A kormány új ruhája: infoköntös

2000.05.23. 16:32
A leendő kormánybiztosnak három kritériumnak kellett megfelelnie: ismerje az informatikai és távkozlési piacot, értsen a közigazgatáshoz és a szakmai zsargont le tudja fordítani hétköznapi nyelvre - mondta Stumpf István kancelláriaminiszter keddi sajtótájékoztatóján, ahol bemutatta a leendő informatikai kormánybiztost. Sík Zoltánt június elsejével szándékoznak kinevezni. A leendő kormánybiztos egyelőre nem árulta el, hogy kivel akar együttdolgozni és azt sem tudni, hány fős lesz a kormánybiztosság. A döntést pozitívan ítéli meg Beck György, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) elnöke és üdvözli a kormányzati lépést a UPC regionális és magyarországi elnöke, Kovács Nimród is.
Sík Zoltán kinevezésével felgyorsulhat az ágazat magyarországi fejlődése
A konkrétumokat nem tartalmazó sajtótájékoztatón Stumpf elmondta: a követelményeknek Sík Zoltán tett leginkább eleget. A miniszter megszabta a feladatokat: az eddigi kormányzati informatikai tapasztalatokat felhasználva kidolgozni a további lépéseket, kidolgozni az Informatikai tárcaközi bizottság hathatós segítségével a területet szabályzó kormányrendeletet és a miniszterelnöki tanácsadó testületre való javaslattevés.

Stumpf ismételten elsorolta a kormánybiztosság létrehozásának okait: az informatika szerepének növekedése, EU-csatlakozásunkból adódó szükségszerűség és a távközlés és az informatika egymáshoz való növekedése.

Nem tudni, kivel fog együtt dolgozni

Infokommunikáció, amely magában foglalja az informatika és a távközlés területét, így kívánja az új kormánybiztos nevezni működési területét. ,,Koordinálni tudom a munkát, megcsinálni azonban csak közösen tudjuk" - utalt Sík arra, hogy mindenkire számít munkájában. Ennél többet nem is mondott.

Így nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy kivel kíván együttdolgozni és a kormánybiztosság hány főből fog állni. ,,Június elsejére ezeket eldöntöm - mondta Sík.

Stumpf elmondta: Mojzes Imre dátumváltási kormánybiztos megbízatása az új kormánybiztos működésével (június elsejével) megszűnik. Hogy rá és Zöldné Roska Marietta informatikai helyettes államtitkár munkájára a kormánybiztos számít-e, azt neki kell eldönteni.

A prioritások

Jogszabályi szabályozás;
Tőkebevonás (a hazai tőke itthon tartása, a külföldi tőke bevonása);
Iparági támogatás kidolgozása;
Tudásalapú társadalom támogatása
Infrastruktúra biztosítása
Felügyelelet és hitelesítés megoldása

A felállítandó kormánybiztosság csak a KHVM-ből átcsoportosított, a 2000. évi költségvetésben erre a területre szánt pénzekkel fog gazdálkodni, ami kb. 16 milliárd forint. Ehhez jön még a HIF 8,4 milliárdja, bár a HIF ezt a bevételét kigazdálkodja.

Stumpf elmondta még: egyenlőre vitáznak arról, hogy az informatikai fejlesztés külön programot igényel e vagy pedig a Széchenyi-tervbe illesztve valósuljon meg. Ő azonban ez utóbbit valószínűsítí. Erre 15-20 milliárd forintot szeretnének fordítani a jővő évi költségvetésből.

Informatikai cégek várakozásai

Beck György (Compaq Magyarország vezérigazgatója), az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) elnöke személyesen ismeri Sík Zoltánt, akit tehetséges informatikai szakembernek tart. Az Inforum első embere szerint Sík számítástechnikai felkészültsége mellett a Hírközlési Főfelügyeletnél távközlési és államigazgatási tapasztalatokra is szert tett, ami ugyancsak fontos lehet az új kormánybiztos számára.

Háttér

,,Mindenféleképpen örülünk annak, hogy most legalább tudjuk, kivel kell tárgyalnunk" - kommentálta az Indexnek az új kormánybiztos jelölését Lednitzky Péter, a Vivendi telefoncég kormányzati és külkapcsolatokért felelős igazgatója.

A UTI koncessziós területeit is immár magába olvasztó regionális telefonszolgáltató - amely így a Matáv után a második legnagyobb vezetékes távközlési cég - igazgatója szerint minél hamarabb személyes találkozóra is szükség lesz az új kormánybiztossal, minthogy az infokommunikációs társadalom kiépítésében további lépéseket kell tenni.

Lednitzky Péter hangsúlyozta: először is aktív kormányzati szerepvállalásra van szükség a távközlési piac szabályozásában, másodszor pedig a verseny megteremtését szorgalmazzák a telekommunikációs szektorban. Éppen ezért figyelik folyamatosan az egységes hírközlési törvény kidolgozását. Jelenleg a cég szakértői a jogszabály sokadik (nyolcadik) verzióját elemzik, amelyet éppen a múlt héten tettek közzé.

Az Inforum vezetője reméli, hogy Sík Zoltán kinevezésével, s egyáltalán azzal, hogy informatikai kormánybiztos lesz a jövőben, felgyorsulhat az ágazat magyarországi fejlődése. Korábban és most is számos javaslat került a kormány elé, amelyben a kabinet döntésére számítanak. Beck György az ismert tervek közül megemlítette a svéd modell esetleges itthoni megvalósítását (számítógépek elterjesztése a lakosság szélesebb rétegeiben), a szingapúri egyezmény mielőbbi aláírását (a számítástechnikai cikkek behozatali vámjának eltörlését, illetve drasztikus csökkentését) és az elektronikus aláírásra vonatkozó jogszabály, valamint az új hírközlési törvény megszületését.

Kovács Nimród, a UPC regionális és magyarországi vezetője úgy véli, hogy a kormányzat jó irányba lépett az informatikai biztos posztjának létrehozatalával, amit a UPC teljes mértékben támogat. Szerintük is egységesen kell ugyanis kezelni az informatika, a távközlés és a kábelhálózatok ügyét.

A UPC az új kormánybiztostól elsősorban az új hírközlési törvény megalkotását várja. A cég álláspontja az, hogy a Matáv jelenlegi távközlési monopóliumát fokozatosan kell felszámolni, vagyis esélyt kell adni az alternatív piaci szereplőknek arra, hogy erőt gyűjtsenek, és valódi konkurensként léphessenek fel a magyar piacon az eddigi domináns vállalattal szemben. Kovács Nimród szerint a fokozatos bevezetésre jó példa volt a brit és az európai telekommunikáció szabályozása az elmúlt években.

Sík Zoltán pályafutása

Sík Zoltán 1962. június 6-án született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen 1986-ban szerzett villamosmérnöki diplomát. 1992-93 között a Trendex Kft.-ben volt kisebbségi tulajdonos, ezután az Octoplus Kft. tevékenységében vett részt. Majd 1995-1998 között az Integra Informatikai Rt. igazgatója, majd vezérigazgató-helyettese, 1998-99-ben pedig a Synergon Informatikai Rt. szoftver-fejlesztési igazgatója, ahol stratégiai, üzletfejlesztési kérdésekkel foglalkozott elsősorban. 1999-től a Hírközlési Főfelügyelet (HÍF) informatika igazgatója lett Sík Zoltán.