Szilárda
0 °C
6 °C

Bárándyt kérdezik az árpádsávos zászlóról

2003.07.21. 10:06
Az igazságügyi minisztertől kér állásfoglalást Danielisz Béla, a városrendészeti bizottság szocialista vezetője, hogyan értelmezze az árpádsávos zászlókat. Szerinte a szimbólumot "az utóbbi időben kifejezetten bizonyos népcsoporthoz tartozó állampolgárok megfélemlítése végett használják".
A Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke maga fogja kezdeményezni az önkényuralmi jelképekről szóló törvény módosítását, hogy a nyilaskereszt, a sarló és kalapács, valamint a vörös csillag mellett az árpádsávos lobogó is tiltott önkényuralmi jelképnek minősüljön - derül ki abból a levélből, amelyet Danielisz Béla írt Bárándy Pétert igazságügyi miniszternek, s amelynek részleteit a Népszabadság idézi.

Bizonyos népcsoportok megfélemlítése

A szocialista politikus szerint az "utóbbi időben több nyilvános rendezvényen (felvonulás, tüntetés, megemlékezés stb.) megjelentek az ún. árpádsávos zászló alatt vonultak fel, ill. azt lengetve vettek részt demonstrációkon", ami még nem lenne baj, de Danielisz Béla úgy vette észre, hogy "a zászlót kifejezetten bizonyos népcsoporthoz tartozó állampolgárok heccelése, megfélemlítése végett használják."

A politikus gondolatmenetének megismeréséhez tudni kell, hogy "az árpádsávos zászló elválaszthatatlanul kötődik a nyilas rémuralom időszakához, ily módon ma is joggal ébreszt félelmet, kelt megbotránkozást az azon időszakot átélt magyar állampolgárokban". A tiltott önkényuralmi jelképekről szóló törvény nem említi ezt a jelképet, ugyanakkor Danielisz Béla szerint annak tekinthető.

Elveszített realitásérzék

A városrendészeti bizottság elnökének levele kisebbfajta politikai vitát váltott ki - írja a lap, amelyben Marsi Péter Pált, a fővárosi MIÉP frakcióvezető-helyettesét idézik: "az MSZP elveszítette realitásérzékét, és a városrendészeti bizottság elnökét valószínűleg csak az a megoldás elégítené ki, ha mindegyik zászlót betiltanák, a kék alapon vörös szegfű mintás kivételével".

Kupper András sem ért egyet a zászló betiltásával, amely Szent István uralkodása óta az Árpád-házi királyok szimbóluma, amely motívum köztársaságunk címerében is felfedezhető. "Történelmünk része, így betiltása olyan lenne, mintha a piros-fehér-zöld zászlót tiltanák be csak azért, mert a Rákosi-korszakban is ezt használták" - érvelt a fideszes politikus.

Csak állásfoglalás

Danielisz Béla azt hangsúlyozta, hogy ő csupán állásfoglalást kért a minisztertől, meggyőződése ugyanis, hogy "élnek még olyan emberek, akikben nem az Árpád-ház emlékét idézi az ápádsávos zászló. A tüntetéseken nem a magyar államiság, hanem egy rémuralom jelképeként lengetik".