Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Rogán: beszéljenek a VIP-listások

2003.07.12. 15:12
Rogán Antal szerint már koalíción belüli feszültséget is okoz a brókerbotrány. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a pénzügyminisztérium Csillag Istvánra hárította a K&H Banknál és az autópályakezelőnél szintén pozíciót betöltő szocialista Gáldi György igazgatótanácsi delegálásáért a felelősséget. Az ügyben érintett kormánypárti politikusokat szerepük tisztázására szólította. Az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte: úgy hiszi, egyetlen szocialista politikus sem érintett az ügyben.
"Sarokba szorított kutyaként" viselkedik az MSZP Rogán Antal szerint. A Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy látja, a hét közepére "nyilvánvalóvá vált" a kormány és az MSZP vezetésének érintettsége a Pannonplast-ügyben.

Ismétlődő vádak

Kijelentését a már ismert vádakra, az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) K&H Equitiesre bízott 13 milliárd forintjára, László Csaba korábbi K&H Banknál betöltött vezérigazgató-helyettesi posztjára és a szocialista színekben politizáló, a K&H-nál és az ÁAK igazgatótanácsában is munkát vállaló Gáldi György szerepére alapozza. Rogán szerint az ÁAK 13 milliárdja kapcsán már a "koalíciós egymásra mutogatás" is kezdetét vette.

Koalíción belüli hárítások

Mint mondta, az ÁAK pénzét a pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a gazdasági minisztérium beleegyezésével utalták el, a szocialista kötődésű Gáldit is a szabaddemokrata vezetésű minisztérium delegálta. "Miért hallgat Csillag István? Nevezze meg, kik kérték fel Gáldi delegálására" - szólította cselekvésre a gazdasági minisztert a frakcióvezető-helyettes.

A szocialisták kérdés formájában megfogalmazott állítását, miszerint az Orbán-kormány idején a K&H Equitiesen keresztül, offshore cégek közbeiktatásával menekítették ki az országból az autópálya-építésekben érintett cégek a sztrádára szánt milliárdokat, Rogán "alaptalan támadásoknak, mások bemártásának", egyben kétségbeesett akciónak minősítette.

Beszéljenek a listatagok

Rogán egyben felszólította azokat a szocialista politikusokat, akiknek a neve felmerült a VIP-lista kapcsán, hogy hozzá hasonlóan bízzák meg a K&H Bankot szerződéseik nyilvánosságra hozatalával.

A brókerbotrány kapcsán két listáról jelentek meg eddig hírek. Az egyik Kulcsár Attila, az ügy középpontjában álló bróker személyes protokollistája, a másik a kedvezményezett befektetők listája. A Világgazdaság értesülései szerint csak az előbbi, anyagi előnyöket nem jelentő listán szerepeltek politikusok. Közülük Gyurcsány Ferenc neve vált ismerté, a sportminiszter a korábban tuljadonában álló Altus cégcsoporton keresztül valóban kapcsolatban állt a K&H Equitieszel, a brókercégen keresztül vásárolta állampapírjait. Gyurcsány Ferenc lapunknak kijelentette: sem ő, sem cége nem volt kiemelt ügyfele a a K&H Equitiesnek, és a fent említett tranzakciók során soha nem jutott rendkívüli haszonhoz.

Gy. Németh: Megismételt kérdések

Rogán Antal ma sem mondott igazat. Úgy hiszem, hogy egyetlen szocialista politikus sem érintett a K&H brókercége körüli botrányban - mondta az MTI-nek Gy. Németh Erzsébet, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szombaton.

"Amikor észlelte a problémát, a kormány azonnal vizsgálatot indított és ezt követően gondatlanság miatt menesztette az Állami Autópályakezelő Rt. vezérigazgatóját" - fogalmazott Gy. Németh, aki szerint mindenkinek az az érdeke, hogy minél hamarabb tiszta képet kapjon a közvélemény a botrányos ügyről. Hozzátette: a tisztázás megkönnyítése érdekében tette fel az elmúlt napokban kérdéseit, amelyekre most sem válaszolt a Fidesz, illetve Rogán Antal.

"Azt gondolom, a Fidesznek ezekre a kérdésekre kellene válaszolnia, nem pedig vádaskodnia. Néhány napjuk van még ugyan a válaszadásra, de utána - úgy gondolom -, hogy a hallgatás beismerés lesz" - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet. Hozzátette: ez a "Fidesz bróker-gate" negatívan befolyásolja a bankokba vetett közbizalmat, a bankoknak pedig a bizalom a legnagyobb tőkéjük.