Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egymilliárdos sípályát építenének természetvédelmi területen

2001.11.20. 14:45
Egymilliárd forintot különítettek el a zárszámadásban egy sípálya építésére, a szórakoztató centrum egy része azonban a bükki természetvédelmi terület részén fekszik majd. A helyi nemzeti park igazgatója úgy véli, hogy hóágyúkat nem lenne célszerű a területen működtetni, mert az árt a talajnak. A Szalajka-völgy ugyan hideg, ám télen nem esik a hó, így csak hóágyúval lehet a téli sport kedvelőinek szórakozását teljessé tenni.
A Bükkben lévő Szalajka-völgy egy része természetvédelmi területen fekszik, a zárszámadásban mégis egymilliárd forintot különítettek el egy ide tervezett sípálya építésére - értesült a Magyar Hírlap. Eddig csak arról volt szó, hogy Szilvásvárad és a Szalajka-völgy környékén a nyári turisztikai szezon miatt egy felvonót építenek, hogy a tavaly elkészült kilátótoronyhoz könnyebben följussanak a látogatók. A terület azonban télen is nagyon népszerű, ezért döntöttek a sípálya megépítéséről. A szezon elnyújtásáról májusban először Horváth László, fideszes politikus, az Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke beszélt.

Nem szeretne hóágyúkat látni a nemzeti park igazgatója

A térségben télen ugyan hideg van, ám a hó nem esik, ezért valószínűleg hóágyúk működtetésével szeretnék teljessé a tenni a téli sport kedvelőinek időtöltését. A Bükki Nemzeti Park igazgatója, Duska József az Indexnek elmondta: nem nagyon örülnének a hóágyúknak, fontosnak tartják ugyanis, hogy a vízrendszerbe semmilyen szennyezés ne kerüljön. Ráadásul a természetjárók Magyarországon imádnak a hegytetőn letáborozni, ezért várhatóan a magasba akarják fölépíteni a kiszolgáló épületeket. Duska azonban kijelentette: csak a hegy lábánál épülhetnek föl ezek a házak.

Még ki sem dolgozták a részletes tervet

A nemzeti park igazgatója viszont még semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott a sípálya építésének ügyében. Nagyon sokan érdeklődnek a terület iránt, mivel "kacsalábon forgó" palotákat akarnak fölhúzni a természetvédelmi területen.

A tervek részletes kidolgozása nagy körültekintést igényel, ugyanis különleges engedélyek kellenek a sícentrum megépítéséhez. Ügyelni kell a természetre, nem keletkezhetnek úgynevezett tájsebek - jelentette ki a napilapnak Egri Zoltán, Szilvásvárad polgármestere. Még csak tervek szintjén mozog az egész, ám előzetes elvi egyeztetések már történtek.