Eredménytelen a 88,8 FM-re kiírt pályázat

2000.02.28. 17:02
Eredménytelennek nyilvánította az ORTT a 88,8 FM nonprofit rádiófrekvenciára kiírt pályázatot, mivel a szavazáson egyik pályázó sem kapott megfelelő többséget. A frekvenciára négy hónapon belül új pályázatot írnak ki, melyben a döntés kora ősszel várható. A hétvégén nyilatkozatháború dúlt a rádiófrekvenciák kiosztása körül: Magyar Bálint közleménye szerint politikai döntéseket hozott az ORTT, Révész T. Mihály, a testület leköszönő elnöke pedig kijelentette, nem kívánt részt venni a döntések meghozatalában.
Rozgonyi Zoltán, a Tilos Rádió ügyvezetője
Értesüléseink szerint a 88,8 FM-re pályázó hat rádió közül a Mária Rádió volt a legesélyesebb. A Tilos Rádiónak most 120 napon belül be kell szüntetnie a 98 FM-en a sugárzást, mivel a frekvenciát nemhivatalos értesülések szerint már odaítélték a Civil és a Fiksz alkotta Civil Rádiózásért Alapítványnak. "Nagyon örülünk - írta e-mailjében a Fiksz Rádió főszerkesztője, Kalmár Gabriella. - Jó érzés tudni, hogy az elmúlt 8 év, amióta a Fiksz első adása elhangzott, nem csupán lezárul, hanem új korszak is kezdodik. Örülünk, hogy - mint hírlik - 98 MHz-en maradhatunk. Örülünk, hogy együtt tudtunk pályázni a Civil Rádióval, s hogy e két rádiós muhely - minden arculat- és tartalombeli különbség ellenére - az együttmuködést és nem a céltalan versengést választotta."

A "céltalan versengés" kitétel vélhetően a Tilos Rádióra vonatkozik, amely 1998-ban jelentette be, hogy külön pályázza meg a 98 FM-et, mivel 24 órában szeretne adni. Cs. Kádár Péter, a Fiksz Rádió alapítója szerint "a Tilos ezt elszúrta", amikor úgy döntött, hogy egyedül akarja megszerezni a frekvenciát. Cs. Kádár szerint 1998-ban a három rádió közös levélben kérte az ORTT-t arra, fogalmazzák meg úgy a 98 FM pályázati kiírását, hogy továbbra is együtt adhasson a három rádió. Ezek után a Tilos mégis a külön indulás mellett döntött, a pályázaton azonban az ORTT végül nem hirdetett eredményt. A Tilos Rádió beadott pályázata ugyanis alakilag érvénytelen volt, mivel késve fizették be az eljárási díjat. A Civil-Fix konzorciumé volt így az egyetlen érvényes pályázat, mégsem kapták meg a frekvenciát, mivel annak odaítéléséhez kétharmados többségre lett volna szükség, ez azonban nem volt meg.

A médiatörvény rendelkezése
"Ha a versengő pályázók között nem nyereségérdekelt műsorszolgáltató is pályázott - az országos műsorszolgáltatást kivéve -, a jogosultságot a nem nyereségérdekelt műsorszolgáltató szerzi meg, amennyiben az adott vételkörzet lakosainak nyolcvan százaléka számára már legalább két nyereségérdekelt helyi műsorszolgáltatás elérhető és közülük legalább egy műsorszórással valósul meg."
Rozgonyi Zoltán, a Tilos Rádió ügyvezetője szerint a mostani pályázaton azért indult külön anyaggal a Tilos, mivel "teljesen más hangvételű rádió", mint a Fiksz vagy a Civil. Ráadásul a pályázati kiírás sem teszi lehetővé az osztott frekvenciára való pályázás lehetőségét. Cs. Kádár Péter szerint a három rádió közös, erőteljes fellépése esetén még legalább két budapesti frekvencia lehetett volna nonprofit. Szerinte a pályázati kiírás sérti a médiatörvényt, mivel a kiírásban szerepel, hogy nonprofit rádiók nem pályázhatnak az 5 kereskedelmi frekvenciára, csak a 2 nonprofitra. A kiírás szerint "a pályázati felhívásra nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatásra vonatkozó pályázati ajánlatot nem lehet érvényesen benyújtani, kivétel ez alól a budapesti 92,1 MHz műsorszolgáltatási jogosultság, amelyre nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatásra vonatkozó ajánlatot is befogad a Testület." Ez utóbbi frekvencia vételkörzete nagyjából megegyezik a 88,8 félmillió fős vételkörzetével, azonban a kiírás szerint az adó telephelye kizárólag Budapest déli részén, a XX., XXI., XXII. és a XXIII. kerületek valamelyikében lehet, a Tilos ezzel szemben a Belvárosból ad.

