Alfréd
-2 °C
2 °C

'Simlis adás-vételre készült Rigler'

2001.12.20. 10:24
Rigler Zoltán fideszes képviselő kft.-je 50 milliós járulék-, 5 milliós vámtartozást és mintegy 118 millió forintos adótartozást halmozott fel az elmúlt években, és összesen 114 hitelezőnek nem fizetett. A teljes tartozás összege több mint 514 millió forint. Ilyen anyagi háttérrel tett kísérletet arra, hogy megvásárolja az Alba Regia Rt. részvényeit. A cég érdekeire hivatkozva Rigler Zoltán elállt az Alba Regia Rt. részvényeinek megvásárlásától és lemond az ARÉV Rt. egyik cégében betöltött vezérigazgatói posztjáról.
Rigler Zoltánnal szemben Világosi Gábor (SZDSZ) összeférhetetlenségi eljárást kezdeményezett, azt állítva, hogy a fideszes politikus - aki egyébként pártja vállalkozói körének elnöke - képviselői munkája során szerzett bizalmas információk alapján juthatott többségi tulajdonhoz az Alba Regia (ARÉV) építőipari cégben.

A kishal akarta a nagyhalat...

Az ellenzéki képviselő bízik abban, hogy a Rigler Zoltán összeférhetetlenségi ügyét vizsgáló albizottság újra áttekinti az ügyet, miután legutóbb úgy döntött az Országyűlés, hogy összeférhetetlenség nem áll fenn. Utalt arra, a testület korábbi határozatában megállapította: Rigler Zoltán cégeinek pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé, hogy egy akkora céget, mint az ARÉV Rt. megvásároljon.

- Rigler Zoltán gazdasági érdekeltségeinek hátterével egy 3 millió forintos törzstőkéjű cég hogyan jöhet egyáltalán szóba egy 1 milliárd forintos éves bevételt produkáló cég megvásárlásánál? - tette fel a kérdést Világosi Gábor, aki a Riegler Kft. felszámolási zárómérlegének dokumentumára hivatkozva elmondta: a kft.-nek többek között 152 millió 794 ezer forint adó- és köztartozása van, és ezen kívül 114 cégnek és magánszemélynek tartozik.

- Rigler Zoltánnak volt egy cége, kivett belőle 500 millió forintot, majd bedöntötte, csőd-, illetve felszámolási eljárás indult ellene, továbbá komoly köztartozásai, magánszemélyekkel szemben ki nem egyenlített tartozásai vannak - fogalmazott az ellenzéki képviselő. - Ezek után a Fidesz vállalkozói tagozatának elnöke létrehoz minimális törzstőkével, induló vagyonnal egy másik céget, és a toplistán előkelő helyen lévő céget akar megvásárolni.

Világosi Gábor úgy véli, azzal, hogy Rigler Zoltán lemondott a ARÉV Rt. részvényeinek megvásárlásáról, sikerült megakadályozni "egy simlis adás-vételt".

Rigler visszakozott

Rigler Zoltán eláll az Alba Regia Rt. részvényeinek megvásárlásától és lemond az ARÉV Rt. egyik cégében betöltött vezérigazgatói posztjáról. A döntését szerdai budapesti sajtótájékoztatóján bejelentő fideszes országgyűlési képviselő annak ellenére határozott így, hogy a parlament keddi állásfoglalása szerint nem érintett az ellene felhozott összeférhetetlenségi ügyben.

- A cég érdeke azt kívánja, hogy lemondjak erről az üzletről - fogalmazott a képviselő, hozzátéve: lesz folytatása az ügynek azokkal szemben, akik a megalapozatlan vádakat felhozták ellene. - Ez a támadás elgondolkodtatott, hiszen utólag bebizonyosodott: csorba esett jó híremen és nemcsak nekem, hanem családomnak és a velem kapcsolatban lévő cégcsoportnak is erkölcsi, anyagi kárt okozott - jegyezte meg.

Nem volt információja

A köztartozásait firtató újságírói kérdésre válaszolva Rigler Zoltán kijelentette: 1996 tavaszán megvált a Riegler Kft.-től, a cég elleni felszámolás 1996 nyarán kezdődött, azóta a cégről semmilyen információja nincs. - Nem tudok arról az időszakról nyilatkozni, amelyre nem volt rálátásom - mondta Rigler Zoltán.