Judit
2 °C
7 °C

Surányi dollármilliókról mondott le indiánok javára?

2000.10.25. 18:35
Határozott hangú közleményben utasította vissza a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Nemzet szerdai cikkét, amely egy szövevényes ügy teljesen egyoldalú ismertetésével azt sugallja, hogy az MNB tulajdonában álló bécsi CW Bank Surányi György jegybankelnök tudtával és irányításával szándékosan lemondott több millió dollárról egy észak-amerikai indián törzs javára.
A Surányi György ellen hosszabb ideje folyó lejáratási szándékú kampány részének tekintette több, az Index által megkérdezett bankár a Magyar Nemzet szerdai cikkét.

Surányi dollármilliókról mondott le indiánok javára?

A szinte követhetetlenül bonyolult sztori lényege, hogy a CW Bank egyik érdekeltsége, a GWC nevű társaság az amerikai őslakók rezervátumaira vonatkozó speciális törvényeket kihasználva kaszinók üzemeltetésébe fogott a morongókkal együtt.

A bennszülöttek 1994-ben a kaszinókat kivitték a cégből. A GWC azonban azóta sem tudta visszaszerezni az irányítást a játéktermek felett, a Magyar Nemzet cikke szerint azért, mert Surányi György szándékosan lemondott a dollármilliókról, csakhogy leplezhesse a CW időközben megnövekedett veszteségeit.

Magyar Nemzet nem kereste meg sem az MNB-t sem a CW bankot

Az MNB közleménye szerint a jegybank vezetését megdöbbentette a Magyar Nemzet alapvető újságirói normákat megszegő eljárása, nevezetesen, hogy a lap az anyag készítésekor nem kereste meg sem az MNB-t sem a CW bankot. Ezt a tényt az Index kérdésére Huth Gergely, a Magyar Nemzet Napi Magyarországtól érkezett újságírója, a kérdéses cikk szerzője sem cáfolta.

Indoklásként azt említette, hogy amikor a Napi Magyarország egy évvel ezelőtt cikket készült megjelenteni a CW-ügy egyik epizódjáról, és kérdéseket juttatott el Surányi Györgyhöz, a jegybankelnök a témát ,,kinyomta az egész sajtónak". Huth másik indoka az volt, hogy lapja egy bírósági eljárás dokumentumait ismertette, amely eljárásban az MNB és a CW részéről alig hangzott el cáfolat vagy más érdemi vélemény. Ennek az az oka, hogy az MNB eleve nem ismerte el az adott bíróság illetékességét, és emiatt érdemben nem is nyilatkozott a témáról. Huth Gergely szerint egy bírósági eljárás ismertetésekor nem szükséges minden fél megszólaltatása, elegendő a dokumentumok és a tárgyalásokon elhangzottak ismertetése.

A cikkben a fentiek miatt csak és kizárólag a Magyar Jegybankkal szemben álló, ellenérdekelt feleket idézik, akik jelentős része korábban összeütközésbe került a törvénnyel. Az MNB közleménye megjegyzi, hogy Surányi György a perről 2000 januárjában tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?