Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A héten döntenek Schlecht-ügyben

2001.10.01. 12:42
Még nem sikerült áttanulmányoznia a Fővárosi Főügyészségnek a Schlecht Csaba ügyében benyújtott kifogásokat, amelyek a Fidesz-közeli vállalkozó és ismeretlen társai ellen közokirat-hamisítás, illetve csődbűntett és adócsalás miatt folytatott eljárás lezárása ellen érkeztek a hatósághoz. A főügyészség valószínűleg egy-két nappal kicsúszik az elbírálási határidőből; megtehetik, hiszen nincsen a késésnek szankciója.
Összesen négy panasz érkezett eddig Schlecht Csaba ügyében a Fővárosi Főügyészséghez. A korábban feljelentést vagy bejelentést tett résztvevők mind panasszal éltek a három éve folyó nyomozás megszüntetése ellen. Így beadványt nyújtott be Magyar Bálint SZDSZ-elnök, Eörsi Mátyás, szabad demokrata képviselő, Szerdahelyi Szabolcs, az APEH üldözötteinek szövetségének elnöke saját és a társaság nevében.

A Fővárosi Főügyészség a héten meghozza döntését

Az Index Borbély Zoltántól, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől megtudta, hogy eddig még nem sikerült az összes panaszt tételesen átvizsgálni, így azt sem tudta eldönteni a főügyészség, hogy helyt ad-e a panaszoknak vagy sem. Ugyan hétfőn járna le a beadvány áttanulmányozásának a nyolcnapos határideje, ám a törvény nem büntet a késésért. Borbély Zoltán szerint a főügyészség nem késlekedik sokat, s a héten meghozza döntését.

Mint ismeretes a BRFK Gazdaságvédelmi Osztálya három évvel ezelőtt nyomozást indított el közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt Schlecht Csaba és ismeretlen társai ellen közokirat-hamisítás, illetve Schlecht ellen csődbűntett és adócsalás alapos gyanúja miatt. A férfi ugyanis egy hét alatt sikeresen eladott 13 gazdasági társaságot, köztük egy olyan céget, amelyiknek 88 millió forint járuléktartozása volt. A büntetőjogilag figyelembe vehető összeg ebből 26 millió forint. A társaságok közül kilencet a volt APEH-elnök Simicska Lajos alapított, és mindvégig szerepet játszott a cégek többségében. A cégek ezután a bejelentett székhelyükről eltűntek, s tartozásaik behajthatatlanná váltak. A vevőnek, egy bizonyos Kaya Ibrahimnak pedig nyoma veszett. A török vendégmunkást végül megtalálták a rendőrök, ám a férfi azt állította, hogy semmi köze a cégek adás-vételéhez.

A rendőrség már lezárta a nyomozást

Az írásszakértői vélemény szerint a kérdéses szerződéseken szereplő Kaya aláírások "bizonyossággal határos valószínűséggel" a török férfitől származnak, azonban nem bizonyítható, hogy történt-e közokirat-hamisítás, s ha igen, ki követte el azt. A rendőrség ezért szeptember 11-én megszüntette a nyomozást Schlecht Csaba és ismeretlen társai ellen. A nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

A Schlecht-ügyben feljelentést, illetve bejelentést tett résztvevők azonban nem elégedtek meg ennyivel, s a panasszal éltek a Fővárosi Főügyészségen.