Ágnes
-1 °C
2 °C

Adatvédelmi biztoshoz fordult a Rádió C

2003.07.21. 14:21
Az adatvédelmi biztoshoz fordult a Rádió C egy, a romák körében végzett felmérés miatt. A II. világháborús kárpótlás apropóján készített kérdőív teljes fogyasztási és egészségügyi állapotfelméréssé változott, ahol a kérdezők a válaszolók hitelességét is osztályozzák.
Az adatvédelmi biztoshoz már megérkezett a Rádió C beadványa, amelyet a Társutas Egyesület által készített Roma Egészségügyi Program miatt írtak Péterfalvi Attilának. A II.világháborús kárpótlás apropóján ugyanis olyan felmérést végeztek, amelynek kérdései nem kapcsolhatók közvetlenül a világháború alatt elszenvedett sérelmekhez.

Testmozgás, gyümölcs, só

A kérdőív többek között a delikvens táplálkozási szokásait, egészségügyi állapotát is firtatja. Ezen túlmenően a válaszadó dohányzásáról és alkoholfogyasztásról tudakozódik, de megtalálható testmozgásának gyakoriságára irányuló kérdés is.

Konkrétan a következőkre is válaszolniuk kell - önként - a kérdezetteknek: "Étkezések során megsózza-e a főtt ételt kóstolás előtt?", illetve, hogy milyen gyakran esznek friss gyümölcsöt, zöldséget, további gasztonómiai kérdések vonatkoznak arra, hogy a válaszoló roma használ-e zsírt, olajat vagy margarint a konyhában.

Került-e már hátrányba?

A kérdések a diszkriminációra is vonatkoznak: választ várnak arra is, hogy orvosi ellátás során "cigány/roma származása miatt hátrányba került-e" valamikor a delikvens. A kérdezőbiztost ugyanakkor arra hívja fel a 20 oldalas anyagban rá vonatkozó instrukció, hogy egytől tízig értékelje, mennyire tartja hitelesnek az elmondottakat.

"Nem a feltett kérdéseket, hanem az adatfelvétel módját találjuk aggályosnak" - közölte Csák Gyula műsorigazgató az MTI-vel. A kérdőív kitöltése ugyanis önkéntes, ugyanakkor nevet és aláírást is kérnek, továbbá jelzik a kérdezőbiztosnak: "ha a kért személyes adatok közlését az érintett megtagadja, az adatfelvétel érvénytelen".