Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Répássy: Keller a kormány vizsgálótisztje

2003.06.24. 15:24
Répássy Róbert a Fidesz helyettes frakcióvezetője az Index Törzsasztalának vendégeként ismét kiállt a vélemény helyreigazítás intézménye mellett. Répássy igen rossz véleménnyel van Keller László munkájáról, akit a kormány "vizsgálótisztjének" tart és a közvélemény-kzutatási adatok alapján úgy gondolja: az MSZP néhány igen nehéz hónap elé néz.
Répássy Róbert az Index Törzsasztalának vendége volt kedden. A politikus arra a felvetésre, hogy nem volna-e ideális elásni a csatabárdot az MDF-fel és a MIÉP-pel és a színfalak mögött kiegyezni, úgy reagált: "Ez nem elsősorban rajtunk múlik. Az MDF láthatóan meg akarja méretni önállóan magát, majd meglátjuk, hogy mi sül ki ebből."

A Stikliket el kell ismerni, ha megtörténtek

Répássy Róbert
Répássyt arról kérdezte egy olvasó, nem kellene-e elismerni az elkövetett stikliket, mire a fideszes képviselő így felelt: "Ahogy Ön írja, bizonyos stikliket el kell ismerni, ha ezek valóban megtörténtek". Répássy azonban nincs meggyőződve arról, hogy minden, amit felrónak nekik, valóban megtörtént-e vagy csak politikai ellenfeleik fantáziájában létezik. "Nagyon egyetértek Önnel, hogy ezek a múltbeli dolgok nem mentik a jelenleg hatalmon lévők esetleges korrupciógyanús ügyeit, én nem is fogom visszafogni magamat, mert nekem személy szerint tiszta a lelkiismeretem" - fogalmazott.

Keller László tevékenységéről így nyilatkozott: "Keller László államtitkárságáról és államtitkári minőségben végzett tevékenységéről igen rossz véleménnyel vagyok, és ennek nem az az oka, hogy ellenkező politikai oldalon állunk". Szerinte erősen megkérdőjelezhető az úgynevezett közpénzügyi államtitkárság feladatainak alkotmányossága, de legalábbis tényleges tevékenységük. A politikusnak úgy tűnik, hogy Keller a kormány vizsgálótisztje, ez pedig egy jogállamban nem elfogadható, hisz vannak erre hivatott alkotmányos szervezetek.

A Lex-Répássy jó ötlet volt

A Lex-Répássy mellett a honatya ma is kiáll. Arra a felvetésre, hogy egykori tanáraival konzultált-e az ügyről, azt mondta: "Az úgynevezett Lex-Répássyval kapcsolatban több jogásszal konzultáltam, egykori tanáraimmal azért nem, mert ők vagy volt vagy jelenlegi alkotmánybírók. Ami a döntés lényegét illeti: elégedett vagyok az AB határozatával, amely megnyitotta az utat ahhoz, hogy Magyarországon is bevezessék a sajtóbeli válaszadási jog intézményét.

Répássy Róbert csak azért nem terjeszti elő a kijavított törvényjavaslatot, mert jelenleg olyan pártok vannak a parlamentben többségben, akik a sajtószabadság és az emberi méltóság összeütközése esetén a sajtószabadságot részesítenék előnyben. "Én pedig - az alkotmánybíróság döntésével egyezően - fordítva gondolom"- fejtette ki álláspontját.

Nehéz napok előtt az MSZP

Arra a kérdésre, miért csökkenhetett az MSZP és nőhetett a Fidesz támogatása, úgy reagált: feltehetően nagyon sok embert elbizonytalanított az a gazdasági helyet, amibe a kormány lavírozta az országot. Ezt Budapesten, illetve a diplomások körében talán hamarabb megérzik, ez még nem jelenti azt, hogy egyből Fidesz-támogatók lettek, akik elfordultak az MSZP-től, a következő fél év fog erre választ adni. Mindenesetre az MSZP nehéz néhány hónap elé néz- vélekedett Répássy.