Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Schmitt: 'Lehet, hogy néha unalmas vagyok és szürke'

2003.09.05. 09:45
Az Index kérésére a jövő évi olimpiára és az Európa parlamenti választásokra tippelt Schmitt Pál. A Fidesz alelnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke továbbra sem szeretne belpolitikai vitákba bocsátkozni, Samaranchnak különlegesen hálás, Orbán Viktort pedig igazi demokratának tartja.

Index: 2000-ben imponáló pontossággal jósolta meg a magyar olimpiai érmek számát. Most milyen eredményt tippel a jövő évi nyári játékokra?

- Úgy gondolom, hogy meg lehet ismételni a Sydneyben elért eredményeket. Összesen húsz éremben bízom, köztük nyolc aranyéremben. Legalább tizenhat sportágban fogunk helyezést elérni (Azaz az 1-6 helyezések valamelyikét. Ezeket veszik figyelembe az éremtáblázat mellett irányadó "nemzetek nem hivatalos pontversenyének" eldöntésénél - a szerk.). A meghívott 201 ország pontversenyében pedig ismét a 12-15. hely környékén szerepelhetünk.

Index: MOB-elnöki funkciója mellett immár a Fidesz vezetésében is részt vesz. Mit tippel a jövő év politikai versenye, az Európa parlamenti választás eredményének?

- Legalább olyan eredményt érünk majd el, mint legnagyobb riválisunk, a Magyar Szocialista Párt. Kérdés, hogy a listát állító kis pártok közül bármelyik eléri-e a bejutáshoz szükséges küszöböt. Ennek függvényében a 24 megszerezhető helyből 11 vagy 12 fideszes mandátumra számítok.

Index: Úgy tudjuk, hogy Ön kezeli a Fidesz választási listáját. Már hónapokkal ezelőtt is vastag paksamétát töltött meg a párt jelöltjeinek névsora.

- Valóban az egész választási kampányt rám bízta az elnökség. Ennek része a lehetséges jelöltek számbavétele, de ugyanígy feladatom a kampány időzítése, költsége, hangneme, és a szervezés is. A személyi döntéseket viszont elnökségi szinten fogjuk meghozni. Jelenleg ötven személyről van szó, közülük fog kikerülni a huszonnégy jelölt. A listában egyébként szövetségi elkötelezettségeink is vannak: befutó helyekre kell tennünk kereszténydemokrata és fidelitas jelölteket is. Senkit nem fogunk érdemei elismerése mellett, "elfekvőbe" kiküldeni Strassbourgba. Olyan képviselőket szeretnénk, akik tudatában vannak annak, hogy elsősorban a köztársaságot, másodsorban a néppártot képviselik.

Index: Mint általános EP-felelős, vezetni is fogja a listát?

- Előfordulhat, hogy én vezetem, erről még nem született döntés. Ellentétben néhány riválisunkkal, nálunk olyanok lesznek a listán, akik ki is akarnak menni. Bár, hozzá kell tegyem, hogy a körülményeket megismerve többekben máris csökkent a kiutazási kedv. Az ingázás Strassbourg és Magyarország között kettős életet kíván.

Index: Szájer József jelöltsége például biztosnak mondható?

- Európa Parlamenti ügyekben egyelőre az egész szövetségben ő legtapasztaltabb, neki van a legnagyobb szakértelme, rálátása. Évek óta dolgozik részben a külügyi,- részben az integrációs-bizottságban. Nyilván bejutó helye lesz, ha ezt ő is szeretné. Az egyetlen probléma az lehet, hogy Szájer József egyéni körzetben megválasztott parlamenti képviselő, tehát ha a strassbourgi mandátumával megszűnik az itthoni helye, akkor a körzetében időközi választásokat kell kiírni.

Index: És ezt bevállalja a párt? Akár több egyéni körzetben is elébe mennének a kockázatos időközi választásoknak?

- Nem döntöttük még el.

Index: Említette a kereszténydemokratákkal kötött megállapodás alapján nekik járó biztos befutó helyet. Surján László a lista ötödik helyén lesz. Felajánlanak egy-egy nyerő helyet a kisgazdáknak és a Lungo Dromnak is?

- Nem akarok elémenni a még meg nem kötött szerződéseknek, de ez is egy olyan pont, ahol szövetségeseink felé ki tudjuk fejezni a bizalmunkat, és erősíthetjük az együttműködés hitelét.

Index: A Lungo Drom esetében - különösen Strassbourg felé - ez akár mint kisebbségpolitikai gesztus is értelmezhető lenne.

- Az elnökség ezügyben még nem foglalt állást, és nem szeretném azt megelőzni.

Index: A Magyar Olimpiai Bizottság tagjai közül többen keményen támadták, miután bejelentette, hogy belép a Fideszbe. Pár héttel később, a MOB-közgyűlésen azonban már nem volt jele bizalmi válságnak. Hogyan sikerült ilyen gyorsan meggyőznie kritikusait?

