József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szerdán kezdődik a Regnum Marianum büntetőper

2001.04.16. 10:32
Szerdán kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak az öt 18 év körüli budapesti gimnazistának, köztük két fiatalkorúnak a büntetőpere, akiket az ügyészség a városligeti Regnum Marianum templom helyén álló fakereszt tavaly november 1-jei ledöntésével vádol.
Az ügyészség a fiatalkorú J. Dávid elsőrendű vádlottat garázdaság bűntettével, továbbá rongálás és önkényuralmi jelkép használatának vétségével vádolja, míg négy társát garázdasággal és rongálással.

A vádirat szerint az öt fiatal tavaly októberben elhatározta, hogy eltávolítja az 1950-ben lerombolt fogadalmi templom helyén álló fakeresztet. Október 31-én este az elsőrendű vádlott lakásán találkoztak, és éjjel fűrésszel, piros filctollal felszerelkezve a tetthelyre mentek.

Az emlékhelynél fiatalkorú P. Krisztián másodrendű vádlott társaival történt előzetes megegyezés alapján tollal azt írta a talapzatra: "Budapesti Felszabadító Gárda", majd pedig az elsőrendű vádlott, anélkül, hogy erről társaival beszélt volna egy ötágú vörös csillagot is odarajzolt.

Ezután négyen elfűrészelték a kereszt szárát, ötödik társuk eközben a környéket figyelte, majd amikor a kereszt nagy robajjal eldőlt, mindannyian elszaladtak.

A rendőrség állampolgári bejelentés nyomán azonnal kiszállt a helyszínre, és egy fiatalt a közelben, hármat a lakásán elfogott. Ötödik társuk még aznap önként jelentkezett. Az öt fiatalt három napig őrizetben tartotta a rendőrség. Az okozott kár az ügyészség szerint mintegy 120 ezer forint.

Nincs ilyen szervezet

Miután a gyanúsítottak beismerték tettüket a rendőrség kezdeményezte gyorsított eljárással történő bíróság elé állításukat, ám az ügyészség megállapította, hogy az egyik fiatal esetében nem teljes és egyértelmű a beismerés, ezért az általános szabályok szerint folyt tovább a büntetőeljárás.

A nyomozás során a BRFK illetékese valószínűsítette, hogy az elkövetőket nem politikai motívumok vezették, Budapesti Felszabadító Gárda elnevezésű szervezet létezéséről pedig nincs tudomásuk a hatóságoknak.

A vádban foglalt cselekményekért a felnőtt korúak esetében halmazati büntetésként akár négy és fél éves szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság, viszont a fiatalkorúaknál próbára bocsátással is beérheti.

Közlemények mindenhonnan

Az ügy kapcsán sajtótájékoztatón, nyilatkozatban, illetve közlemény formájában adott hangot véleményének, többek között Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Spányi Antal, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye katolikus püspöke, Demszky Gábor főpolgármester, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MDF-MKDSZ frakciója, illetve a Munkáspárt.

A fiatalok egyikének szülője a sajtón keresztül mind az öt elkövető nevében bocsánatot kért, annak a gimnáziumnak a tantestülete pedig, ahol a vádlottak tanulmányaikat folytatták, sajtónyilatkozatban ítélte el a kereszt ledöntését.