Auguszta
-7 °C
0 °C

Kötelező lesz

2004.09.15. 18:57
A jövőben a forgalmazóknak és gyártóknak kötelező lesz "visszaváltaniuk" azokat az általuk eladott termékeket, amelyek tönkrementek.
Évente 1,2 milliárd műanyagpalackot dobnak szemétbe Magyarországon, az összes hulladék mennyisége a 90-es évekhez képest mára másfélszeresre növekedett. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón olyan rendeletekről számolt be, amelyek kötelezővé teszik a veszélyes hulladéknak minősülő termékek "visszaváltását" és újrahasznosítását.

Az egyik új rendelet értelmében a elhasználódott elektromos, illetve elektronikai eszközöket a gyártónak ingyen vissza kell vennie. A gyártóknak gondoskodnia kell a berendezések hasznosításáról, és a fennmaradó, azaz nem hasznosítható anyagok ártalmatlanításáról. A "visszavételi kötelezettség kiterjed a háztartási gépekre, az informatikai és távközlési berendezésekre, a szórakoztató elektronikai cikkekre és az elektromos barkácsgépekre.

Persányi Miklós közölte, 2009-től az érintett cégeknek évente, egy főre elosztva négy kilogramm háztartási elektromos és elektronikai berendezésből származó hulladékot kell begyűjteniük és hasznosítaniuk. Elhangzott, hogy ennek a mennyiségnek - kategóriától függően - 50-80 százalékos újrafeldolgozási arányt kell majd elérni.

Szintén kötelezővé teszik január elsejétől a hulladékká vált gépjárművek visszavételét. A jogszabály értelmében a gyártóknak mérsékelniük kell a veszélyes anyagok felhasználását, és biztosítaniuk kell, hogy azok könnyebben hasznosíthatóak legyenek. Kérdésre válaszolva elmondta, a forgalmazók arra is kötelezve lesznek, hogy adott esetben más gyár hasonló termékeit vegyék vissza, ugyanis - márkától függetlenül - egy adott mennyiség visszafogadása lesz előírva.

A miniszter beszámolt arról is, hogy 2010-re Magyarországon az összes felhasznált üzemanyag két százalékának bioüzemanyagnak kell lennie.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!