A SZDSZ reagálása

"Orbán Viktor miniszterelnök személyes felelőssége, hogy a Fidesz Európa helyett ismét a MIÉP-et választotta. Miközben az Európai Unió szankciókkal sújtja Ausztriát, amiért kormányra került a szélsőjobb, a Fidesz a magyar médiából kiszorítja Európát, hogy helyet adjon a MIÉP-nek - fogalmaz a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke. - Az ORTT kormánypárti tagjainak döntése következtében a BBC, az RFI és a Deutsche Welle, amelyek az egész világon a független tájékoztatást jelentik, Magyarországon most nem jutnak frekvenciához. Helyette a MIÉP-hez közel álló politikusok indíthatnak rádiót" - olvasható a közleményben.

Az SZDSZ elnöke kiemeli, hogy miközben az amerikai külügyminisztérium "problémás területnek" tekinti a magyarországi romák emberi jogi helyzetét, a pályázó roma rádió nem kapott frekvenciát. Az elnök szerint a Fidesz és a MIÉP közötti politikai alku következtében nem juthat frekvenciához a Tilos Rádió sem, amely még a legnehezebb időkben, az állami médiamonopóliumok idején is sugározni tudott, jelentős hallgatósága volt és kulturális küldetést teljesített.

A Szabad Demokraták Szövetségének ORTT-delegáltja független, politikai befolyástól mentes tájékoztatás érdekében szavazott. Ugyanakkor az ORTT kormánypárti tagjai által hozott döntések egyértelműen politikai döntések: a Fidesz és a MIÉP közötti együttműködés folytatását és elmélyülését jelentik - áll a közleményben.

Az ORTT elnök tiltakozik, de elégedett

Révész T. Mihály, az Országos Rádió és Televízió Testület leköszönő ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a testület az elmúlt négy évben szakmai és médiapolitikai szempontok alapján hozta meg döntéseit. "A testület működésébe a külső politikai folyamatok csak elvétve szüremkedtek be" - fogalmazott a leköszönő elnök.

Háttér
Az ORTT a parlamenti pártok megegyezése alapján paritásos alapon, valamennyi párt által jelölt, az Országgyűlés által négy évre választott, 1996-ban először 6, majd - a parlamenti pártok körének alakulásával - 7 taggal működik, élén a kormányfő és a köztársasági elnök által közösen jelölt elnökkel. Feladata: védi és előmozdítja a szólásszabadságot a műsorszolgáltatók piacra lépésének elősegítésével, a tájékoztatási monopóliumok lebontásával és újak létrejöttének megakadályozásával, a műsorszolgáltatók függetlenségének védelmével. Figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését, erről tájékoztatást ad az Országgyűlésnek.
Másrészt viszont a testület múlt heti ülésén, amikor az utolsó budapesti rádiófrekvenciákat osztották el, Révész T. Mihály szocialista párti tagtársával együtt kivonult, éppen arra utalva, hogy a döntést politikai szempontok motiválják, és ebbe már nem tud beleszólni. A Budapest TV Kézfogások című műsorában ezzel kapcsolatban Révész T. Mihály kijelentette: "Nem kívántam részt venni abban a döntéssorozatban, amellyel egyebek mellett nyolc budapesti rádiófrekvenciát oszt szét az ORTT ".

Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnökjelöltje az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága előtti meghallgatásán ugyanakkor hangsúlyozta: meg kell erősíteni az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) hatósági tevékenységét, működését átláthatóvá kell tenni, és meg kell teremteni szakmai tekintélyét.

Ehhez Révész T. Mihály sok sikert kívánt utódjának. A leköszönő elnök szerint azért lehetnek még ezek az alapvető feladatok egyáltalán napirenden, mert nem jöhetett létre az az elmélyült műhelymunka, amely az ORTT-nek nem a hatósági karakterét erősítette volna, hanem tekintélyt kölcsönző szakmai jellegét domborította volna ki s ezzel egyúttal illő távolságba helyezte volna magát különböző befolyásoktól. "Ez az ország a médiaszakértők országa, mégsem olyan a médiatudomány színvonala, hogy nagyban segítségünkre lehetett volna. Ez nem Franciaország, Anglia vagy az Egyesült Államok, ahol ez évtizedekre visszatekintő tudományág. A médiatudomány szakmaiságát tehát erősíteni kell, amit fel lehet majd használni az itteni műhelymunkában. Ennek az országnak már egy évtizede nincsen sem informatikai, sem pedig médiastratégiája. Ha lenne, akkor ahhoz hozzájárulhatna az ORTT is" - mondta a leköszönő elnök.