- A tagság jelentős részével beszéltem személyesen vagy telefonon, és túlnyomó többségük bizalmáról biztosított. Ezek után nem is kértem bizalmi szavazást magam ellen, amit amúgy sem láttam indokoltnak: semmilyen szabálytalan vagy a MOB érdekeivel ellentétes lépést nem tettem. Ketten ennek ellenére sem tudták elfogadni, hogy itt is, ott is szerepet vállalok, ők kiléptek a MOB-ból. Sajnálatosnak tartom, de gondoskodni fogunk a pótlásukról.

Index: "Hallgatnom kellett a lélek mebránjára" - indokolta ekkor döntését. Elárulná, honnan szedte ezt az azóta sokat idézett kifejezést?

- Büszke vagyok arra, hogy Németh Lászlón, Móriczon, Mikszáthon, Gárdonyin nevelkedtem, és hogy fejből tudok legalább kétszáz verset. Büszke vagyok arra is, hogy szépen tudok magyarul beszélni. A "lélek membránja" abban a pillanatban született. Egyetlen beszédemet sem írattam mással.

Index: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnökeként korábban többször is elragadtatással nyilatkozott egykori főnökéről, a 2001-ig NOB-elnök, Juan Antonio Samaranchról. Valóban ennyire jó véleménye van róla, vagy csak pozíciója miatt kellett visszafognia magát, amikor az egykori Franco-miniszter, majd moszkvai spanyol nagykövet Samaranchról nyilatkozott?

- Változatlanul csak az elragadtatás és a legnagyobb tisztelet hangján tudok Samaranchról beszélni, és hálát adok a sorsnak, hogy a vele dolgozhattam. Rengeteget tanultam tőle, és soha nem kellett azzal foglalkoznom, hogy mi történt vele évtizedekkel korábban. A Franco-rezsím után egyébként teljesen rehabilitálták, és már a király nevezte ki nagykövetnek. Ha most utólag mégis megengedhetek magamnak valamennyi kritikát, akkor azt említeném meg, hogy sokszor és szívesen hozott egyszemélyi döntéseket, amelyeket utólag velünk szentesíttetett. Tekintettel arra, hogy a döntések nagy részével amúgy is egyetértettünk, ez nem okozott drámai feszültségeket.

Index: Egyszemélyben meghozott döntéseit jelenlegi főnökének, Orbán Viktornak is gyakran felróják. Udvariatlanság lenne a szervilizmus vádjával szembesíteni, de egyébként szívesen dolgozik autoriternek tekintett vezetők alatt?

- A saját területemen engem is annak tekintenek, pedig a demokrácia játékszabályait sem a MOB-ban, sem a Világ Olimpikonjainak Szervezetében nem sértem meg. Miközben kívülről sokan mondják, hogy mindent egyedül Orbán Viktor dönt el, abban a három hónapban, amióta a Fideszben vagyok, pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Elnökségi üléseken időnként a végletekig folyó vita zajlik a javaslatokról, és olyan döntések előtt is kikéri a véleményünket, amelyek egyébként tisztán az ő kompetenciájába tartoznak. Orbán Viktori igazi demokrata. Annyiban valóban hasonlít Samaranchoz, hogy ha azonnali döntést kell hozni, akkor képes azt megtenni, de hát ez az elnök dolga.

Index: Feltűnő viszont, hogy Fidesz-alelnökként mennyire kivonja magát a belpolitikai vitákból. Meddig tudja fenntartani ezt a kevéssé gyakorlatias, visszafogott politikai szerepet?

- A végletekig. Nem feladatom a kormány kritikája, az egyes ügyek feltárása és boncolgatása. Erre ott vannak a parlamenti képviselők, akiknek ehhez sokkal több információjuk és szakértőjük van. Az én részem az építkezés: a tagozatok és az európai parlamenti választás megszervezése, és a civil szervezetekkel való kapcsolattartás. Ezért lehet, hogy néha unalmas vagyok és szürke, gyakran ismétlem magam. De igyekszem minél több helyre elmenni. Május 17-e óta Nyíregyházától Zalaegerszegig negyvennégy várost látogattam meg.

Index: Sportos háttere ellenére még a kormány sportpolitikájáról sincs kritikai véleménye? Ennyire elégedett?

- Túl markáns sportpolitikát nem látok a kormánytól. Minden józan belátású kormány stratégiai minisztériumnak tekinti a sportminisztériumot. Úgy érzem, hogy most nem annak tekintik, hanem inkább egy szekunder, pénzfogyasztó minisztériumnak. Bár az élsport, így a Magyar Olimpiai Bizottság is megfelelő támogatást kap, a finanszírozási problémák inkább mélyebben, a szövetségek és főleg a klubok szintjén jelentkeznek. A rendszerváltásig bázisszervezetek támogatták a klubokat, de aztán nem lépett senki a helyükre. A klubok pedig az utánpótlás-nevelés és a tömegsport legfontosabb intézményei, tehát valahogy támogatni kellene őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?