Auguszta
-7 °C
0 °C

Vádat emeltek a holokauszt-kárpótlást igazoló roma képviselők ellen

2007.10.04. 12:10
Vádat emelt a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség 43 roma vezető és kisebbségi önkormányzati képviselő ellen, mert a vád szerint segédkeztek abban, hogy 2003-ban hamis igazolások alapján több család a roma holokauszt jóvátételi pénzéből részesüljön. Összesen 212 millió forintot csaltak el így az Osztrák Megbékélési Alap pénzéből.

A vád szerint 43 kisebbségi képviselő hamis igazolásokat adott ki családi, rokoni kapcsolatokról. Az igazolások segítségével több, mint háromszáz család kapott átlagosan 600 ezer forintot abból az alapból, amit egy 2000-ben kötött magyar-osztrák megállapodás szerint a roma holokauszt áldozatainak és hozzátartozóiknak különítettek el, közölte Jónáné Pocsai Edit, a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

A képviselők segítségével 269millió forintot igényeltek a családok, ebből 212millió forintot meg is kaptak. A vád ellenük a hivatalos megfogalmazás szerint folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás. Az első tárgyalási nap október közepén várható - közölte Jónáné Pocsai Edit.

Magyarország és Ausztria 2000-ben írt alá egy megállapodást arról, hogy a II. Világháborúban Magyarországról elhurcolt cigányok illetve hozzátartozóik egyszeri kárenyhítést kapjanak. Az osztrák részről az Osztrák Megbékélési Alap koordinálta a pénzek elosztását, hozzájuk érkeztek be a hamis igazolások.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!