Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkapták a harckocsizót a rendőrök

2006.10.24. 13:14
A hétfői éjszakai összecsapásokban 10 rendőr sérült meg, a zavargások nyomán eddig 131 embert állítottak elő, köztük a T-34-es elindítóját is, mondta keddi sajtótájékoztatóján Gergényi Péter. A budapesti rendőrfőkapitány szerint a fővárosban a rendőrök bátran, keményen és törvényesen léptek fel. Egyetlen sérült sem kaphat kártérítést, akinek kifogása van a rendőrségi eljárással szemben, forduljon ügyészséghez - tanácsolta a főkapitány.

"Szerény személyem, az országos rendőrfőkapitánnyal egyetértésben döntött" - mondta Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya azon a sajtótájékoztatón, amit az október 23-i rendőri intézkedésekkel kapcsolatban tartottak. A főkapitány részletesen beszámolt az ötvenhatos forradalom és szabadságharc évfordulóján történt rendőrségi lépésektől.

Első körben a Kossuth tér kiürítéséről esett szó. Gergényi elmondta, a tüntetők által hetek óta használt területet akkor nyilvánította műveleti területnek, amikor a külföldi államfők érkezése előtt tűzszerészek vizsgálták át az ott lévő sátrakat, és számtalan közveszélyes eszközt találtak a tüntetők holmija között. "Nem tartották be a megállapodást" - jelentette ki Gergényi, hozzátéve, hogy ezután ürítették ki hétfőn hajnalban a területet, "kényszerítő eszközök bevetése nélkül".

A területen talált eszközök változatosságát a tájékoztatóra is elhozott lefoglalt tárgyakkal szemléltette a főkapitány. Gergényi bemutatta a zoknis bombákat is, az egyenzokniba töltött, benzinnel vagy glicerinnel keveret összetört faszén "gyújtóbombaként viselkedik". "Nekem is újdonság volt" - mondta a különleges tüntetői gyújtófegyverről a főkapitány. Ezek után a Kossuth tér addig marad kordonokkal lezárt műveleti terület, amíg szükséges, fogalmazott Gergényi, hozzátéve, hogy a parlament védelme indokolja ezt.

Gergényi Péter és a lefoglalt fegyverek
Gergényi Péter és a lefoglalt fegyverek

A tüntetők támadtak először

Az események elfajulásáról annyit mondott a főkapitány, hogy a rendőrök akkor vetettek be először kényszerítő eszközöket, amikor a Kossuth térről kiszorított tüntetők az Alkotmány utcában rátámadtak a rendőrökre, többek között Molotov-koktélok dobtak feléjük.

Az események irányáról szólva Gergényi elmondta, hogy mindig a jogsértő csoportok választották az útvonalat, nem a rendőrök terelték őket erre vagy amarra. A Nyugati téren viszonylag hamar felszámolták a csoportosulást, az Astoria - azaz a Fidesz rendezvénye - felé induló csoportot a Deák térig kísérték a rendőrök. "Nem mi szorítottuk őket, ők mentek arra" - hangsúlyozta Gergényi, utalva azokra a felvetésekre, hogy miért a fideszes nagygyűlés felé terelték a rendőrök a rendbontókat.

A rendőrök sorfalát Gergényi meg is állíttatta a Deák téren, hogy nehogy a békés és jogkövető rendezvénybe szorítsák a jogsértőket. Ők azonban igyekeztek minél jobban "hozzásimulni" a Fidesz nagygyűléséhez, "erről a rendezvény szervezőit értesítettük, majd a jogkövető állampolgárok elvonulása után folytattuk a rendőri intézkedést". A kérdésre, hogy miért nem akadályozta meg a rendőrség a két csoport keveredését, Gergényi úgy válaszolt, hogy nem lett volna joguk egy nyílt politikai rendezvényhez csatlakozni akarókat ebbéli törekvésükben megakadályozni.

Változatos fegyverek mindkét oldalon

Az Erzsébet hídig tartó oszlatás során a rendbontók változatos eszközöket vetettek be a rendőrök ellen, barikádokat emeltek, Molotov-koktélokkal támadtak, köveket dobáltak, sőt, egy hatástalanított lövegtornyú, de attól még veszélyes T-34-es harckocsit is beüzemeltek. Ez utóbbit a rendőrök végül sikeresen megállították, a vezetőjét elfogták. "Bátor, kemény, de törvényes fellépés volt" - mondta a rendőri akcióról a főkapitány.

A hétfői eseményekben körülbelül tíz rendőr sérült meg, és körülbelül 130 főt állítottak elő, de ez a szám még változhat. A rendőrség ugyanis ismét létrehozta azt a speciális nyomozócsoportot, amely a kamerafelvételek alapján azonosítja a rendzavarókat.

Gergényi minden törvényileg megengedett kényszerítő eszköz bevetését engedélyezte, kivéve a lőfegyvereket. A két legsűrűbben használt fegyvert be is mutatta Rendészeti Biztonsági Szolgálat egyik parancsnoka, a könnygázgránát kilövésére alkalmas kézifegyvert, valamint a gumilövedékek kilövésére alkalmas puskát. Újságírók érdeklődésére az is elhangzott, hogy kétféle gumilövedéket használtak a rendőrök, az egyik patronja egy darab, körülbelül másfél centiméter átmérőjű, a másik fajta több, 3-5 milliméter átmérőjű gumilövedéket tartalmaz.

Nem mond le

Ugyancsak újságírói kérdésre szögezte le Gergényi, hogy a tömegoszlatás idején megsérültek semmiféle kártérítést nem kapnak a rendőrségtől, "aki ott volt, az saját felelősségére tartózkodott ott, szándékegységben a rendbontókkal". Bárkinek bármiféle panasza van a rendőrségi akcióval kapcsolatban, az ügyészségen tegyen bejelentést, és majd az ügyészség kivizsgálja, mondta többször is a főkapitány a rendőri túlkapásokat firtató újságírói kérdésekre. "Erről én nem hallottam" - tért ki többször is válaszadás elől Gergényi a konkrét esetekre rákérdező újságírói felvetésekre. Révész Máriusz, fideszes parlamenti képviselő sérüléseivel kapcsolatban is az volt a válasz, hogy "nem kívánok semmilyen vizsgálatot lefolytatni, az ügyészségen kell egyéni panaszt tenni".

A rendőrség alapszintű biztosítással készül a Lelkiismeret '88 főváros körüli blokádjára, válaszolt Gergényi Péter az Index érdeklődésére. A Budapestre vezető utak 13 pontján tervezett félpályás útlezásárokról kedden számolt be a kuruc.info.

Az Index kérdésére, hogy felmerült-e bármilyen szinten a hétfői eseményekkel kapcsolatban Gergényi lemondásának, lemondatásának kérdése, a főkapitány úgy felelt, hogy ő a felelős minden rendőri intézkedésért, de azok jogszerűek voltak, majd hozzátette, hogy a rend helyreállításáért köszönet illetné a rendőrséget. Budapest rendőrfőkapitánya nem mond le, ez derült ki Gergényi, a kérdés megismétlése után adott válaszából.