Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schmitt: a főpolgármester-jelöltség lenne életem kihívása

2002.05.03. 18:58
Szívesen vállalná a főpolgármester-jelöltséget Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, hazánk berni nagykövete. A sportdiplomata neve sokadszorra merült fel a Fidesz esetleges aspiránsaként. Miután Pokorni Zoltán pártelnök nem kíván ringbe szállni a posztért, nagy valószínűséggel ő lesz a 12 éve hivatalban lévő Demszky Gábor fideszes kihívója.
Pártelnökké választása óta lebegtette esetleges főpolgármester-jelöltségét Pokorni Zoltán. A politikus szándékait igazolta, hogy számos fővárost érintő kormánydöntés kapcsán megszólalt. Sőt több miniszterrel is tárgyalt a fővárost érintő kérdésekről. A Fidesz elnöke azonban látva pártja durva fővárosi vereségét, úgy döntött mégsem indul el a tisztségért. A hírt tálaló napilapok már pénteken újra Schmitt Pált nevezték meg a Fidesz várható jelöltjeként.

"Megtiszteltetésnek tartanám"

Amennyiben valóban felkérnek a főpolgármester-jelöltségre, azt rendkívül nagy megtiszteltetésnek tartanám. Bevallom őszintén; számítottam rá, hiszen az elmúlt 12 év alatt többször is szerepeltem a jelöltek között. Ezt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a nemzetközi ötkarikás mozgalom illusztris egyénisége, a Magyar Köztársaság berni nagykövete mondta az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz csütörtöki elnökségi ülése után elhangzott: elképzelhető, hogy őt indítják a budapesti főpolgármesteri posztért az őszi önkormányzati választásokon.

Ez lenne Schmitt élete kihívása

A felkérés lesz életem legnagyobb kihívása - értékelte a helyzetet Schmitt. - Mint kétszeres olimpiai bajnok tudom, hogy a nagy feladatokra alaposan, becsületesen, a lehető legjobban fel kell készülni. Erre törekszem majd ez esetben is. A diplomataként és sportvezetőként egyaránt rutinos Schmitt kifejtette, hogy nem idegen számára az államigazgatás sem, hiszen korábban éveken keresztül a sporthivatal elnökhelyetteseként dolgozott. Úgy érzi, hogy hétéves nagyköveti megbízatása és a NOB-ban végzett két évtizedes tevékenysége alatt kellő tapasztalatokat szerzett ahhoz, hogy az újabb rendkívüli feladatnak is megfeleljen.

"Még tájékozódnom"

A részletesebb megnyilatkozás előtt azonban mindenképpen tájékozódnom kell - tette hozzá. - Meggyőződésem, hogy Budapestet nem egy ember, nem is egy hivatal, hanem kétmillió lakosa tudja igazi európai világvárossá formálni. Ehhez egyfajta "Pro Budapestért" szemléletre lenne szükség mindenki részéről. Ezt a közös jobbító akaratot készen állok legjobb tudásom szerint szolgálni.