Judit
3 °C
7 °C

Három bankból huszonkét millió

2000.09.08. 15:50
Csapást mért a rendőrség és a határőrség a szervezett alvilágra azzal, hogy elfogtak három nyírségi embercsempészt - közölte az ORFK sajtótájékoztatóján Ignácz István, megyei rendőrfőkapitány. A bűnözőknél "éjjellátó" berendezéseket, hangtompítós pisztolyokat, sőt kézigránátot is találtak. Orbán Péter országos főkapitány azt jelentette be: a rendőrök lőni fognak, ha továbbra is ámokfutók és bűnözők veszélyeztetik az életüket. Példaként azt hozta fel, hogy a minap kis híján saját nyakkendőjével folytottak meg egy egyenruhást. A budapesti nyomozók egy sorozatrablás tettesének elfogását jelentették be egy másik sajtótájékoztatón.
A rendőrség csapást mért a szervezett alvilágra - jelentette be az ORFK sajtótájékoztatóján Ignácz István, dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség első embere. Lakossági bejelntés alapján kezdtek nyomozni, és titkosszolgálati eszközök felhasználásával rajtaütöttek a gyanúsítottakon, akiket egyébként több hatóság is körözött. A "nagy fogás"-t a határőrség segítségével érték el a rendőrök, akik alig kezdték meg az embercsempészek kihallgatását, amikor negyvenkét bangladesi menekültre bukkantak.

A menekülteket egy éppen aznap üzembe állított helikopterről pillantották meg az egyenruhások. Béndek József, a Határőrség Országos Parancsnokságának első embere szerint ennek a sikernek a nyilvánosságra hozataláért szerveztek közös tájékoztatót a rendőrséggel, nem pedig azért, mert felmerült a két szervezet összevonásának gondolata. A Nyírségben egyébként évente 1100-1200 határsértőt fognak el, és 10-12 embercsempészbandán ütnek rajta.

Orbán Péter
"Aki a rendőrök testi épségét veszélyezteti, saját életét kockáztatja, mert lőni fogunk, hogy megvédjük magunkat"
Béndek szerint azért nagyon fontos a hatóságok együttműködése, mert a határőrség állományából négyezren hiányoznak, "ahol tizenkét munkatársamnak kéne dolgoznia, ott most ketten vannak" - tette hozzá a parancsnok. Szerinte az utóbbi hónapokban eldurvultak a cigaretta- és embercsempészek. Az egyik üldözés során például az árokba akarták szorítani egy járőrautót.

Orbán Péter országos rendőrfőkapitány pénzjutalomban és egyúttal dícséretben is részesítette az embercsempészek elfogóit. Orbán szintén arról beszélt, hogy egyre durvábbak a bűnözők. Példaként említette, hogy többször is megpróbálták kollégáit elütni, de épp a napokban arra is volt példa, hogy saját nyakkendőjével akartak megfojtani egy rendőrt. Orbán Péter bejelentette: aki a rendőrök testi épségét veszélyezteti, saját életét kockáztatja, mert "lőni fogunk, hogy megvédjük magunkat".

Három rablásból huszonkét millió

Keszthelyi József, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályának vezetője egy sorozatrablás elfogásáról tájékoztatta a sajtót. A BRFK által indított közbiztonsági akció részeként elfogták S. Attila szentendrei lakost, aki bár mérlegképes könyvelőnek tanult, bankrablásért került rács mögé. Keszthelyi elmondta: június óta négy kísérletet és öt rablást követtek el pénzintézetek sérelmére, ezért titkos eszközök alkalmazásával figyelték a bankokat. Tegnap a XIV. kerületi Zalán utcai Takarékszövetkezet körül olálkodott egy férfi, a rendőrök a pénzintézet előtt igazoltatták, és egy forgótáras pisztolyt találtak nála.

Keszthelyi József tájékoztatása szerint a fegyvert egy korábbi rablás során tulajdonította el a biztonsági őrtől S. Attila. A férfi a bizonyítékok hatására beismerte, hogy ő rabolta ki az ABN -AMRO Bank Róna utcai és Várőrfok utcai fiókjait, illetve a Törökvészi úton egy takarékszövetkezetet fosztott ki. A vizsgálat jelenlegi állása alapján úgy tűnik, hogy az egykori könyvelő egymaga, segítség nélkül követte el a rablásokat. Vallomásában azt mondta, számított arra, hogy elfogják. Az összesen 22,3 millió forintos kárból egyelőre nem tudni, mennyi térülhet meg, mivel a házkutatások a sajtótájékoztató idején is tartottak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?