Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Három bankból huszonkét millió

2000.09.08. 15:50
Csapást mért a rendőrség és a határőrség a szervezett alvilágra azzal, hogy elfogtak három nyírségi embercsempészt - közölte az ORFK sajtótájékoztatóján Ignácz István, megyei rendőrfőkapitány. A bűnözőknél "éjjellátó" berendezéseket, hangtompítós pisztolyokat, sőt kézigránátot is találtak. Orbán Péter országos főkapitány azt jelentette be: a rendőrök lőni fognak, ha továbbra is ámokfutók és bűnözők veszélyeztetik az életüket. Példaként azt hozta fel, hogy a minap kis híján saját nyakkendőjével folytottak meg egy egyenruhást. A budapesti nyomozók egy sorozatrablás tettesének elfogását jelentették be egy másik sajtótájékoztatón.
A rendőrség csapást mért a szervezett alvilágra - jelentette be az ORFK sajtótájékoztatóján Ignácz István, dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség első embere. Lakossági bejelntés alapján kezdtek nyomozni, és titkosszolgálati eszközök felhasználásával rajtaütöttek a gyanúsítottakon, akiket egyébként több hatóság is körözött. A "nagy fogás"-t a határőrség segítségével érték el a rendőrök, akik alig kezdték meg az embercsempészek kihallgatását, amikor negyvenkét bangladesi menekültre bukkantak.

A menekülteket egy éppen aznap üzembe állított helikopterről pillantották meg az egyenruhások. Béndek József, a Határőrség Országos Parancsnokságának első embere szerint ennek a sikernek a nyilvánosságra hozataláért szerveztek közös tájékoztatót a rendőrséggel, nem pedig azért, mert felmerült a két szervezet összevonásának gondolata. A Nyírségben egyébként évente 1100-1200 határsértőt fognak el, és 10-12 embercsempészbandán ütnek rajta.

Orbán Péter
"Aki a rendőrök testi épségét veszélyezteti, saját életét kockáztatja, mert lőni fogunk, hogy megvédjük magunkat"
Béndek szerint azért nagyon fontos a hatóságok együttműködése, mert a határőrség állományából négyezren hiányoznak, "ahol tizenkét munkatársamnak kéne dolgoznia, ott most ketten vannak" - tette hozzá a parancsnok. Szerinte az utóbbi hónapokban eldurvultak a cigaretta- és embercsempészek. Az egyik üldözés során például az árokba akarták szorítani egy járőrautót.

Orbán Péter országos rendőrfőkapitány pénzjutalomban és egyúttal dícséretben is részesítette az embercsempészek elfogóit. Orbán szintén arról beszélt, hogy egyre durvábbak a bűnözők. Példaként említette, hogy többször is megpróbálták kollégáit elütni, de épp a napokban arra is volt példa, hogy saját nyakkendőjével akartak megfojtani egy rendőrt. Orbán Péter bejelentette: aki a rendőrök testi épségét veszélyezteti, saját életét kockáztatja, mert "lőni fogunk, hogy megvédjük magunkat".

Három rablásból huszonkét millió

Keszthelyi József, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályának vezetője egy sorozatrablás elfogásáról tájékoztatta a sajtót. A BRFK által indított közbiztonsági akció részeként elfogták S. Attila szentendrei lakost, aki bár mérlegképes könyvelőnek tanult, bankrablásért került rács mögé. Keszthelyi elmondta: június óta négy kísérletet és öt rablást követtek el pénzintézetek sérelmére, ezért titkos eszközök alkalmazásával figyelték a bankokat. Tegnap a XIV. kerületi Zalán utcai Takarékszövetkezet körül olálkodott egy férfi, a rendőrök a pénzintézet előtt igazoltatták, és egy forgótáras pisztolyt találtak nála.

Keszthelyi József tájékoztatása szerint a fegyvert egy korábbi rablás során tulajdonította el a biztonsági őrtől S. Attila. A férfi a bizonyítékok hatására beismerte, hogy ő rabolta ki az ABN -AMRO Bank Róna utcai és Várőrfok utcai fiókjait, illetve a Törökvészi úton egy takarékszövetkezetet fosztott ki. A vizsgálat jelenlegi állása alapján úgy tűnik, hogy az egykori könyvelő egymaga, segítség nélkül követte el a rablásokat. Vallomásában azt mondta, számított arra, hogy elfogják. Az összesen 22,3 millió forintos kárból egyelőre nem tudni, mennyi térülhet meg, mivel a házkutatások a sajtótájékoztató idején is tartottak.