A csőd szélén álló Sárbogárd fizeti a polgármester tandíját

2003.02.27. 08:15
Semmi kivetnivalót nem talál Sárbogárd polgármestere abban, hogy tanulmányi költségeinek nagy részét a csőd szélén álló önkormányzat állja. Újságíró arra hiába szimatol: korrupciómentes övezet lett a választások óta. Igaz, az ezt jelző tábla már lekerült a polgármesteri iroda ajtajáról.
A katasztrofális anyagi helyzetben lévő sárbogárdi önkormányzat fizeti a település polgármesterének tanulmányi költségeit - értesült az Index. A képviselő-testület a közelmúltban szavazta meg Juhász János szocialista polgármesternek a költségtérítést.

Mennyi az annyi?

A polgármester az államigazgatási főiskola levelező szakos hallgatója. Az Index számításai szerint a tandíj, a könyvek ára, a benzinpénz és a tanulmányi szabadság éves szinten mintegy egymillió forinttal terheli a település költségvetését.

Az eljárás nem csak az önkormányzat anyagi helyzete miatt aggályos, ugyanis a helyhatóságok csak a hivatali apparátusban dolgozók tanulmányi költségeit szokták átvállalni, a polgármesterekét nem.

Korrupciómentes övezet

A polgármester elismerte az Indexnek, hogy a testület megszavazta a 80 százalékos költségtérítést, de állítása szerint a "nagyságrend tekintetében tévedünk", mert félévente csak 120 ezer forintról van szó. Juhász János szerint már csak azért sem érheti bírálat, mert idén csak irodaszerekre és telefonra legalább négymillió forinttal kevesebbet költ majd az önkormányzat, mint a választást megelőző években.

A polgármester nem érti, hogy miért éppen nála kopogtatunk: hivatalba lépése után első teendője volt, hogy kirakta irodájának ajtajára a "Korrupciómentes övezet!" feliratú táblát. Igaz, ezt azóta már levette; nem akarta ugyanis hogy mások félreértsék, és azt gondolják, hogy például a jegyző, vagy az alpolgármester - vele ellentétben - korrupt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás