Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Tüntetők közt tüntettek a fegyveres és rendvédelmi dolgozók

2006.10.14. 13:52
A Kossuth-szobornál tartottak figyelmezető demonstrációt a katonák, rendőrök, vámosok, határőrök, börtönőrök, polgári védelmisek. "Veletek vagyunk" - kommentálták a tér másik oldaláról átszivárgó kormányellenes tüntetők a szakszervezeti megmozdulást.

A kormány őket érintő megszorító intézkedései ellen tüntettek szombaton tizenegy órakor a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségébe tömörülő szakszervezek tagjai. A Kossuth téren, a Kossuth-szobornál fegyelmezetten felsorakozó katonák, rendőrök, vámosok, határőrök, börtönőrök, polgári védelmisek és a velük szolidaritást vállaló tűzoltók nevében elsőként Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek vezetője szólalt fel.

Gaskó beszédében hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetek eseményeinek tükrében különösen visszatetsző, hogy a kormány megszorító intézkedései miatt a fegyveres és rendvédelmi szervek költségvetését lefaragják, a dolgozók juttatásait csökkentik és leépítésekre is számíthatnak.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke hangsúlyozta, reméli, hogy a kormány figyelembe veszi a fegyveres és rendvédelmi dolgozók tiltakozását és megpróbál olyan helyettesítő forrásokat találni, amely szükségtelenné teszi e szervezetek bérezésének megcsonkítását.

Követelések légószirénával

Gaskó beszéde után felvételről elhangzott a Bánk bán opera áriája, a Hazám, hazám, amit a honvéd-, határőr- és a rendőrtiszti eskü követett, majd Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke felolvasta petíciójukat. A petícióban többek közt az szerepel: nem nézhetik tétlenül, hogy "átgondolatlan, reformoknak álcázott, kizárólag költségvetési indíttatású, fűnyíró elvű létszámcsökkentések, átszervezések végleg működésképtelenné tegyék a fegyveres és rendvédelmi testületeket, amely miatt az állam és az ország kiszolgáltatottá váljon!".

A kétoldalas petíció bevezetője úgy fogalmaz, hogy a fegyveres erők és rendvédelem szervek az állam alappillérei, azok feladatrendszerén, működésén, szerkezetén állománystruktúráján változtatni csak társadalmi és politikai konszenzussal lehet.

A tagszervezetek hat pontba sűrítették követelésekeiket. Az egyes pontok elhangzása között légvédelmi szirénát szólaltatott meg egy szervező, mintegy nyomatékosítva az egyes kitételeket. "Követeljük, hogy az Országgyűlés a fegyveres és rendvédelmi szerveknek feladatukkal arányos, azt maradéktalanul fedező költségvetési forrásokat biztosítson, és az alaprendeltetéstől eltérő rendkívüli feladatok forrásául ne a tárcák büdzséje, hanem a központi költségvetési tartalék szolgáljon!" - így az első pont.

Ezen kívül követelik, hogy más magyar munkaválallókhoz hasonlóan, az uniós direktíváknak megfelelő munkaidőben dolgozhassanak, követelik, hogy a béreik reálértéke ne csökkenjen, a gazdasági egyensúly helyreállítását követően pedig GDP-arányosan kezdjék meg az uniós bérekhez történő bérfelzárkóztatást. Azt is szeretnék, hogy a fegyveres és rendvédelmi szervekre vonatkozó, jelenleg egyszerű parlamenti többséggel módosítható törvényeket az Országgyűlés minősítse át kétharmadosokká. Utolsó pontban felszólították a kormányt, hogy ne hozzanak döntést a szakszervezetek megkerülésével.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

"Veletek vagyunk!"

A petíciót Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára vette át, aki hangsúlyozta, hogy tisztességgel és lelkiismeretesen fogják tanulmányozni azt. Mint mondta, a demonstrálók lelkiismeretes munkája a jogállam fontos garanciáját jelenti és megköszönte helytállásukat. Az államtitkár a demonstráló szövetségektől a szolgálati egyenruhákhoz tartozó tányérsapkákat kapott ajándékba.

A rendezvény a Kossuth Lajos tér másik oldalán zajló, több hete tartó demonstrációtól jól el volt különítve, a Kossuth szobor előtti füves területet kordonokkal vették körül, a rendezvényre csak a körülbelül nyolcszáz, megkülönböztető mellényt viselő demonstráló és a sajtó munkatársai léphettek be. A Néprajzi múzeum előtt a félőrás demonstráció idejére körülbelül ötven Kossuth téri tüntető gyűlt össze, a beszédeket többször is tapssal és szimpátiabekiabálásokkal kommentálták, a demonstrálók kivonulását ütemes "veletek vagyunk!" skandálással kísérték.

Résztvevők
A rendezvényen a következő, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségébe tartozó szervezetek demonstráltak: Büntetés-végrehajtási Dolgozók Országos Szakszervezeti Szövetsége, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Független Rendőr Szakszervezet, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Honvédszakszervezet, a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, a Rendészeti Védegylet, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete.