Béla
13 °C
27 °C

Készültség Magyarországon is

2001.09.11. 16:43
Az Egyesült Államokat ért terrortámadás-sorozat után nem sokkal Magyarországon is készültséget rendeltek el. A titokügyi államtitkár szerint soha nem derül ki, hogy melyik terrorszervezet áll a támadások mögött. A Malév törölte az összes USA-ba induló járatát.
A következő napokban egyetlen Malév gép sem indul az USA-ba- közölte az Indexszel Danks Emese, a légitársaság szóvivője. A Budapest és New York között közlekedő menetrend szerinti járat már elindult a tengerentúlra, amikor a terrortámadások elkezdődtek. Mivel az USA kijelentette, hogy minden olyan repülőgépet megsemmisítenek, amely 300 mérföldre megközelíti az Egyesült Államokat. Így a budapesti gépnek azonnal vissza kellett fordulnia. A repülő egy európai repülőtéren száll le.

A Malév Budapest és Torontó között közlekedő menetrend szerinti járata szintén visszafordult, és este kilenc órakor érkezik a budapesti Ferihegyi repülőtérre. A Malév többi járata zavartalanul üzemel.

- Szó sincs arról, hogy lezárnák a Ferihegyi repülőteret- árulta el az Indexnek Péterfy Gábor, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság szóvivője. Az Index megtudta: Budapesten is fokozottan ellenőrzik az utasok csomagjait.

Fokozott védelem az USA budapesti nagykövetségénél

A robbanások után a ORFK Készlenléti Rendőrség embereit azonnal kivezényelték a Magyarországon lévő amerikai nagykövetséghez - tájékoztatta az Indexet Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.

- Nyolc védett személyt megerősítetten őriznek. Egyelőre nem tudunk mást mondani, csupán annyit, hogy a szükséges intézkedéseket megtettük - jelentette ki Garamvölgyi.

Készültség Taszáron?

Mádl Ferenc és Janet Garvey
Az Index értesülései szerint Pécsen és Taszáron is készültségbe helyezték az amerikai katonákat. A honvédelmi tárcánál érdeklődésünkre közölték, hogy Szabó János miniszter folyamatosan tájékozódik az USA-beli eseményekkel kapcsolatban, és minden szükséges intézkedést megtesz, ám további részleteket nem kívántak közölni az üggyel kapcsolatban, így a hazánkban tartózkodó amerikai haderő készültségbe helyezését sem erősítették meg.

Mádl Ferenc köztársasági elnök megszakítva vidéki útját az Egyesült Államokban történt katasztrófa miatt haladéktalanul visszautazik a fővárosba, ahol találkozik Janet Garvey-vel, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivőjével - tájékoztatta az MTI-t Schillinger Erzsébet, az államfő hivatalának sajtófőnöke.

Simicskó: az USA megtorolná a terrortámadásokat

Vélhetően terrorcselekmény történt, azt még nem lehet tudni, hogy palesztinok, iszlám fundamentalisták vagy mások voltak - véli Simicskó István. A titokügyi államtitkár az Indexnek elmondta: valószínűleg soha nem derül ki, hogy kik követték el a támadásokat.

A magyar kormány a gyilkos akcióról
A magyar kormány megdöbbenéssel értesült az Amerikai Egyesült Államok több városa és intézménye, valamint a békés polgári lakosság ellen intézett terrorakciókról - áll a Miniszterelnöki Hivatal MTI-hez eljutatott közleményében. A nemzetközi terrorizmus minden megnyilvánulását, mint embertelen és az európai polgári értékektől idegen bűntettet ítéljük el - tartalmazza a közlemény. A Magyar Köztársaság kormánya ezúton fejezi ki részvétét a terrortámadások áldozatai hozzátartozóinak.

Simicskó szerint a terroristák ügyeltek arra, hogy anonimek maradjanak. Mindenki tudja, hogy mi lesz annak a következménye, ha fény derül arra, hogy kik követték el a terrortámadást. Az USA ugyanis várhatóan megtorolná az akciót. A titokügyi államtitkár megdöbbentőnek tartja, hogy a XXI. században ilyen előfordulhat.

Összeül a nemzetbiztonsági kabinet

Rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági kabinet kedden este. A tanácskozáson részt vesz Orbán Viktor kormányfő is. Szintén rendkívüli, zárt ülést hívott össze csütörtökre az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke az egyesült államokbeli hivatali és középületek elleni példátlan mértékű terrortámadás kapcsán. Szent-Iványi István, a testület szabad demokrata elnöke az MTI-nek nyilatkozva barbár, gyáva támadásnak nevezte az amerikai hivatalok ellen elkövetett terrorcselekményeket.

Szent-Iványi közölte: a bizottság ülésén a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékeseivel tárgyalják meg a támadások esetleges magyarországi kihatásait, illetve a szükséges teendőket. Szent-Iványi István szavai szerint a külügyi bizottság vezetői között konszenzus alakult ki a tekintetben, hogy a leghatározottabban kell fellépni minden ilyen, emberi életet veszélyeztető cselekmény ellen.

A reakciók
A Mol Rt. egyelőre nem tervezi az üzemanyagok árának újabb emelését az olaj árának nemzetközi emelkedése ellenére. Ezzel szemben megerősítette objektumainak őrzését az olajcég Mol Rt. az Egyesült Államokban történt terrorcselekmények hatására. Felkai György, a cég kommunikációs igazgatója az MTI-vel közölte: elsősorban a finomítók őrzését szigorították meg, de minden kiemelt objektumnál megemelték a biztonsági szolgálat létszámát és technikai felszereltségét. Ez elsősorban a ki- és beléptetések szigorítását jelenti.

Az IBM sajtófőnöke, Dudás Krisztina elmondta, hogy nem kapott az anyavállalattól a hazai cég működésének megváltozásáról információt. Véleménye szerint az amerikai helyzet nem hoz változásokat a magyar leányvállalat működésében. Valószínűleg megszigorítják a cég épületeinek biztonságát, ám még nincs erre vonatkozó konkrét információja.

Sümegi László, a hazai Burger King gyorséttermeket üzemeltető Fusion Befektetési Rt. ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy nagyon megdöbbentették a hírek. Mint mondta, legelőször amerikai munkatársait hívta, hogy biztonságban vannak-e, a hazai helyzettel még nem foglalkozott. Egyelőre nem tudta megmondani, módosul-e a hazai éttermek működése az amerikai helyzet következtében.

Egyelőre nem tudni, milyen hatással lesznek az amerikai fejlemények az Intel magyar leányvállalatának működésére nyilatkozta az Indexnek Golubeff Róbert, a cég hazai képviseletének vezetője. Mint mondta, a CNN-ből értesült a fejleményekről, és nagyon megdöbbentették a hírek. A cég irodáinak biztonságán nem valószínű, hogy szigorítanak, mivel az alkalmazottak jobbára otthonról dolgoznak, illetve sokat utaznak. Szerinte korai bármit is mondani az események hazai hatásáról.