Pénzért toborzott párttagokat az MSZP?

2003.12.22. 16:17
Pénzt kínált a pártba való belépésért Vas megyei romáknak az MSZP egyik aktivistája - állítja Horváth Csaba, a Vas Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Tóth Csaba, az MSZP megyei pártszervezésérért felelős alelnöke határozottan cáfolja, hogy bárki pénzért toborzott volna tagokat az MSZP soraiba.
A Vas Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint az MSZP egyik aktivistája a nyár óta az MSZP-be 400-500 romát kísérelt meg beléptetni fejenként 500-1000 forintot kínálva. "Felháborítónak tartjuk és tiltakozunk a pártszervezés ilyen módja ellen, a roma emberek nem megvásárolhatók" - jelentette ki Horváth Csaba.

Otthon felejtett bizonyítékok

A sajtótájékoztatón részt vett több vasi - így a kőszegi, a vasvári, a rönöki, csörötneki, a szakonyfalui - roma kisebbségi önkormányzat vezetője, illetve képviselője, akik megerősítették Horváth Csaba szavait. A megyei elnök hangsúlyozta: nem került volna sor a karácsony előtti sajtótájékoztatóra, ha a "beléptetési kísérletek" nem folytatódnak. Elmondása szerint a belépési nyilatkozatok döntő többségét a kisebbségi önkormányzatok vezetőinek közbenjárására az érintettek már visszavonták.

Baranyai Mihály, a Kőszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Celldömölkön a Ság-hegyen az MSZP rendezvényén még nyáron egy roma társuk azzal "dicsekedett", hogy az MSZP aktivistájától pénzt kap a romák beléptetéséért. Horváth Csaba azt mondta: birtokában vannak a bizonyítékok, amelyekkel állításait alá tudja támasztani, szavai szerint azonban a dokumentumokat otthon felejtette, mert sietett.

"Ismeretlen ráhatás"

Tóth Csaba, az MSZP megyei pártszervezésérért felelős alelnöke az MTI megkeresésére határozottan cáfolta, hogy bárki pénzért toborzott volna tagokat az MSZP soraiba. "A roma kisebbségi önkormányzat elnökének bizonyítania kell szavait, különben jogi lépéseket teszünk" - fűzte hozzá. Tóth Csaba szólt arról is, valóban folyt a megyében tagtoborzás, melynek köszönhetően emelkedett az MSZP taglétszáma, de pénzt soha nem kínáltak senkinek, ilyen esetről tudomása nincs.

"Éppen Horváth Csabának voltak olyan politikai ambíciói, hogy a megalakuló Vas Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatok reménybeli elnökeként, megalakítja Vas megyében az MSZP roma tagozatát, erről az ő jelenlétében Budapesten tárgyaltak is a párt szervezőivel "- állítja Tóth Csaba, aki szerint "a roma kisebbségi vezető politikai magatartása az elmúlt hetekben előtte ismeretlen ráhatásra, teljesen ellentétes fordulatot vett".  • Tippek
  • Bankszámla