Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A baloldal közös értékei a női bokák, hátulról

2005.09.20. 10:44
Bátorság. Biztonság. A két politikai értéket az Magyar Szocialista Párt és a szintén baloldali olasz párt, a Democratici di Sinistra (Baloldali Demokraták) tette plakátjára az elmúlt hónapokban. Ráadásul mindkét szervezet női lábakkal reklámozza őket.

Az MSZP két hete indította el outdoor- és sajtókampányát háromféle plakáttal, amelyek a biztonságot, a bátorságot és az igazságosságot illusztrálják, mint "közös értékeinket".

Megcsinálom

A szocialista vezetők a párt teljes imidzsváltásaként harangozták be az őszi akciót. A korábbi, meglehetősen szedett-vedett vizuális megjelenés helyett egy egységes sorozattal álltak elő a párt kreatívjai. Az új képi megjelenítést kombinálták a nyugat-európai szociáldemokrata szervezetek által általánosan használt vörös szín magyarországi bevezetésével is, amely várhatóan a továbbiakban állandó része lesz az MSZP-s reklámoknak. A szeptemberben utcára került sorozat egyik eleme a bátorságra fókuszáló plakát a "Megcsinálom." felirattal. A képen egy gerendán próbálkozó lány bokái láthatók.

Helyes lépés

Az MSZP-hez hasonlóan egy-egy érték vizuális megformálását tűzte ki célul az olasz baloldal pártja, a Democratici di Sinistra is. Az olasz palettán a kommunistákat váltó, 1998 óta "Baloldali Demokraták" néven megjelenő szervezet ráadásul szintén előszeretettel használja fel saját reklámaikban a szociáldemokraták vörösét. A Democratici di Sinistra egyik idei plakátjára "A biztonság szabadság" felirat fölé tengerparti homokban sétáló nő lábakat fotografáltak. Az olasz bokák azonban kevésbé áttételes üzenetet közvetítenek, mint a magyarok, hiszen a felirat így folytatódik: "A helyes lépések, hogy megtaláljuk a bizalmat és a nyugalmat".

Kiabáló fiúcska

2002-ben a Fidesz "A jövő elkezdődött" kampányában központi szerepet kapott kiabáló kisfiús fotójáról derült ki, hogy a képet nem kizárólag a párt használta. A választási kampányt levezénylő Happy End az Europress Fotóügynökségen keresztül vásárolta meg a tengerparton üvöltő fiúcska fényképét egy német katalógusból, amit aztán itthon némileg megváltoztattak a pártplakáthoz. A retusált háttér, és a megforgatás ellenére azonban kiderült, hogy a kép már felkerült egy spanyol telefontársaság, a Telefónica Móviles SA. két évvel korábbi éves jelentésének fedőlapjára is.