Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Napi hatvanmillióba kerül a rendőri készenlét

2006.10.05. 14:26
A több mint két hete tartó kormányellenes tüntetések, a kezdeti zavargások, a némi túlzással rendkívüli állapotnak nevezhető helyzet nemcsak a tüntetők erőforrásait meríti ki, de a rendőrség büdzséjét is megterheli.

Szeptemer 17-e óta 1,2 milliárd forint rendkívüli kiadása volt a rendőrségnek, nyilatkozta a minap Garamvölgyi László rendőr-ezredes. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az Index érdeklődésére elmondta, hogy a rendőrség napi működési költsége 400 millió forint, a kormányellenes tüntetések és a zavargások kitörése óta ezen alapköltségen felüli kiadások is terhelik a rendőrség költségvetését.

A pluszköltségek túlnyomó részét a rendőrök túlórapénze teszi ki, a nem tervezett kiadások kilencven százaléka erre megy el. A maradék tíz százalék az étkezésből, a vidékről Budapestre vezényelt közrendvédelmi állomány elszállásolásából, valamint a felszerelésben keletkezett károkból adódik össze, magyarázta a szóvivő.

Fotó: Németh Dániel
Fotó: Németh Dániel

A károkról szólva Garamvölgyi László elmondta, hogy a felgyújtott, tönkretett, szétvert járművek, a megrongált pajzsok és más rendőrségi felszerelések százmillió forintos veszteséget jelentettek a rendőrségnek. A használhatatlan felszerelések esetében már történt egy gyors csere, de a nagyszabású pótlásra és modernizálásra még várni kell, egyelőre még szakmai döntés sem született, hogy milyen típusú eszközökből szeretne a rendőrség beszerezni, a tenderezés pedig csak ezután kezdődhet.

A kormány már utalt 460 millió forintot a rendőrségnek a rendkívüli kiadások fedezésére, ezt az összeget zömmel a túlórapénzek rendezésére fordították, a maradék több mint félmilliárdot pedig addig görgetik maguk előtt, míg a kormányzat ki nem egyenlíti a számlát - arra egyébként már kaptak ígéretetet, hogy ez mielőbb megtörténik.

A rendőrségi készenlét naponta 50-60 milliójába kerül a rendőrségnek, azaz az adófizetőknek. Ezt jelenleg annak a több száz vidéki rendőrnek a fővárosi állomásoztatása emészti fel, akik bevetésre készen dekkolnak, vagy a különféle tüntetések rendjét biztosítják, derült ki a szóvivő szavaiból.

címlapon
Legalsó
címlapon
Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét