Lehel
17 °C
27 °C

Romák házaira lövöldöztek Galgagyörkön

2008.07.21. 13:40
Töltényeket gyűjtött be az egyik Pest megyei település utcáján a rendőrség, miután éjszaka ismeretlenek lövöldöztek három lakóházra. Az ok: két család vitája a település romák lakta részén.

Hétfőn hajnalban, éjfél után nem sokkal több lövést is leadtak három galgagyörki lakóházra, a házakban négy felnőtt és két gyermek, köztük egy négyéves kisfiú volt, de senki nem sérült meg, közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Oláh Csaba, a Roma Polgárjogi Mozgalom Pest megyei elnöke, aki a helyszínen tájékozódik az esetről, az MTI-nek telefonon azt mondta: legalább 30 lövést adhattak le az ismeretlen támadók, maroklőfegyverből és sörétes puskából, ugyanis ilyen töltényhüvelyeket találtak a romák és a rendőrök.

A Pest megyei településen romák Rákóczi utcai lakásaira ismeretlenek lövöldöztek. Több ablak betört, a falban is golyónyomok vannak. Jelenleg a tanúkat hallgatják ki, és tart a helyszíni szemle, amelyen fegyverszakértő is részt vesz.

Június közepén Galgagyörk romák által lakott részén két család vitája után (az egyik kérésére) a Magyar Gárda mintegy harminc tagja rendőri biztosítás mellett kiköltöztette a faluból az egyik ház lakóit. Akkor többen megfenyegették őket, hogy visszajönnek, és bosszút állnak.

Több helyi roma szerint most ezt történhetett. Azt mondták, nincs haragosuk, nem értik, hogy mi és miért történt. Tudósítónk szerint a faluban jó viszonyok vannak, az érintett romáknak van munkájuk. A helyiek szerint falubeliek lövöldözhettek, mert az egyik házat hátulról, egy domb felől közelítették meg, amihez ismerni kellett a járást.

A romák most félnek elmenni dolgozni, mert attól tartanak, hogy éjszaka, amikor hazafelé mennek, megtámadják őket, de félnek a házban aludni is.