Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Kevesebben szavaztak, mint két hete

2006.04.23. 18:56
Összességében alacsonyabb választói aktivitás mellett zajlott le az országgyűlési választások második fordulója, vált egyértelművé az urnazárás előtt másfél órával közzétett részvételi adatokból. Négy évvel ezelőtt három százalékkal többen mentek el szavazni a második körben, mint az elsőben, s ekkor a Fidesz több választókerületben fordítani tudott. Ezt is figyelembe véve valószínűnek tűnik, hogy a Fidesz most nem tudta felpörgetni mozgósító kampányát.

Az utolsó közzétett részvételi adatok szerint négy százalékkal kevesebben mentek el szavazni a választások második fordulójában (57,63 százalék), mint két héttel ezelőtt (61,72 százalék). Négy éve a második fordulóban a jogosultak 67,87 százaléka szavazott ebben a periódusban, végül pedig abszolút rekord, 73,51 százalékos részvételi eredmény született. Ekkor a Fidesz több olyan választókerületet is megnyert, amelyekben az első kör után látszólag nem volt sok esélye.

A mostani, alacsonyabb részvételi adatokból messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni, de valószínűsíthető, hogy az ellenzéki párt ezúttal nem tudta fokozni mozgósító kampányát. Különösen így tűnt ez 15 óráig, amikor még jellemzően azokban a megyékben volt viszonylag magas a részvétel, ahol az első fordulóban a szocialista jelöltek szerepeltek jobban, a hagyományosan "fideszes" régiókban - Nyugat-Magyarországon - viszont a szokottnál kevesebben járultak az urnákhoz.

Budapest, Győr-Moson-Sopron, Vas

Este fél hatra ugyanakkor Győr-Moson-Sopron és Vas megye előrelépett a második és a harmadik helyre, Budapest mögé. (Igaz, még így is Zala és Fejér veszített a legtöbb szavazót az első körhöz képest, hatszázaléknyit.) Elképzelhető, hogy a nyugati megyék felzárkózásában szerepet játszott a Fidesz "elment már szavazni?"-projektje, amelyre Orbán Viktor is tett utalást vidéki eligazításain.

részvételi adatok 17.30-kor

Az északkelet-magyarországi megyék - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén - is feljöttek, itt sok helyen csak két százalékkal kevesebben voksoltak, mint két hete. Április 9-én és ma is Jász-Nagykun-Szolnok megyében szavaztak a legkevesebben, ahol majd minden kerületben szocialisták kerültek az első helyre két hete.

Az országgyűlési választások vasárnapi, második fordulója mind a 110 egyéni választókerületben érvényes. A választási eljárási törvény szerint a második forduló akkor érvényes, ha a választókerület választópolgárainak több mint az egynegyede szavazott. Ennek a feltételnek pedig a 17 óra 30-as részvételi adatok szerint minden választókerület eleget tett.

Számolják a szavazatokat

A választások második fordulójában pártlistára nem, csak egyéni jelöltre lehetett szavazni. A szavazás 2. fordulóját a külföldi képviseleteken is 23-án tartották, reggel 6-től este 7-ig.

Április 9-én a 176 egyéni választókerületből 66 helyen szerzett mandátumot valamelyik jelölt, azaz kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát (lásd a keretest). A többi 110 választókerületben a második fordulóban dőlt el a verseny, a mandátumhoz elég volt a legtöbb szavazatot megszerezni.

Este hét órától kezdték el számolni a szavazatokat, és bár jóval kevesebbet kell összeszámolni, mint az első fordulóban, a választások hivatalos végeredménye csak körülbelül egy hét múlva lesz meg, a külföldön leadott szavazatokat ekkorra összesítik.