Ábrahám
17 °C
29 °C

Schmitt: a főpolgármester-jelöltség lenne életem kihívása

2002.05.03. 18:58
Szívesen vállalná a főpolgármester-jelöltséget Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, hazánk berni nagykövete. A sportdiplomata neve sokadszorra merült fel a Fidesz esetleges aspiránsaként. Miután Pokorni Zoltán pártelnök nem kíván ringbe szállni a posztért, nagy valószínűséggel ő lesz a 12 éve hivatalban lévő Demszky Gábor fideszes kihívója.
Pártelnökké választása óta lebegtette esetleges főpolgármester-jelöltségét Pokorni Zoltán. A politikus szándékait igazolta, hogy számos fővárost érintő kormánydöntés kapcsán megszólalt. Sőt több miniszterrel is tárgyalt a fővárost érintő kérdésekről. A Fidesz elnöke azonban látva pártja durva fővárosi vereségét, úgy döntött mégsem indul el a tisztségért. A hírt tálaló napilapok már pénteken újra Schmitt Pált nevezték meg a Fidesz várható jelöltjeként.

"Megtiszteltetésnek tartanám"

Amennyiben valóban felkérnek a főpolgármester-jelöltségre, azt rendkívül nagy megtiszteltetésnek tartanám. Bevallom őszintén; számítottam rá, hiszen az elmúlt 12 év alatt többször is szerepeltem a jelöltek között. Ezt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a nemzetközi ötkarikás mozgalom illusztris egyénisége, a Magyar Köztársaság berni nagykövete mondta az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz csütörtöki elnökségi ülése után elhangzott: elképzelhető, hogy őt indítják a budapesti főpolgármesteri posztért az őszi önkormányzati választásokon.

Ez lenne Schmitt élete kihívása

A felkérés lesz életem legnagyobb kihívása - értékelte a helyzetet Schmitt. - Mint kétszeres olimpiai bajnok tudom, hogy a nagy feladatokra alaposan, becsületesen, a lehető legjobban fel kell készülni. Erre törekszem majd ez esetben is. A diplomataként és sportvezetőként egyaránt rutinos Schmitt kifejtette, hogy nem idegen számára az államigazgatás sem, hiszen korábban éveken keresztül a sporthivatal elnökhelyetteseként dolgozott. Úgy érzi, hogy hétéves nagyköveti megbízatása és a NOB-ban végzett két évtizedes tevékenysége alatt kellő tapasztalatokat szerzett ahhoz, hogy az újabb rendkívüli feladatnak is megfeleljen.

"Még tájékozódnom"

A részletesebb megnyilatkozás előtt azonban mindenképpen tájékozódnom kell - tette hozzá. - Meggyőződésem, hogy Budapestet nem egy ember, nem is egy hivatal, hanem kétmillió lakosa tudja igazi európai világvárossá formálni. Ehhez egyfajta "Pro Budapestért" szemléletre lenne szükség mindenki részéről. Ezt a közös jobbító akaratot készen állok legjobb tudásom szerint szolgálni.