Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Ütem szerint halad az árvíz utáni romeltakarítás

2001.03.30. 14:24
Kapcsolódó cikkek (1)
Az összedőlt házak egyharmadát már eltakarították az árvíz pusztította falvakban, az új épületek felhúzását azonban csak április második felében lehet elkezdeni. A fedél nélkül maradók zöme rokonoknál lakik, a Vásárosnaményban felajánlott két közösségi szállásra eddig nem volt igény. Az árvíz által leginkább sújtott községek létrehozták a Bereg-térségi Újjáépítési Konzorciumot, amelynek 28 helyi építési vállalkozás a tagja. A fővállalkozókat viszont még nem jelölték ki, így a beregiek tartanak attól, hogy a "messziről jöttek" veszik majd át a 6 milliárd forintos újjáépítés irányítását.

Hatszáz összedőlt házból kétszázat sikerült eltakarítani a tűzoltóknak, a házépítésekig azonban még legalább két-három hetet várni kell - tájékoztatta az Indexet Jüttner Csaba, Vásárosnamény polgármestere, a községétől Tiszabecsig húzódó szakasz védelmi vezetője. Az árvíz által leginkább sújtott kilenc településről rokonokhoz menekültek a lakók, de az önkormányzatok számítanak közösségi szállások igényére is. Több faluban közintézményekben szállásolják el a lakás nélkül maradottakat, Vásárosnaményban pedig két közösségi szállást ajánlott fel az önkormányzat. Ezt a települések lakói eddig nem vették igénybe.

Folyamatosan utalják a pénzeket

Az árvíz miatt Beregben hatezer ingatlan került közvetlen veszélybe, a legfrissebb becsült kár 6 milliárd forint. Ez az összeg a teljes védelmi költség, amely tartalmazza a vízügyi igazgatóságok, a katonaság, valamint a polgári védelem kiadásait is. A beregi térség önkormányzatainak eddig 500-600 millió forintba került a védekezés. Ebben elsősorban a szivattyúk, a szállítások, az élelmiszer-ellátás költségei, valamint a fedél nélkülieknek biztosított szolgáltatások szerepelnek.

Az árvíz alatt hitelben dolgoztunk, de az ígéreteknek megfelelően korrekten kapjuk meg a pénzeket - mondta Jüttner, majd hozzátette: a vásárosnaményi helyi védelmi bizottság eddig 105 millió forintot kapott a kormány által elkülönített alapból. Véleményét Csaroda polgármestere, Lukovics Bertalan is osztja. Lukovics elmondása szerint Csarodán pénteken indult meg a romeltakarítás, amely rövidesen 31 porta tisztára takarítását jelenti. Lukovics bízik abban, hogy a kormányprogramban meghirdetett április 15-ei határidő tartható, így "húsvét előtt el lehet kezdeni az új házak felépítését".

Polgári kezdeményezés a falukép helyreállításáért

Az összesített hatmilliárdos kár mintegy egyharmadát Gulács szenvedte el. Szűcs László, a falu jegyzője az Indexnek úgy fogalmazott, hogy "Gulácson egész utcákat kell újjáépíteni, hiszen a 353 házból 153-mat gyorsított bontási engedéllyel halálra ítéltek a kárfelmérők". Végső összeg még nincs, de a katasztrófaalapból folyamatosan utalják a pénzeket. Gulácson 240 lakos polgári kezdeményezés címszó alatt levelet írt a Makovecz Stúdiónak, amelyben ajánlatot kértek az új házak megtervezésére az építésztől. A héten a településen járt Makovecz mérnöke, aki a település lakóinak elmondta, hogy 25-30 féle tervet készítenek majd, amelyekből a községek választják ki azokat, amelyek nem "rúgják fel" az eddig megszokott faluképet.

Félnek a beregi építési vállalkozók

Az építkezést irányító fővállalkozók, illetve az ő alvállalkozóinak kiléte egyelőre kétséges. A beregi építési vállalkozók létrehozták a Bereg-térségi Újjáépítési Konzorciumot. A 28 vállalkozó szindikátusi szerződést kötött, amelynek az a célja, hogy elkerüljék az előnytelen szerződések megkötését. A konzorcium bízik abban, hogy közülük kerülnek ki a fővállalkozók is, de információink szerint ennek egyre kevesebb az esélye. A vállalkozók szerint túl sokan szeretnének részesülni a 6 milliárdos újjáépítési munkálatokból.

Az újjáépítési munkálatoknál szóba jöhető cégek bevonásával a tárgyalások már megkezdődtek, de egyelőre nem született döntés arról, hogy mely vállalkozások részvételével alakítanak konzorciumot - jelentette ki a Népszabadságnak csütörtökön Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, a Helyreállítási és Újjáépítési Tárcaközi Bizottság vezetője.

Egyéb megoldások

Tarpa polgármestere, Nyéky Tamás az újjáépítéssel kapcsolatban csupán annyit mondott, hogy a község lakói közül sokan gondolkoznak azon a megoldáson, hogy végleg elköltöznek a vidékről. Az elszántsághoz csupán annyi hiányzik, hogy az újjáépítésre szánt segítség pénzre váltható legyen, és abból máshol is lehessen építkezni - summázta a köz véleményét a polgármester.