Szilárda
-4 °C
2 °C

Az ügyészség vizsgálhatja a 'kakaóbiztos' számítógépeket

2004.07.27. 16:18
Rogán Antal, az informatikai bizottság fideszes elnöke szerint az óvodai számítógép-beszerzések során a közpénzek gondatlan kezelése történt, ezért az ügyészséghez fordul. A testület szocialista alelnöke erre azt reagálta: "hajrá!".
Keller László közpénzügyi államtitkár szerint törvényes volt a Brunszvik Teréz névre keresztelt óvodai számítógép-beszerzési program közbeszerzési eljárása, noha a körülbelül egymillió forintba kerülő "speciális" komputerek árának értékarányosságában ő is lát kivetnivalót.

A parlament informatikai bizottsága kedden Kovács Kálmán informatikai minisztert és a közpénzügyi államtitkárt tervezte meghallgatni a sokak által vitatott számítógép-beszerzés ügyében, a miniszter azonban nem tudott az ülésen részt venni. Keller László felhívta a figyelmet arra, hogy az államtitkársága szótárából hiányzik a vizsgálat szó, mivel ők csak informálódni, tájékozódni, javaslatot tenni tudnak. Az adott ügyben - mint arról beszámolt - összesen hat cég vásárolta meg a pályázati csomagot, végül csak ketten pályáztak, és az egyik ajánlatot formai okok miatt így is érvényteleníteni kellett. Az államtitkár az ügyben végzett tájékozódása alapján a pályázatot törvényesnek ítélte meg, mint mondta, az eredményt senki nem támadta meg. A közbeszerzési eljárás során senki nem jelentkezett, aki értékarányos módon valósította volna meg a beruházást, mutatott rá, megjegyezve: jó lett volna, ha ezt a problémát már akkor jelezte volna valaki, amikor még közbe lehetett volna avatkozni.

Kitzinger Dávid, az informatikai tárca főtanácsadója az ülésen a Brunszvik Teréz program óvodapedagiai jelentőségére és eredményeire mutatott rá és hangsúlyozta, hogy az említett összegben az oktatás, a szoftver és a számítógép is benne van. "Örültünk volna, ha lett volna olcsóbb ajánlat" - mondta, hozzátéve: az óvodák számítógépes felszerelése egy folytatásra érdemes program.

"Tudatosan felépített játszma"

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke szerint a szakmában olyan hírek keringenek, amelyek szerint az óvodai számítógépeket fele annyi pénzért is meg lehetett volna szerezni, mint amennyiért végül megvették azokat. "Szépen, tudatosan felépített játszma volt" - jegyezte meg.

Rámutatott arra is, hogy az a cég, amelynek a pályázatát kizárták, feltehetőleg azért nem támadta meg az eredményt, mert ez a társaság amúgy az informatikai tárca "királyi beszállítója". Az ellenzéki politikus azt kifogásolta, hogy a pályázatot "egy cég egy termékére írták ki". Keller László ezt azzal utasította vissza, hogy ha ez így történt volna, akkor nem vette volna meg hat cég a pályázati csomagot. Rogán Antal az óvodai számítógépek "kakaóbiztos" billentyűzetére utalva feltette a kérdést, hogy miért kell az óvodákba vandálbiztos klaviatúra? "Teljesen indokolatlan 100 ezer forintért billentyűzetet venni" - tette hozzá.

Kitzinger Dávid erre reagálva közölte, hogy olyan számítógépet kellett beszerezni, amely később nem okozhat sérülést a gyermekeknek, amelynek a billentyűit nem lehet kiszedni és például lenyelni.

Molnár Gyula, a testület MSZP-s alelnöke kifejtette, hogy jó lenne, ha a jövőben olcsóbb gépekkel folytatódna a program. "Támogatjuk a programot, a gépek beszerzése drága, de törvényes volt" közölte Molnár Gyula.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!