Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A kóborló Roland háborút robbantott ki a roma arisztokraták közt

2007.05.11. 14:32
Összekaptak a cigányvajdák. Három megyei elöljáró neheztel Kállay Csaba országos cigányvajdára. Úgy gondolják, Kállay és a vajdaavatások "sámánja", id. Rostás Farkas György író súlyos tízmilliókkal lehúzta őket. A pénzüket hiába kérték vissza, izmos emberek jelenlétében kellett egyezkedni, így a "kis vajdák" közül három feljelentést tett a rendőrségen. Aztán május 5-én este eltűnt a magát becsapottnak mondó budapesti vajda, Németh Ferenc fia. Felesége haragosaikat, Kállayt és Rostás Farkast nevezte meg a rendőrségi bejelentésben lehetséges gyermekrablóként. A középsúlyosan értelmi fogyatékos gyerek két napon belül megkerült, és azt mondta, csak buszozott egyet.

Többen sokallják a vajdává avatásuk költségeit a megyei cigány vajdák közül. A heves megyei, a pest megyei és a budapesti cigányvezetők elszámolási vitája kisebb belháborúba torkollhat. A pénzügyi vita 2006. októberében kezdődött idősebb Németh Ferenc pest megyei vajdának a BRFK VII. kerületi kapitányságán tett bejelentése szerint.

Németh Ferenc és fia is azt állítja, hogy tavaly ősszel vetette fel nekik Kállai Csaba országos vajda és id. Rostás Farkas György, az avatások sámánja, hogy szálljanak be ők is a vajdaságba. A jómódú vállalkozó Némethék ráálltak a dologra. Az apát Pest megye, a fiút a főváros cigányvajdájává avatták. Kállayéknak egy lényeges feltételük volt, hogy a ceremónia költségeit, összesen mintegy 15 millió forintot a Németh-családnak kell állnia. A jegyzőkönyv tanúsága szerint azzal csábították a vajdaságba a gazdag romákat, hogy jelentős kapcsolatokra tehetnek szert, és persze rengeteg pénzt lehet keresni.


Belháborúba torkollhat?
Fotók: Szémann Tamás

Az avatásra Rostás Farkasék beígértek több művészt és ismert embert, de a szórólapon is szereplő díszvendégek közül a jelentősebb nevek, mint Gyurkovics Tibor író és Tőkés László református püspök, valamint az oly nagyon áhított országos média nem jelent meg. Némethék ezért sokallni kezdték a 15 milliót, és vissza akartak kérni belőle tízet. Ekkor kezdődtek a viták.

A sértett pest megyei vajda unokáját, aki mellesleg a budapesti vajda fia, május ötödikén nem találták a házuk melletti focipályán, ahova labdázni ment. A kétségbeesett család azonnal Kállay Csabát és a vajdaavatásoknál közreműködő id. Rostás Farkas Györgyöt gyanúsították a gyerek elrablásával. Némethék ijedtükben a Papa néven ismert Sándor István nyugállományú rendőr alezredestől, az ORFK 1998-ban megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatósága (KBI) volt felderítő tisztjétől kértek segítséget. Az olajügyekből ismertté vált exrendőrnek is úgy állították be az ügyet, hogy egyértelmű ok-okozati összefüggés van a fővajdával való elszámolási vita és Roland eltűnése mögött.


Kallai Csaba vajdaavatója 2006-ban
Illúzió csupán?
Zolnay János Európai Összehasonlító Kisebbség kutatások Közalapítvány munkatársa, szociológus szerint a XVIII. században végérvényesen megszűnt a vajdarendszer Magyarországon. Anno még a középkorban, a joghatóságot gyakorló főúr nevezte ki a vajdákat, így azokat soha nem is választották. A XX. században aztán mind a csendőrség, mind a szocializmus rendőrsége igyekezett a cigányokat erős kontroll alatt tartani, és ennek érdekében törekedett arra, hogy minden fontosabb cigány közösségben legyenek bizalmi emberei. Ezek azonban nem vajdák voltak, hanem besúgók. A vajdarendszer mai felélesztése szándékos kortévesztés a szakértő szerint.

Hasonló történt Kanalas Sándor, heves megyei vajda avatásán is. Ő azonban lényegesen rosszabbul járt, mint "kollégái". A rendőrségi vallomások szerint Kállay tőle 10 milliót kért a felavatás költségeire, Kanalas ezért eladta a házát. Négymillió forintot pedig a felesketés előtti napon adott át Kállay Csabának. Néhány órával később, mikor Kanalas már elállt volna az üzlettől, Kállai arra való hivatkozással, hogy abból két milliót már átadott a médiának, nem adta neki vissza a pénzét.

Az avatáson viszont csak a Kanalas által meghívott gyöngyösi városi tévé volt jelen. Az előre beharangozott művészek közül senki nem jött el, az ellátás pedig meg sem közelítette azt a színvonalat, amit a Heves megyei vajdának állítólag ígértek.

Sándor István szerint ez az egész vajdává avatási ügy egy egyszerű pénzbeszedő akciónak tűnik. Kállay Csaba ezzel szemben a romaság felemelkedésének egyetlen útját látja az általa kialakított vajdarendszerben, és örömmel mesélte, hogy az ország mind a 19 megyéjében sikerült vajdát választaniuk, valamint több helyen felújították a Vének Tanácsának intézményét is.

Kállay azt álltítja, Némethéket az bántja, hogy nem közülük került ki az országos vajda. Rostás Farkas Györggyel közösen ők a cigány nyelv és kultúra megőrzését és a jövő nemzedékekre való átörökítését tűzték ki célul. Meggyőződésük, hogy akik - úgy mint azt Némethék teszik - gyengítik a most még csak éledező vajda rendszert, azok a cigányságot gyengítik.

"Tanácskoztam a vajdákkal, és bár a legtöbben azt mondják, hogy Némethék nem közénk valók, ha ilyet híresztelnek rólunk, én a megbocsátás felé hajlanék inkább -válaszolta Kállay az Index azon kérdésére, mi lesz most az őt gyerekrablással gyanúsító vajdákkal. Az országos cigány vajda a vádak miatt ügyvédjével már összeállítatta a feljelentést rágalmazásért, becsületsértésért, de Némethék viselkedésétől tette függővé annak benyújtását. Ha nem tanúsítanak megbánást - nyilatkozta az Indexnek Kállay - azonnal megvonja tőlük vajda címet.

Roland időközben - két nappal eltünése után - megkerült. A család orvoshoz és a rendőrségre vitte őt, ahol jegyzőkönyveket is felvettek. A meglehetősen zajos csetepaté közepette Roland szótlanul álldogált a dunakeszi kapitányság előtt hétfő délután. A helyszínen kérdésünkre lassacskán elmondta, hogy bár szülei azt hitték, hogy elrabolták, ám ő - nem tudja miért, és azt sem tudja merrefelé - csak felszállt egy buszra, és utazgatott egy keveset. Az édesanyja viszont azt állítja, hogy amikor Újpesten megtalálták, az ottani őrsön még egész mást mondott, de úgy sem beszámítható, így mi se foglalkozzunk vele. Némethné amúgy is neheztel a dunakeszi kapitányság ügyeletesére, mert nélküle hallgatta ki a fogyatékos fiút.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?