök úr, itt van több százezer hektár állami tulajdonban a Nemzeti Földalapban. Itt van ennek a helye? Nem a gazdáknál lenne a helye? Nem jött el az ideje egy új földosztásnak? Nem jött el az ideje annak, hogy a kis parcellákon dolgozó gazdák, vállalkozások is - ilyen-olyan módon, hosszú hitelekkel is támogatva - több földhöz jussanak hozzá? Ne osszunk újra földet a magyar gazdának, hogy versenyképesebb legyen, hogy eredményesebb legyen, hogy jobban meg tudjon küzdeni a külföldi gazdákkal? Igaza van Gráf Józsefnek: új földosztás kell Magyarországon."
(Battonyai beszéd, 2005. szeptember 24.)

Kezüket csókolom! Szervusztok!

"Szép jó napot kívánok! Kezüket csókolom! Szervusztok! Hosszú időn át megpróbálták kitörölni a szótárunkból a munkás szót. De nem hagytuk - Önök és Ti nem hagytátok."
(A budapesti Első Munkásfesztiválon, 2005. szeptember 19.)

Villáskulcs

"Lehet villáskulccsal hadonászni, de ebből még nem lesz munkáspolitika."
(A budapesti Első Munkásfesztiválon, 2005. szeptember 19.)

Emlékszem édesanyámra...

"Emlékszem édesanyámra '73-ban, mikor Pápán a tanács megküldte az értesítést, hogy egy kétszobás, nem összkomfortos, de félkomfortos lakótelepi lakásba költözhetünk. Micsoda boldogság volt az olyan munkáscsaládoknak, mint az én családom, és nyilvánvalóan milyen boldogság volt több százezer családnak a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években."
(A budapesti Első Munkásfesztiválon, 2005. szeptember 19.)

Ő költözhetett be az első pécsi panelbe

"Milyen boldogság volt, amikor én Pécsen a legszerencsésebbek között, 25-26 évesen az első lakótelepi panellakásba beköltözhettem."
(A budapesti Első Munkásfesztiválon, 2005. szeptember 19.)

Szőlőből újra csak bort termő magyarság

"Köszöntöm Budafok és Tétény büszke polgárait, a borrendek lovagjait, e város és ország bort, kultúrát, földet és a napsütésből szőlőt, majd a szőlőből újra csak bort termő magyarságát, határon innen és határon túl!"
(XVI. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál nyitóbeszéde, 2005. szeptember 3.)

A jó bor nem dolgozik

"Úgy tartja a közmondás, hogy a bor jól szól, táncol, de dolgozni nem szeret. A borral talán így van, a boros gazdával nem hiszem."
(XVI. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál nyitóbeszéde, 2005. szeptember 3.)

Sikeres ország

"Magyarország minden korábbi sikereit túlszárnyalóan sikeres ország lett."
(Parlamenti beszéd, 2005. július 4.)

Nagyobb párt, kisebb párt

"Nagyobb pártnak lenni nem több jog, hanem több felelősség. Kisebb pártnak lenni pedig nem kevesebb jog, hanem kevesebb lehetőség."
(Az MSZP rendkívüli kongresszusán, 2005. június 11.)

Barátság, szerelem, koalíció

"Ha valaki barátságra meg szerelemre vágyik, azt ne a koalícióban keresse!"
(Az MSZP rendkívüli kongresszusán, 2005. június 11.)

A politikus

"A politikusnak nem magyarázni kell a világot, az a politológusok dolga. A politikusnak meg kell változtatni a világot."
(Az MSZP Baloldali Tömörülés Platform Országos Értekezletén, 2005. május 21.)

Vidéki fiú vagyok

"Sokszor elmondtam, hogy vidéki fiú vagyok, én is egy vidéki kisvárosból származom. Ismerem ennek illatait, hangulatát, a reggeli fényeket, a diákkori szerelmet, hogy ismerik egymást gyermekek és felnőttek, megismerik egymást arcról és tudják mindenkinek a családját, sok-sok generációval visszafelé is. Valamit még nem mondtam el, itt az idő, hogy elmondjam. Én csak félig vagyok pápai. A mamám pápai, a másik felem pedig, bizony, somogyi. A papám Igalban született."
(A Somogyi Megyenapon, 2005. január 6.)

Örökzöldek

Szaúdi terroristák

"A szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény."
(MSZP-rendezvényen a szaúdiak ellen futballmeccsről, 2005. február 5.; Bővebben >>>

Öregecske feleség

"Aki egyszobás lakással rendelkezik, kétszobásat akar, aki kettővel, az hármat, aki hárommal, az családi házat szeretne. És akinek egy öregecske felesége van, annak joga van egy fiatalabbra."
(Tévéinterjú 2004 szeptember)

Látom édesanyámon...í

"Tudom és ismerem milyen nyugdíjasnak lenni ebben az országban. Látom édesanyámon, aki kétszobás lakótelepi lakásban lakik, aki csak akkor kapcsolja be a konvektort, hogyha nagyon muszáj, a konyhában pedig azért nem, mert a gáztűzhely úgyis ad elég meleget. Tudom, hogyan számolja és hogyan olvassa a gázórát, hogy hány köbméter fogyott ebben a hónapban."
(2005 szeptember)

Szeretek egy lányt

"Szeretek és elvettem egy lányt, Dobrev Klárát. Némileg elkeseredve hallom és látom, hogy a parlamenti politikai viták során azt vágja az ellenzék nagyobbik pártjának frakcióvezetője a fejemhez, hogy ennek a lánynak milyen politikai szerepet vállalt a nagyapja. Ezért tőlem a Fidesz önmagát polgárinak mondó pártjának frakcióvezetője elvitatja demokratikus meggyőződésemet? Ön azt mondja, hogy Magyarországon, a harmadik köztársaságban származási alapon kell a politikai vitát elintézni? Jól értem, hogy holnaputántól vallásomról, kulturális és politikai hátteremről, szüleimről, családomról, s azok múltjáról is be kell számolnom? Lesznek jó és rossz magyarok? Én pusztán attól alkalmatlanná válok nemzetem demokratikus polgárává lenni, mert szerelembe estem egy lánnyal?"
(Válasz Áder Jánosnak a Parlamentben, 2005. október 24.)  • Hírek
  • Csok